Przesuwa się o godziny, było, że rano teraz że w południe będzie już na plusie. Ale to mało, więc nie martw się Zobacz 10 kwietnia od 14 - tej będzie ten przełomowy moment wejścia Mazowsza na plusy
Na tym rogu aż się prosi wysłonić cały ten dom i rupiecie za płotem u sąsiada. Każdy gość i Wy sami będziecie musieli się na to gapić. Ja bym juz szukała dużych tui, albo świerków. Ładna jest Thuja 'Aureaospicata'. Maty są dość drogi, to samo wyjdzie jak ku[pisz większe rośliny, wysokości płotu przynajmniej
A ja bym nie wydawała pieniędzy na matę, ona też będzie przyciągała wzrok, jak i te budynki, będzie tylko trochę ładniejsza. Lepiej te pieniądze przeznaczyć na większe rośliny iglaste.
Mata da wysłonięcie tylko do wysokości płotu, dachy będą wystawać, klony mają liście latem, ale zimą dachy będą straszyć. Sadząc żywopłot iglasty od razu uzyskasz piękne tło i zasłoniecie brzydkich budowli.
Ja miałam za płotem straszne rzeczy, ale dzięli żywopłotom ze świerków serbskich i strzyżonych Thuja plicata, uzyskałam wspaniałe widoki przez okna, bo przed zywopłotami posadziłam różne zimozielone i nie tylko rośliny. Zajrzyj do mojego wątku albo wizytówki.
Polecam żywopłoty, a jakie to poczytaj sobie tutaj, może coś wybierzesz Tu gdzie budynek dasz większe rośliny a na pozostałym fragmencie mogą być mniejsze.
No tak, ale co będziesz robiła tą maszyną jak chcesz trawnik założyć a nie zdjąć. Ja akurat zakładam trawniki ale mam jeszcze całkiem inny sprzęt. jeszcze lepszy.
Trzeba sprawdzić czy liście są żywe, nie zbrązowiałe i można kupować. To są rośliny zimozielone, więc liście mają cały rok, ważne żeby nie były przemarznięte.
Widziałam w Anglii stare kamelie czy inne drzewa i były porośnięte innymi porostami - srebrzystymi, powiedziano nam że powietrze jest tutaj niesamowicie czyste bo inaczej te porosty by nie rosły.
Żelazo zabarwia rośliny na brązowawy kolor, zapycha dysze w zraszaczach, ale filtrowanie wody będzie zbyt kosztowne. Nie opłaci się tego robić do nawadniania. Zażelaziona woda za bardzo nie szkodzi roślinom, ale zabarwia wszystko łącznie z kostką czy elewacją jak zraszacze są źle ustawione czy źle dobrane.
I rozwiązanie: wiercenie głębszej studni, żeby nie była to woda podskórna.
Studniarz będzie wiedział jaka powinna być głębokość.
II rozwiązanie - budowa stawu na działce i wtedy żelazo się uwalnia, podlewa się wodą ze zbiornika, natomiast wadą jest to, że codzienne dopełnianie wody spowoduje, że dostarcza się azotany i wtedy nie można utrzymać czystości wody w zbiorniku, bo rozwijają się glony.
Dziękuję wszystkim za życzenia i wklejam wiadomo, jaki bukiet - od męża Generalnie to jestem w stresie jak obchodzę urodziny, bo uzmysławiają mi że robię się coraz starsza. Niestety.
Może te co więdną były po podziale ogólnie słabsze i nie pobierały wody korzeniami jak należy. Moim zdaniem trzeba w takie doniczki wsadzać egzemplarze dojrzałe nie po podziale, z nienaruszoną bryłą korzeniową.