Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Działka prawie w Borach Tucholskich 10:42, 05 sty 2016

Do góry
Iza tak bywa

Iwona

Karol nie idź tą drogą iglaki zwłaszcza starsze 2-3lata poradzą sobie,
zabezpieczanie i podlewanie zostaw na kilka perełek bo z czasem ogród będzie męczarnią i obowiązkiem z przebłyskami radości - coś wiem na ten temat

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:36, 05 sty 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:35, 05 sty 2016

Do góry
Biedne i smutne różaneczniki

Za zielonym płotem 10:23, 05 sty 2016

Do góry
i jeszcze jedno pytanie: macie jakiś pomysł jak zakryć tą betonową palisadę? Bardzo jej nie lubię i irytuje mnie za każdym razem jak na nią patrzę

jedynym rozwiązaniem są chyba rośliny przy brzegach, tylko nie mam pojęcia jakie; rośnie tam kilka iglaków płożących, ale bardzo chcę coś zmienić w tym ogródku! żeby było ładniej - żeby tak jak u Was wszystko grało
oczywiście nie ma już tego kikuta po klonie, a na jego miejscu jest teraz drugi berberys; pod trzmieliną jest taka dziura, bo wszystko pies niszczy jak biega (to jego ścieżka do ogrodzenia )
Tysiąc radości i utrapień 10:12, 05 sty 2016

Do góry
jona napisał(a)

Śliczne zamówiłaś ale i przepiękne miałaś. Mi się najbardziej podoba ta. Kiedyś taką miałam, ale chyba nie umiem ich utrzymywać przy życiu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:07, 05 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tu z bliska widać jak mróz spaceruje sobie po lustrze...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:57, 05 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

cuda na lustrze niezmiernie mnie zachwyciły
pozdrawiam z infekcją gigant (po lini mrozu gigant)
dziś rano było w Wilczej -19
Choroby, szkodniki świerka kłującego 09:53, 05 sty 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Świerk - choroby i szkodniki świerków połączony

Choroby, szkodniki świerka kłującego 09:52, 05 sty 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Świerk - choroby i szkodniki świerków połączony

Choroby, szkodniki świerka kłującego 09:52, 05 sty 2016

Do góry

bbaasia napisał(a)
W lipcu zauważyłam, że mój srebrny 20 letni świerk bardzo choruje, igły w środku zbrązowiały, a teraz całe odpadły. Młode przyrosty są nieruszone. Nie wygląda mi to na grzybicę, raczej przędziorek lub mszyca, lecz nie mogę zdiagnozować.

Jeśli to mszyca, a na to wygląda, czy teraz jeszcze należy pryskać, czy na wiosnę?

Choroby, szkodniki świerka kłującego 09:51, 05 sty 2016

Do góry

Witam
W ubieglym roku w okresie jesiennym wsadziłam do gruntu świerk kłujący. Wszystko wskazuje na to ze drzewko się przyjelo ale od jakiegoś miesiaca zaczyna gubić igly w środku jest prawie goły. Nie zwrocilabym na to uwagi gdyby nie fakt ze mam dwa takie swieki obok siebie oba geste na zewnatrz a ten jeden strasznie zmarnial w środku. Przegladalam go na wszystkie mozliwe sposoby nie widze zadnego robactwa na iglach. Bardzo prosze o pomoc z gory dziekuje

Za zielonym płotem 09:38, 05 sty 2016

Do góry

A może przydałoby się jakieś tło żeby zasłonić płot?
Za zielonym płotem 09:35, 05 sty 2016

Do góry
Vicky napisał(a)

Vicky.
Drzewka ozdobne z bordowym ulistnieniem stanowią w ogrodach bardzo ładny motyw dekoracyjny. Aby w przyszłości nie nabrały cech dzikiego i wybujałego drzewa należy je corocznie przycinać i kształtować. W marcu jeżeli pogoda na to pozwoli skróć wszystkie pędy zeszłoroczne o 2/3 ich długości. Następne cięcie wykonuje się w drugiej połowie czerwca gdzie również skraca się przyrosty o 2/3 ich długości z tym, że dotyczy to już pędów tegorocznych. Tym sposobem ukształtujesz sobie piękną i zwartą koronę drzewek.
Ogrodowy song 09:24, 05 sty 2016

