Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla moich synków

Ogród dla moich synków

Marga 00:28, 10 mar 2016

Mirelka, azofoską trawnik też?

Nie pokazywałam chyba moich największych rozchodników Zdjęcie w duuuużym zbliżeniu. Lupa wskazana.
Toszka 00:45, 10 mar 2016

Marga napisał(a)
Paula, po 1/3 rodzimej gleby, kwaśnego torfu i ziemi uniwersalnej (lub ogrodowej, nie pamiętam). Teraz znalazłam, że Bogdzia zaleca 1/2 kwaśnego torfu :/
Czy ten Twój sposób z siarczanem magnezu mogę stosować równolegle z nawożeniem Bogdzinym ( te 3 preparaty razem)? Czy to nie będzie za dużo?
PH sprawdzę konkretnie pod rododendronem jeszcze. W innym miejscach jak kiedyś mierzyłam to miałam ok6, czyli na pewno nie kwaśna.
Dzięki że mi pomagasz

Rododendron jest prosty w obsłudze jak cep. Uwierz, że jest to roslina, którą jesli zrozumiesz i przygotujesz odpowiednio dołek w zależności od macierzystej gleby, stworzysz odpowiednie ph i wilgotność dla rozwoju mikoryzy (grzybni) z którą rodek żyje w symbiozie i dzięki której żyje to jest to w praktyce bezobsługowa roslina. Troski wymagają młode rosliny, które w szkółkach były sztucznie nawożone i nie mają jeszcze wykształconej mikoryzy
Torf nie ma dla roslin żadnych wartości odżywczych, a jesli macierzysta gleba ma wyższe ph to dość szybko, nawet po pół roku traci kwasowość. Rodek zasadzony w czystym torfie praktycznie nie pobiera najważniejszych składników pokarmowych -azotu, wapnia i potasu. Zastosowanie macierzystej gleby o zbyt wysokim ph (Bogdzia ma kwaśna glebę - bliskość lasu robi swoje) + ziemia ogrodnicza (zazwyczaj ph 6-7) to wszystko daje zbyt wysokie ph dla rodka.
Nie bez powodu miłośnicy rodków polecają obornik koński ponieważ rh nie lubią, tylko UWIELBIAJĄ go. I dla rh to najlepszy nawóz.
I żeby takie szybko zrobić wystarczy wymieszać obornik z siarczanem
(np. na wiadro obornika 1 łyżka do zupy, roztworu siarczanu/ siarczanów). Wspomniana siarka zaczyna "działać" dopiero po min. roku (w zależności od typu gleby) i stosuje się ją do długiego utrzymania kwaśnego ph. Na glebach ciężkich, gliniastych nie działa.

Podstawą w uprawie jest podłoże organiczne składajace się w równych częściach z:
Pączki / obornik- jedzenie
Glina - utrzymanie wody,
Torf kwaśny+ przekompostowane liście + igliwie- właściwe ph+kwasy humusowe, struktura napowietrzająca
Kora przekompostowana - hamuje rozwój patogenów grzybowych, nadaje strukturę

Obornik powinien być przekompostowany tzn.co najmniej 0,5 roku poleżeć zanim go położymy pod rośliny.Obornik koński jest najlepszy dla kwasolubnych bo zawiera mało azotu.Najlepsze są tzw.same pączki końskie bez słomy.
Powinien poleżeć dlatego, ponieważ w czasie "kompostowania" zmienia się stosunek C:N. Im mniejszy jest stosunek C:N tym lepiej roślina przyswaja składniki pokarmowe.
Literatura podaje, że w oborniku świeżym stosunek C:N wynosi 30-60:1 a w oborniku kompostowanym po ok. 6 miesiącach składowania C:N wynosi 15-20:1.
Dlatego lepiej stosować trochę zleżały.
Warto wiedzieć też, że stosunek C:N świeżej kory, którą często ściółkujemy wynosi ok. 100 (!) a trocin i zrębek (sprzedawanych jako kora - resztki widzę u ciebie) 250-500 (!) i najkrócej mówiąc azot zostaje podbierany spod krzewu podczas rozkładu ściółki. Może dlatego (i przy niesprzyjającej pogodzie) występują niedobory azotu, rh przedwcześnie gubią liście i wyglądają na niedożywione.
Osobiście stosuję tylko nawóz naturalny i to naprawdę w niewielkich ilościach, nigdy moje rośliny nie miały objawów przenawożenia. Tu na forum ciągle ktoś się zgłasza z problemami zasolenia (przenawożenia mineralnymi) a rh nie znoszą wysokiego stężenia roztworu glebowego - są roślinami oligotroficznymi.
Marga 01:05, 10 mar 2016

Toszka, jesteś cudowna Dziękuje Ci bardzo, że chciało Ci się tak dokładnie wszystko wyjaśniać takiemu laikowi jak ja. Na pewno i inni też skorzystają.
Wiem, że schrzaniłam sprawę, sadząc rodki w nieodpowiednie dla nich podłoże. Korę niestety dałam nie tylko pod rośliny ale i w korzenie, bo gdzieś wyczytałam, że zakwasza.
Może teraz z Waszą wiedzą i pomocą uda mi się należycie zadbać o rośliny.
Jeszcze raz dziekuję
Dobrej nocki
olga80 17:09, 10 mar 2016

o jakie ciekawoski a u mnie sąsiad ma konie więc mam gdzie zaczerpnąć tego złota
frezja 19:39, 15 mar 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Biohumusem spróbuj podlać i opryskać wychodzi niedrogo starczy na więcej roślin, Bogdzia powiedziała, że już można i też nie ma szans na przenawożenie
Ja kupuję koncentrat w butelce 1l 10 zeta niecałe.....zależy od firmymożna podlać nawet nierozcieńczonym , ale ja roztwarzam na 4 - 5 konewek....efekty są , a stosuję dwa razy w roku

Ależ tu u Ciebie przecieki informacji czy ten Biohumus na cały ogród ??
frezja 19:47, 15 mar 2016

Marga napisał(a)
Początek nasadzeń na największej rabacie. Rabata ma długość 37m, jest południowa i ma być efektowna z daleka

Tej akcji u Ciebie to nie widziałam; poszłaś na całego
frezja 20:06, 15 mar 2016

Marga napisał(a)
Tutaj moje ciemne żurawki
Jedna odmiana wygląda nawet ładnie po zimie

Wyjątkowo dobrze jej u Ciebie
Jana 20:11, 15 mar 2016

ja też skorzystałam z infromacji Toszki, jakoś omijałam rodka z daleka z obornikiem, bo wydawało mi się, że spali mu korzenie....w tym roku go podsypię..
anabuko1 20:25, 15 mar 2016

To tak, jak ja.Pod rodki nie dawałam nigdy naturalnego nawozu, .Bałam się.
Ale i ja skorzystam z tak dobrze napisajej instrukcji.
Dzięki )
jona 01:30, 16 mar 2016

katel napisał(a)

Jasne 604 912 980, nawet nie musisz do Lubartowa jechać bo On w Lublinie pracuje i można się z nim po drodze lub w Lublinie umówić. Wysyłki też robi ale to dodatkowe 17zł.

Dziękuję za namiar . Do Lublina i tak jadę przez Lubartów