Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:20, 22 lut 2016

Do góry
Reniu wstawiam ci zgodnie z umową moje bergenie - stan na dziś a dodatkowo w związku z postem Nikity dorzucam mojego pierwszego iryska....
Na resztę wiosennych sygnałów zapraszam do mnie,dużo ich nie mam ale zawsze...każdy kwiatek o tej porze roku cieszy...

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 13:19, 22 lut 2016

Do góry
albo jeszcze bliżej do...

Ptasi Ogród 13:18, 22 lut 2016

Do góry
Mała Eleczka 13:17, 22 lut 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
U mnie wczoraj zaczęły fioletowe kokusy wylazić , jeszcze tydzień i będzie dużo

rzeczywiście coraz więcej krokusów, tylko nie się w końcu otworzą...
Ogród z pergolą 13:15, 22 lut 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)

Każda z tych propozycji jest fajna jeśli decydujemy się na składowanie drewna przy murze bez odpowiedniego przewiewu musimy mieć 100% pewność, że drewno jest suche...

Zgadza się. Ja od lat palę drewnem, w tym roku zdecydowaliśmy się na węgiel, a drewno do rozpalania. Zakładam, ze Ania ma kominek i trochę tego opału potrzebuje. Postawiliśmy w tym roku domek gospodarczy z wiatą na drewno. W tej wiacie zrobiliśmy ażurowa ściankę z poprzecznych deseczek, jak w ogrodzeniach nowoczesnych, między słupkami. Drewno poleżało z tydzień, potem z wierzchu obieraliśmy i układaliśmy. Zdało egzamin. Mam tam ułożonych 10 warstw drewna w tej wiacie. Wentylacja z boku przez listewki, z jednej strony.
Na tych inspiracjach jest z przodu. Widziałam podobne rozwiązanie u znajomych.
Stelaż zrobiony z metalu, na kółkach.
Coś takiego:

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 13:14, 22 lut 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
az do czerwca trzeba czekac
Kasiu na niektóre tak ale bliżej nam do....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:13, 22 lut 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Małgosiu ja już odchorowałam ... i nawet 3 dni na nartach zaliczyłam Rutinoskorbin ...dużo.. miód, malinowy sok..

U mnie dopiero 3 krokusy i to w kamykach na południu.. tym razem u Was szybciej wiosna.

Hej Anek
Ja już też lepiej się mam choć nie do końca....
U mnie póki co pierwszy irysek i przebiśniegi a krokusiki jeszcze w pąkach ale kolor ich już widać

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 13:10, 22 lut 2016

Do góry
lipiec 2015

Ptasi Ogród 13:08, 22 lut 2016

Do góry
Wiosna 2015- nadrabiam zaległości...
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:07, 22 lut 2016

Do góry
Może to jeszcze nie wiosna całą gębą ale na pewno jakaś przygrywka to już jest....za momencik ujawnią się kolory w ogrodzie...

A póki co cały czas mam wciąż inne, zimowe jeszcze wersje kolorów w ogrodzie...

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:00, 22 lut 2016

Do góry
Zdrowieję, zdrowieję Nikitko - dzięki za troskę i propozycję
A co do wiosny to nie wiem jak u ciebie w Szmaragdowym ale do mnie już doszła....nie wiem od której strony idzie...czyżby od wschodu.. ...niemożliwe...zazwyczaj od południa i od zachodu więc w twoim Szmaragdowym powinna już też być....
Bo u mnie już się zaczęło

Pierwsze przebiśniegi i irysek - sztuk jedna
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 13:00, 22 lut 2016

Do góry
czerwiec 2015

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 12:54, 22 lut 2016

Do góry
Edyta10 napisał(a)
piękne kalie i tulipanki, wszystko cudne
nacieszyłam oczy od rana
Dziękuję Edytko kolorki poprawiają nastrój, a dziś od rana jest on nie najlepszy, bo pada i pada i nie zanosi się na słoneczko
deszczyk potrzebny ale działa przygnębiająco
ten dzionek też trzeba rozjaśnić kolorami lat
to nic że ubiegłorocznymi

maj 2015

Mój ogród - trudne początki - Paula 12:47, 22 lut 2016

Do góry
paula23 napisał(a)
Witam dostałam trochę różnych iglaków, byłabym wdzięczna za pomoc w identyfikacji co to za drzewka:

to jest cyprys kolumnowy chyba, sadziłam takie same wiosną, niestety jeden tylko chyba przetrwał zimę
Mały przedogródek z funkcją 'parawanu' (całkiem od zera) 12:30, 22 lut 2016

Do góry
W niedalekiej przyszłości (najprawdopodobniej na przełomie wiosny i lata) stanę się właścicielką małego domku z maleńkim ogródkiem. Jako, że nie mam zielonego pojęcia o ogrodnictwie, w poszukiwaniu inspiracji i wiedzy trafiłam na forum. Mam jednak wrażenie, że im więcej czytam, tym mniej wiem, a świadomość tej niewiedzy zaczyna spędzać mi sen z powiek i tym bardziej utwierdza w przekonaniu, że potrzebuję pomocy doświadczonych osób, żeby jakoś to sensownie ogarnąć.