Do góry
makkasia napisał(a)
Ewuniu woodstock to hiacynty, moje odkrycie 2015 roku
dla Ciebie

piękne połączenie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:11, 05 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu Śliczne to zdjęcie jest
Za zielonym płotem 09:10, 05 sty 2016

Do góry
Jak mi miło, że mnie odwiedziłaś Danusiu i od razu udzielasz rad!
Masz rację, jest to jedno z tych miejsc, które irytują mnie najmocniej. Zaraz obok drzewek jest kojec psa i ścieżka do niego; koszenie tej przestrzeni jest katorgą - mam kosiarkę elektryczną i kabel tańczy wokół drzewek... Były kupione jako rajskie jabłuszko, ale nie mam pewności czy to, jednak nie śliwy, jedno wiem na pewno - bardzo słabo rosną, ale nie mogę się ich pozbyć.

Bardzo podoba mi się Twój pomysł z hortensjami i żurawkami, tylko potrzebuję wiedzieć, czy będzie im się dobrze żyło w pełnym słońcu? pas pod drewnianym płotem to jedyna część działki, gdzie przez cały dzień jest słońce.

Na zawartość rabaty z zygzakiem proszę nie zwracać uwagi, dawno pozmieniane i wysyane żwirkiem; tego perukowca pod żywopłotem też już nie ma
Kameliowy Park w Locarno. 09:08, 05 sty 2016

Do góry
Bardzo często zdjęcia są lepsze niż rzeczywistość; tu jest odwrotnie.Odmian kamelii jest bardzo wiele. Rosną również w ogrodach przydomowych. Kwitną wczesną wiosną, kiedy u nas jest jeszcze zima.
Kamelie z bliska.
Typografia ogrodu 08:47, 05 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
a i coś dla miłosników lukru plastycznego - wspominałam kiedyś, że robiłam córce roczek w pirackim stylu i wtedy pierwszy raz pracowałam z lukrem - fajnie powspominać

Cudności
Sprzeczność w ogrodzie 08:43, 05 sty 2016

Do góry
Podpowedź techniczna. Między zdjęciami, a tekstem rób spacje, wtedy tekst nie włazi na zdjęcia i nie są przesunięte. Patrz

Przed

Z kolejnym miesiącem jest lepiej

po

Z kolejnym miesiącem jest lepiej

Mazury moja miłość - zakładamy ogród 08:34, 05 sty 2016

Do góry
Co tu kombinować, ... sadzić
Nie mogłaś kobieto jakiegoś prostego zdjęcia wstawić? żeby drzewa prosto posadzić było można??

Prosty (skośny) schemat

1- trzmielina na pniu 2-3 szt na wysepce w żwirku (łezka)
2- wrośce, trawki albo żurawki w nich krokusy białe lub żółte 30 szt
3- miskanty Variegatus lub Morning Light
4- dwa paski dwóch kolorów wrzośców lub żurawek lub host małych )w nich tulipany białe lub burgundowe 25 szt
5- miłorząb Mariken lub inne drzewko pienne o małej koronie, w korzeniach trawki 5 szt jednakowych w nich tulipany inne niż burgundowe 25 szt
6- iglaki niebieskie np. Picea pungens 'Glauca Globosa' lub inne iglaki jednakowe karłowe jakieś świerczki, pod nimi przebiśniegi plus macierzanki cytrynowe
7- żurawki Berry Smoothie
8- hortensje bukietowe
9- kolumnowe drzewo albo nie kolumnowe, ale o bordowych liściach, kombinuj jakie
10- żółte kwiatki
11- lawenda jeśli słońce tam jest
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies