Mam pytanie odnośnie sadzonek werbeny. Na zimę "schowałam sadzonki" do garażu, tydzien temu porozsadzałam do miejszych doniczek. Czytałam że Ania MałaMi uszczypywała i wkładała do wody - też mam tak ze swoimi postąpić czy pozwolić im rosnąć tak jak teraz?
Dziś przymroziło hiacynty się wychylają to przykryłam z lekka igliwiem ...ciemierniki te co wyszły w górę to zostało po paku te co przy ziemi trzymają się jeszcze pąkowo
Asiu dzięki. Trzeba mieć wór cierpliwości. Na tym obrazie jest 52 kolory nici.
Na dokładniejsze grabienie jeszcze czas, bo mokro jest. W najbliższych dniach czeka
mnie obcięcie grubego konara orzecha włoskiego i usunięcie starej śliwy.
Szukałem dzisiaj wiosny w ogródku. Efekty - takie sobie.
Ewidentnie zyje.
Rok temu dziekilam stipy w marcu, wszystkie daly rade, scielam tez suche, bo wypuscila nowe, zielone. W tym roku zrobie tak samo. Bo przeciez to suche nie bedzie ozdoba, wiec moze tez tak zrobisz, bo skubanie to u mnie nie wchodzi w rachube
Najgorzej jest z tą rabatą 2 bo tu jakoś nic nie przychodzi mi do głowy. Pasuje mi tu coś nie za wysokiego. Ta rabata jest bardzo słoneczna. W zasadzie cały dzień tu praży.
Magnolio jeśli zaglądasz to jeszcze tu jest druga strona domu Co myślisz o tym.
Rabata 3 tu będzie 2 rzędy lawendy bo miejsce tam idealne na nią słoneczne.
Tylko tam będzie tez widoczna ta rabata przy wykuszu i tam rosną:
1) red barony które pojda albo calkiem out albo gdzie indziej bo jakoś ten czerwony mnie drażni
2)turzyce widać je bo kwitną trochę na żółto i tez je przeniosę,
3) Carex bronzita w 2 rzędach którego prawie nie widać tam wiec nie wiem czy na razie zostawić .
Podsumowując na pewno zostać tam muszą trzmieliny i obwódka bukszpanowa . Myślalam żeby podsadzić te trzmieliny stipą i może byłoby ładnie :
Z drugie strony od tarasu:
Szersza perspektywa ( to co rośnie w trawniku ma być przesadzone ):
Własnie przegladam Twój watek , bo cos mi sie kojarzy że miałaś kiedy i jak pikować stipę; moja ma tak z 5 cm i nie wiem czy to już?; i własnie natknęłam sie na piękna rabatę, możesz zdradzic co to za trawki w pierwszej linii?
Oj mój kręgosłup duuużo ze mna przeszedł - ale na razie daje rade, zreszta teraz ja bardzo spasowałam...
Jeszcze jak zapisałam się na ogrodowisku (2013) oczko było takie:
Dzieci podrosły więc mogłam zrobic większy wykop
Tu obłożony kamieniami
I po nalaniu wody w pierwszym miesiącu
Porosło niesamowicie juz w pierwszym roku
Kamień to jakiś łupek - przywiozłam z Roznowa, a raczej zwoziłam 2 lata