Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Doświadczalnia bylinowo-różana 2 14:26, 08 maj 2023

Do góry
Anda napisał(a)
Louise Odier jeszcze dość naga, ale pierwszy pączek już jest

Takich zdjęć potrzebuję Bardzo dobrze tu widać jak róże przycinasz i jak kulkujesz. Ogromne mam z tym kłopoty. Cały czas nie umiem obchodzić się z różami. Niby teoria wkuta a w praktyce wpadam w panikę i na wszelki wypadek nie dotykam za bardzo
Anna i Ogród 2 13:38, 08 maj 2023

Do góry
A może ze 2 kępki brzóz przy placyku ?
Nie dokładnie tak ale w tym stylu
Anna i Ogród 2 13:21, 08 maj 2023

Do góry
Fajnie byłoby tak iść z tą rabatą i wtedy mogłabym wsadzić sobie więcej drzew tylko tu może być zgrzyt z mężem
Anna i Ogród 2 13:18, 08 maj 2023

Do góry
I jeszcze strona wschodnia. Przy ogrodzeniu szpaler z 6 grabów

Zielone to miskaty Maild
Różowe - głóg Poul's Scarlet
Anna i Ogród 2 13:15, 08 maj 2023

Do góry
To druga strona altany. Tu chyba wszystko widać
Anna i Ogród 2 13:14, 08 maj 2023

Do góry
Porobiłam na szybko zdjęcia telefonem i zaznaczyłam większe krzewy i drzewa te które słabo widać bo małe lub bez liści. To niebieskie to dziura do obsadzenia a ten czarny prostokąt przy placyku to miejsce gdzie mogę dorobić jakąś rabatę z drzewem.

Pierwsze drzewo przy dachu na dole zdjęcia - jarzębina

Objaśnienia:
Zielone - Tulipanowiec
Fioletowe - wiśnie piłkowane Royal Burgundy nie szczepione (do formowania)
Czerwone - perukowiec
Szare paski - 3 świdośliwy Obelisk
Ogród prawie wymarzony … 12:22, 08 maj 2023

Do góry
Judith -dziekuję
Aneta i Judith
Odnośnie kwitnienia- z całą pewnością polecam ...czarne Paul Scherer oraz białe White Flag. te dwie odmiany posadziłam w 2019 roku na jesieni i dotąd mnie nie zawiodły. ponadto odmianą która powtarza kwitnienie jest Black Parrot ( znowu czarne) i White Parrot-tak samo posadzone od 2019 roku.
EE mam od 2018 roku tak samo kilka w kolorze ciemnego różu ale nie jest to Negrita choc ta ostatnia powtarza kwitnienie od zeszłego roku nawet bardzo ładnie
Ponadto Orange van Eijk kwitnie super choc nie jest za wysoki alo za to sie obficie mnoży
odnośnie tulipów pod grabami-to same van eijki więc jest szansa ,że za rok zakwitną wszystkie bo te mieszanki, które sadziłam dwa lata temu na jesieni zostały pożarte a pozostała część nie wykwitła zbyt obficie-kilka EE, kilka Salomon van Eijk, kilka Hemisphere no i oczywiście Paul Scherer Zapomniałam - żółte zakwitły ale poszły do wazonu
Tu fota stale kwitnących- rok 2018

Ogród Basi i Romka 12:11, 08 maj 2023

Do góry
gogo napisał(a)
Piękna wiosna u Ciebie, ale krzaczki pomidorów najbardziej zadziwiają wielkością i kwiatuszkami /oczywiście gratulacje dla eMa/
Podoba mi się rabarbar dłoniasty, rzeczywiście fajna alternatywa za gunnerę

Dzięki za zdjęcia z wycieczki, piękne miejsce

Rabarbar zakwitnie za chwilę
April podbija las... 12:07, 08 maj 2023

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

więcej spamu poproszę

pierwiosnki pięknie się rozrosły, one wyjątkowo udane

Tak, te pierwiosnki są extra. Nieświadomie wyszło fajne połączenie, bo zaczyna Geisha puszczać listki. No i hosty w pobliżu mają identyczne obrzeże liści. Na żywo lepiej niż na zdjęciach
Zapraszam na wycieczkę

Osiedlowy ogródek 12:02, 08 maj 2023

Do góry
Dziś ranowidok z pod kompostownika

Osiedlowy ogródek 12:01, 08 maj 2023

Do góry
Wczoraj tetrisowałam do 21:30
8 godzin bez obiadu
eM się popukał w czoło jak wróciłam po ciemku

Prawie wszystkie dary udało mi się posadzić, reszta grzecznie czeka w cieniu

Oczywiście, żeby jedną roślinę wsadzić, trzy inne trzeba wykopać

Teraz czekam na pełnię sezonu, jak wyjdą hosty i paprocie i urosną hakonki

Leśna

Łącznik cały zarósł niezaponajkami

Sezon 2017 u Hanusi 11:40, 08 maj 2023

Do góry
Dziś bratkowo.

