Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 12:54, 21 sie 2023

Magara napisał(a)
Jak dobrze, że masz dalie Piękne one i dobrze, że jest gdzie podziwiać
Ja po zeszłorocznej porażce z przechowywaniem odpuszczam, z żalem wielkim Ale wiem, że do tematu daliowego wrócę, tylko muszę dojrzeć i się ogarnąć

Ciebie już nie namawiam na kolejne próby. Jak zechcesz to się skusisz
antracyt 12:55, 21 sie 2023

Basieksp napisał(a)
Na zielono, bardzo mi się podoba przyjemnie się ogląda takie zakątki, ta zieleń taka kojąca jest w te upały

To fakt
antracyt 13:08, 21 sie 2023

ewsyg napisał(a)
Zuzia, ależ masz tego dobra. Faktycznie u Ciebie kolorowo. Róż masz naprawdę sporo. Jak sobie radzą w te upały Twoje róże ? U mnie po deszczowych dniach, niektóre róże złapały plamistość, ale je niczym nie pryskałam. Może teraz zastosuję Astvit.

Niestety spora część sobie nie radzi. Nie było mnie 2 tygodnie, po powrocie dużą część "szlachetnych" odmian złapała plamistość, Elfe dosłownie wyłysiała, Ascot podobnie. Najlepiej radzi sobie z nich Queen of Sweden. W dużo lepszej formie są historyczne, liście zdrowe, ładne przyrosty. Najlepiej oczywiście dzikuski, czyli rugosy i mieszańce piżmówek. Niestety pierwszy raz mam też na niektórych okazach mączniaka.
Rugosa Ritausma kwitnie nieprzerwanie

Piżmówka nn również

Madame Boll ma sporo pąków, ale one już się pewnie nie otworzą z powodu silnych deszczy

Nieprzerwanie kwiaty produkuje Elizabeth Oberle, ale złapała plamy. Na tarasie przegapiłam drugi rzut połowy donic.

Mogę jeszcze pochwalić tą (znana angielska piękność, ale nazwa wyleciała mi właśnie z głowy )

Kokesz 14:17, 21 sie 2023

antracyt napisał(a)
Renata, po zapachu

Hmmm...nie niuchałam swojego
Mój ma ok 15cm długości, powinien być większy?
Jakie duże Ci urosły?
antracyt 15:22, 21 sie 2023

Podobnej wielkości. Ciekawa jestem jak będą Ci smakować. Te ze sklepu wypadają w porównaniach bardzo słabo, mdło, bez aromatu.

ps. Zjadłam dzisiaj pierwsze owoce miechunki peruwiańskiej Pychota
Kokesz 16:00, 21 sie 2023

Ja te ze sklepu zawsze trzymam jeszcze w kuchni aż dojrzeją
antracyt 17:56, 21 sie 2023

Koniecznie daj znać jakie masz wrażenia smakowe

Sąsiadka chyba mnie oszukiwała, że regularnie zbierała plony z ogrodu... drugie tyle czeka na zerwanie, o fasolce nawet wspominać nie będę. Wiecie co można zrobić z wyrośniętej, na szczęście bez łyka, szparagowej?

Na obiad miałam zapiekaną dynię (jak dobrze, że mięsożercy stołują się dziś poza domem, nikt nie będzie marudził na minimalizm ), a na jutro z reszty planuję krem - mniam

Odrobina mniej spożywcza na koniec - daliowe poletko rozhulało się na dobre Mus zabrać się za bukiety

Gosialuk 20:05, 21 sie 2023

Jednym słowem same przyjemności po powrocie.
Moja córka też czasem taką dynię robi. Smaczna.
A sąsiadce może nie trzeba było tyle plonów.
Makao 20:39, 21 sie 2023

Nie no to jest żart. Tyle dalii mieć w ogrodzie? Kobieto Ty masz kombajn do ich wykopywania?
No coś pięknego. W życiu tylu dalii nie widziałam.
antracyt 21:49, 21 sie 2023

Ania, na tym poletku jest tylko 10 krzaczków, wszystkich razem jest z tego co pamiętam trochę ponad 20. Wykopanie ich naprawdę nie zajmuje aż tak dużo czasu, mieszczę się w jednym dniu. Potem tylko opisywanie, podsuszanie, pakowanie i na strych - pikuś