Ja bym zrobiła aerację, jemu nie jest wertykulacja potrzebna, trzeba wyczesać filc z wierzchu. albo płytko ustawić wertykulator. Najpierw skoś nisko, potem przejedź sprzętem, potem będzie ciepło, nawóz woda. Ewentualnie dosiewki w pustych miejscach.
Ja bym nie narzekała, po takiej zimie wszystkie trawniki podobnie wyglądają. trochę zabiegów, nawóz i ciepło i będą nie do poznania. Za chwilę stosowny artykuł (mam już napisany).
Te karmniki są rewelacyjne i bardzo praktyczne
Wiosna kochani, wiosna, ciepło, śnieg znika w oczach.. po prostu cud-miód-malina... i błoto, błoto, błoto...
Moje ptaszki oswojone i to robiłam stojąc max 3 metry od karmnika.. małym aparatem pstryczkiem
Torf to tylko torf o zmienionym odczynie z kwaśnego na odkwaszony Substrat torfowy byłby wzbogacony nawozami mineralnymi.
Próchnica powstała z materii organicznej i jest żyzna, ma w swoim składzie również obornik, jest jak kompost, lepiej trzyma wodę. Same plusy. Można nią ściółkować rabaty. Ja tak robię na ulicy Można użyźniać glebę.
Rabaty mogą mieć w tym przypadku jakieś dwa metry, ale powinny być proporcjonalne do szerokości ogrodu. Nie ma takich "przepisów" jaka powinna być rabata. Dostosowujesz ją do swojego ogrodu. Z tymi nasadzeniami min, 2-2,5 m.