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 11:16, 08 maj 2023

Do góry
vita napisał(a)

W drugiej części ogrodu moje halo! Do Sąsiada Muszę jeszcze nad tym popracować, otwór w żywopłocie nie jest idealny, powinien być większy i taki bardziej regularny. Wymyśliłam kiedyś, aby umieścić w tym miejscu tzw. główkę. Rzeźbę kobiecej głowy, ale nie jest to chyba dobry pomysł. Macie może jakieś inne pomysły?

Szersze ujęcia są zawsze bardzo ciekawe, bo pokazują ogólny klimat i kompozycje.
Mnie się podoba pomysł rzeźby jako skupienia uwagi, wykrzyknik. Główka, albo coś mniej klasycznego

Vito ja o tym, żeby zacząć od tanich szachownic pisałam do osób, które maja plany popróbować z nimi. Tylko nie wyjaśniłam tego, przepraszam. Wiem że Ty masz doświadczenie spore i próbowałaś wielu bardzo wykwintnych gatunków
Zacisze Alicji 10:57, 08 maj 2023

Do góry
Alija napisał(a)

Aniu! Dziękuję bardzo. Te fioletowe kwiaty to nie drzewko, to po prostu zwykła miesiącznica czyli tzw. judaszowe srebrniki, tylko, że dość dobrze wyrośnięta. U mnie sieje się w różnych miejscach, czasem wyrywam, a czasem zostawiam i tak sobie kwitnie.

A ja sobie w tym roku wysiałam miesięcznicę. Potrzebowałam takiej "dzikości" i koloru na fragment rabaty hamakowej. Zobaczymy jak sobie u mnie poradzi.
Ogród prawie wymarzony … 10:29, 08 maj 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Trochę koloru

Czy to tulipan mount tacoma ? Jest uroczy, czy on powtarza u ciebie kwitnienie? U Ciebie dosłownie rzeki tulipanów, niesamowicie to wygląda
Podpinam się pod pytaniem Judith, czy te czarne powtarzają kwitnienie? Nie wyobrażam sobie co roku wykopywać i sadzić na nowo U mnie na jednej rabacie takie mini porosły w tym roku i mnie wnerwiają.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 09:30, 08 maj 2023

Do góry
Weekend był u nas brzydki, w sobotę do 15 było w miarę, a później już lało, a wczoraj było okropnie zimno, ledwie 11 stopni. Taki dziwny ten maj. Nic wiele nie zrobiłam w ogrodzie, kwitną jabłonki i epimedium pokazało kwiatuszki no i kuklik, moje nowe zakochanie i Kanzany kwitną również, ale ciężko im zrobić dobre zdjęcie bo ciągle pochmurno i szaro. Byłam w sobotę w centrum ogrodniczym i ceny takie, że mi oczy z orbit wyszły Lawenda francuska duża, ładna sadzonka po 120 zł, no szok! Kupiłam tylko dwa wilczomlecze i serduszkę i uciekałam do domu

Dzisiaj matura z matematyki, trzymajcie kciuki!
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 09:26, 08 maj 2023

Do góry
Martka napisał(a)
Grabowa bardzo fajnie robi za wykończenie tarasu pięknie z korą, wszystko szybko rozrośnie się i otuli zielenią. Buki zielone u mnie już, ale te bordowolistne jeszcze zwlekają. Czekam

To prawda, robi za taką zieloną ramę, jeszcze jak się drzewa rozrosną to osłonią mnie trochę od ewentualnego domu, a początkowo miałam wątpliwości czy to dobry pomysł sadzić tak blisko tarasu drzewa. Ja mam tylko bordowolistne buki i już się rozhulały Nawet ten płaczący, który był przesadzany puścił listeczki.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 09:21, 08 maj 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Przepiękna Figurka
Rabata grabowa świetna no i tulipany

Figurka całkiem żywa Najbardziej mnie wkurza, że ta smycz się o wszystko zaczepia, a bez smyczy się jej nie odważę wypuścić bo ma uciekinierskie zapędy
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 09:19, 08 maj 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Masz gdzieś rysunek z nasadzeniami na grabowej? Ile tam masz cm od płotu? Jaka to odmiana grabów?

Patrycja tam jest dość wąsko, jakieś 1,8m do 2m. Nie mam rysunku, rabata powstała na totalnym spontanie. Cisy, graby fastigiata, między nimi hortensje Annabelle, bergenie i runianka japońska. Dostałam od teściowej krokosmie i chyba ja tam też dosadzę.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 09:15, 08 maj 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
Spam tulipanowy świetny
Rabaty także ładnie wyglądają. Z korą zawsze lepiej, nawet jak rośliny jeszcze małe

Nawet wytrzymałe te tulipany, dość długo kwitną, pewnie dlatego, że ciągle zimno. Kora dodaje estetyki to fakt, a widzę, że skrzyp już zaczyna koncertowanie wrrr. Muszę się w końcu na jakieś lampy zdecydować bo mnie te rury na zdjęciach straszą

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies