Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 15:24, 18 sie 2023

Naleśniki z nadzieniem malinowym. Wsuwają aż miło. Pada!

Patrycja_KG_Lu 21:17, 18 sie 2023

Apetycznie. Malinki własne?
Anda 22:08, 18 sie 2023

Pychota Też muszę takie zrobić.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Muszelka 00:26, 20 sie 2023

Taaaak! Maliny pyszne soooom
Muszelka 00:37, 20 sie 2023

Muszelka 00:01, 21 sie 2023

Macie jakiś patent na przetrwanie upałów?

My mamy dwa: dziecięcy basenik i klimę

Odkryliśmy, że w dziecięcym baseniku można z ogromnym zyskiem dla samopoczucia, godzinami leżeć (jak w wannie), czytać książki, słuchać podcastów, wyszukiwać fotki do Wizytówki, itp. ... Generalnie oddawać się różnym, nieskomplikowanym przyjemnościom bez wzdychania na doskwierający ukrop.

I drugie odkrycie - klimatyzacja! Parę lat temu założyliśmy ją w domu. Ale jakoś nie mieliśmy okazji nacieszyć się nią, ponieważ letnie miesiące spędzaliśmy w Alpach. Z klimy korzystali nasi wakacyjno-ogrodowi goście. Dopiero teraz rozumiemy, dlaczego tak bardzo ją chwalili

Dzisiaj stwierdziliśmy, że jest to jedna z naszych, najlepszych życiowych inwestycji 

Patrycja_KG_Lu 11:31, 21 sie 2023

Uwielbiam upały. Z uwagi przebywania na dłuższym urlopie cieszę się, że nie chodzę do biura, bo klimatyzacja zazwyczaj była ustawiona na zbyt zimne powietrze. Nie dość, że latem w dwóch warstwach szłam do pracy to non stop pracownicy z bolącym gardłem, kichający itp. Podczas upałów nie ma się ochoty na wybitne gorące dania - jest mniej gotowania. Zazwyczaj je się dużo owoców o dużej zawartości wody jak np. arbuzy. To też czas lenistwa, bo mało prac ma się siłę wykonywać. Można leżakować i chłonąc wit. D3 ze słońca. Z basenu wreszcie można korzystać, bo słońce nagrzewa wodę. Rolnicy mogli przeprowadzić żniwa (za tydzień jedziemy do młyna po mąkę, bo mam braki i chleba nie mogę piec). Nareszcie lato pełną parą!
Muszelka 12:23, 21 sie 2023

Twój wpis to dowód, jak bardzo ludzie różnią się między sobą, nawet z tej samej szerokości geograficznej. Jesteśmy z innej bajki

Bardzo nie lubimy temperatury powietrza powyżej 25°C. Dlatego zawsze latem uciekaliśmy w wyższe góry (w tym roku, niestety, nie możemy), by cieszyć się słońcem, ale jednocześnie krystalicznym, chłodnawym powietrzem.

To są widoki, które latem kochamy. Powyżej 3.000 m. n.p.m. śnieg, chłodek w płucach i radość z promieni słonecznych

Ok. 20°C w cieniu to temp., w której z przyjemnością przebywamy, odpoczywamy, pracujemy, "przenosimy góry".

Ok. 30°C w cieniu to wegetacja

Ja piekę chleb z ziaren.
Mary 17:34, 21 sie 2023

Klimatyzacja biurowa czy sklepowa a "klimatyzacja" górska to dwie zupełnie różne klimy.
Tej biurowej nie znoszę. Zimno mi w ręce i w nogi. Po dłuższym pobycie w klimatyzowanym centrum handlowym źle się czuję.
Naturalna klima górska czy leśna to zupełnie co innego.
U mnie domu, w lecie, na parterze bardzo rzadko jest za ciepło. Wysokie drzewa zapewniają naturalną klimatyzację. Tylko na górze jest zbyt ciepło.
20 stopni to super temperatura na górskiej wycieczce. Do pracy przy biurku to dla mnie zbyt zimno.
sylwia_slomc... 17:44, 21 sie 2023

Muszelka napisał(a)
Twój wpis to dowód, jak bardzo ludzie różnią się między sobą, nawet z tej samej szerokości geograficznej. Jesteśmy z innej bajki

Bardzo nie lubimy temperatury powietrza powyżej 25°C. Dlatego zawsze latem uciekaliśmy w wyższe góry (w tym roku, niestety, nie możemy), by cieszyć się słońcem, ale jednocześnie krystalicznym, chłodnawym powietrzem.

To są widoki, które latem kochamy. Powyżej 3.000 m. n.p.m. śnieg, chłodek w płucach i radość z promieni słonecznych

Ok. 20°C w cieniu to temp., w której z przyjemnością przebywamy, odpoczywamy, pracujemy, "przenosimy góry".

Ok. 30°C w cieniu to wegetacja

Ja piekę chleb z ziaren.

Preferuję identyczne temperatury góry kocham, nie chodzę ze wzgl. na stan zdrowia, chleba nie piekę za to stale siedzę w garach i gotuję. Lubię gotować, ale co za dużo to nie zdrowo, a przy takich upałach w kuchni jest nie do wytrzymania. Mam południową dachową kuchnię, masakra