Na pierwszy ogień idzie mój przedogródek, który w chwili obecnej prezentuje się (choć to zdecydowanie niewłaściwe słowo ) tak:

Teren przed domem straszy pustką. Jedyne stałe elementy tegoż to chodnik z kostki i siatka ogrodzeniowa z bramką (ok. 4 m), niezbyt efektowne swoją drogą. Pozostały teren przed ogrodzeniem również wyłożony będzie kostką i stanie się miejscem postojowym dla aut. Planuję pozostawić jedynie niewielki skrawek ziemi wzdłuż siatki, który obsadzony roślinami stanowić ma osłonę i ozdobę. Wejście i ściana frontowa znajdują się od strony północno-wschodniej (bardziej jednak wschodniej, mimo wszystko). Chciałabym stworzyć tutaj przestrzeń, która spełni dwa zadania – będzie wizytówką domu, a jednocześnie zapewni mi pewnego rodzaju prywatność. Dom stoi w odległości ok. 10 m od ulicy i chodnika, prowadzącego w głąb osiedla, dlatego też tak zależy mi na tym, aby choć trochę osłonić się przed przechodzącymi czy przejeżdżającymi sąsiadami.

Mój wstępny zamysł jest taki: bezpośrednio za ogrodzeniem posadzić rośliny pełniące funkcję ‘parawanu’, a przed nimi – rośliny ciut bardziej ozdobne. Chciałabym również, aby całość dobrze prezentowała się przez okrągły rok, więc szukam raczej roślin zimozielonych. Rzeczona osłona nie może być finalnie dużo wyższa niż ogrodzenie (+/- 2 m), żeby nie zasłonić porannego słoneczka, dlatego szukam roślin, które nie rozrosną się zbyt mocno, szczególnie wzwyż. Jednocześnie fajnie by było, gdyby udało się osiągnąć zamierzony efekt dość szybko, a nie po kilkunastu latach. Wiem, wiem, takie rzeczy to tylko w… ogrodowisku.

Przepraszam za ten przydługi wstęp, ale zupełnie nie wiem od czego zacząć i co tak naprawdę jest ważne na etapie planowania.

Jakiś czas temu starałam się zrobić pewnego rodzaju ‘wizualizację’, ale z góry przepraszam za jakość tegoż. Taki efekt chciałabym osiągnąć:

Wymyśliłam sobie w tym miejscu rośliny, które podobają mi się wizualnie. Nie wiem niestety, czy nadają się do tego, co chcę mieć finalnie. Będę Wam bardzo wdzięczna, jeśli zerkniecie na to i poradzicie mi co sadzić, a czym całkiem dać sobie spokój. W nawiasach wpisałam jeszcze ew. zamienniki, może lepsze.

1. (za ogrodzeniem) cis pośredni "Hicksii" (cis pośredni "Wojtek", świerk biały "Laurin", żywotnik zachodni "Szmaragd")
2. (na siatce od frontu) wiciokrzew przewiercień (lub inne zimozielone pnącze)
3. (przed ogrodzeniem) bukszpan wieczniezielony "Suffruticosa" (żarnowiec "Allgold", tawuła japonska "Goldflame", cyprysik Lawsona "Ellwoodii")
4. trzmielina Fortune'a "Emerald Gold" (wrzos pospolity "Long White, świerk pospolity "Nidiformis")
5. jałowiec płożący "Blu Chip" (irga szwedzka "Coral Beauty", jałowiec sabiński "Tamariscifolia")
6. żywotniki (niestety nie wiem jakie) nasadzone już przez sąsiadów

Mam w głowie ogromny mętlik, będę wdzięczna za wszystkie rady i wskazówki. Weźcie proszę pod uwagę, że jestem bardzo początkującym ogrodnikiem i rośliny wymagające dużo zachodu od razu wybijcie mi z głowy. Będę również wdzięczna za informację ile miejsca muszę zostawić przed siatką na tej wielkości nasadzenie.

Pozdrawiam Was serdecznie.
Ogródek Iwony 12:20, 22 lut 2016

Do góry
makkasia napisał(a)

Jeszcze raz o Bonicach.
Mam Bonicę na pniu i jeden krzak Bonici 16-letni. Rzeczywiście moja Bonica to potwór choć tnę ją na wiosnę mniej więcej nad piątym oczkiem czyli tak do kolana. Pędy dorastają do 150 w porywach do 170 i szerokości 150. Ciekawe co byłoby gdybym cięła ją niżej nad 3 oczkiem może byłaby niższa. Chcę dodać, ze takie wielkości osiąga już od paru ładnych lat. U siebie wkleiłam Bonicę w różnych odsłonach.
Miłej niedzieli Iwonko

Kasieńko, dziękuję za informację. Nawet się cieszę, ze z niej taki krzaczek się robi. Posadziłam przed domem na rabacie. Zwraca na siebie uwagę, jak się wychodzi z domu. Kasiu, co do Bonici by pasowało? Bo posadziłąm tam Abrahama, ale to nie ta tonacja. Muszę go wiosną przesadzić. A tam co dać? jak nie wymyślę nic, to zostaną jeżówki, szałwia ... cały czas mi tam coś nie pasuje na tym kawałku:

Książki o tematyce ogrodniczej 12:16, 22 lut 2016

Do góry
Druga książka "Rok w ogrodzie"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:15, 22 lut 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

Słońce i u nas ale zimno Ale doniczkowe przeżyły

Chyba w weekend wezmę sie za przywoływanie wiosny u mnie Piękne te twoje doniczkowe...
Książki o tematyce ogrodniczej 12:07, 22 lut 2016

Do góry
Mój zakup

Mój ogród - trudne początki - Paula 11:51, 22 lut 2016

Do góry
Witam dostałam trochę różnych iglaków, byłabym wdzięczna za pomoc w identyfikacji co to za drzewka:
1.

Czy ta brązowa plama na tej 1szt to moze byc przemrozenie czy jaka choroba?

2.

3.

4.

5.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies