Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:25, 28 gru 2015

Do góry
Rumianka napisał(a)
Witaj Gruszko, trafiłaś w dobre miejsce. Znajdziesz tu wszystko, bo sami życzliwi ludzie żyją "zielonymi" sprawami...Czekam na więcej...

Witaj Rumianko Dobre miejsce, życzliwi ludzie- czego pragnąć więcej- brzmi świetnie.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:22, 28 gru 2015

Do góry
Zima 2013/14 była niezwykle łagodna. Już w lutym można było wyruszyć do prac z łopatką. Prace budowlane nabrały przyspieszenia. Do domu przyłączano gaz i prąd, instalowano przydomowa oczyszczalnię i drenaż oraz studnie chłonną na deszczówkę. Teren wokół domu przypominał pobojowisko

A roślinki ozdabiały na miarę swojej wielkości.
Mój pomysł na zagospodarowanie części działki miał też swoje minusy. Nie dało się już tam wpuścić dużego sprzętu rolniczego. Wszystkie prace ogrodnicze wykonywane były ręcznie. jaki był to ogrom prac, uświadomiłam sobie dopiero po wbiciu ostatniej łopaty.
luty 2014
sad- po prawej stronie widać prace przy zagospodarowaniu terenu za żywopłotem. Żywopłot rośnie- choć na zdjęciu go prawie nie widać.
derenie i brzózki

ten patyczek to katalpa, w tle jodła koreańska

Przedogródek- trzeba było posadzić coś, co w przyszłości przesłoni widok z okna kuchennego na brzydki słup na działce u sąsiadów

Życzenia na Boże Narodzenie i Nowy Rok 2015 / 2016 18:20, 28 gru 2015

Do góry
Nie zdążyłam na składnie życzeń świątecznych, więc składam już dziś życzenia noworoczne. Przede wszystkim życzę dużo zdrowia dla ogrodników jak i ogrodów.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:18, 28 gru 2015

Do góry
Witaj Gruszko, trafiłaś w dobre miejsce. Znajdziesz tu wszystko, bo sami życzliwi ludzie żyją "zielonymi" sprawami...Czekam na więcej...
Do raju daleko - u Ewy 18:12, 28 gru 2015

Do góry
Margo napisał(a)
Wesołych Świąt dla Ciebie i rodzinki

Gosiu, dałaś czadu z tą choinką Jest prześliczna Magia
Do raju daleko - u Ewy 18:11, 28 gru 2015

Do góry
Flower1 napisał(a)

Madziu, piękna jest Twoja choinka
Ogródek Iwony 18:09, 28 gru 2015

Do góry
Za radą Ewy wykopałam dziś kilka sadzonek werbeny i posadziłam w doniczki:

Zabieram do domu. A może do nieogrzewanego garażu?

Nasionka rozsypałam na rabatę i przykryłam ziemią.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:04, 28 gru 2015

Do góry
A na sam koniec namęczyliśmy się z synem nad tym jegomościem.....nie miałam pojęcia , że brzoza jest tak twarda, że gwoździe ciężko wbić Dwa będzie musiał eMuś wytargać, bo ani nie chciały się wbić , ani potem wyjść.....brakło nam pary niestety

Całkiem fajnie wyszło......sąsiedzi się śmiali , że coś tam postukaliśmy , a potem jest dekoracja w ogrodzie i że przydałby się jeszcze drugi i sanie, ale materiału więcej niet......więc na razie jest jeden

nocka już była jak fociłam
Ogród tworzony z pasją 18:02, 28 gru 2015

Do góry

Ten śliczny równiutki żywopłot to Brabanty strzyżone?
Jak nawozisz i jak często tniesz?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 17:57, 28 gru 2015

Do góry
Na kawałku drewna...taka połowa schodka wymalowałam pigmentami cuś takiego....jeszcze muszę polakierować lakierem bezbarwnym i znaleźć miejsce w ogrodzie gdzieś może wśród traw.....hmmmmm

Ranczo Szmaragdowa Dolina 17:48, 28 gru 2015

Do góry
Drugie to bańka na mleko ....dziurawa i bez przykrywy więc będzie tylko za dekorację służyć......okropnie była zardzewiała wiec potraktowałam ją minią.......jeszcze trochę pociągnie

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:47, 28 gru 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
Zostawię kilka migawek

Lampki w trawach! To jest to! A jaki pewnie efekt fantastyczny musi być wieczorem.
Dobrze, że zajrzałam do Kokoszki
Ranczo Szmaragdowa Dolina 17:46, 28 gru 2015

Do góry
Poniosło mnie dzisiaj na złomowisko bo zauważyłam , że wywożą .....przytargałam łupy.....skromne za 5 zeta, ale mi pasują

pierwszy to wanienka.....zrobiliśmy z synem drugiego grzybka

i ten pierwszy nie jest już samotny......grudzień się kończy , a u mnie grzyby rosną

Ogródek Iwony 17:41, 28 gru 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)

nie wiem czy bym kompostem obsypywała? ...może jeszcze pracować i je za bardzo ogrzewać .....ale ...ja nie wyrocznia

też będę tegoroczne okrywać jutro i mam worek trocin obsypię ....a na wierzch żeby wiatr nie rozwiewał nasypie ziemi z worka ...część badyli możliwe, że będzie wystawać bo mam duże krzaki - przesadzane w tym roku...(10 st. morzu im nie groźna ..a jak będą większy nadawać to może tekturą falista opatulę?)

Justynko, a jak potem chcesz zebrać te trociny? Mam też trochę trocin.

Zapytałam się Danusi o te hortensje, odpowiedziała mi i wcale mnie to nie cieszy, bo nie mam gwarancji, że będą kwitły w następnym sezonie:
Gardenarium napisał(a)

Obawiam się,że nie wystarczą. To z mojego artykułu:

Najwięcej problemu jest z okrywaniem hortensji ogrodowej (H. macrophylla), ponieważ powinny one być właściwie sadzone tylko w tych rejonach, gdzie nie przemarzają. W chłodniejszych z reguły nie kwitną. W zasadzie wtedy żadne okrycie nie pomaga.

Stosowałam nawet okręcenie krzewu agrowłókniną, następnie kopczyk z kory na bryłę korzeniową i dodatkowo matę słomianą. Potem zdejmowałam je stopniowe w miarę ocieplania. Jednak po całkowitym odkryciu krzewów, nawet już w maju, następowały przymrozki i delikatne pączki wymarzały. Hortensja oczywiście nie zakwitła.

Dlatego wydaje się, że najlepszą ochroną jest dużo śniegu i gwarancja wiosny bez późnych przymrozków, ale to się zdarza bardzo rzadko. Pozostaje traktowanie tych hortensji jako kwiaty sezonowe i uprawa w donicach. Można je wtedy przechować w chłodnym pomieszczeniu, a na wiosną „podpędzić” np. w szklarni. Inne gatunki hortensji (poza H. macrophylla, H. aspera i H. quercifolia) nie muszą być okrywane, ewentualnie korzystne jest nasypanie małego kopczyka z kory lub liści.

Na ten moment poobcinałam gałązki bylin: wysokich złocieni i powtykałam naokoło hortensji. Przykryję gałązkami świerkowymi. Pomyslę o tych trocinach i tekturze.
Mam dwa gatunki tej hortensji:
Macrophylla Saffire - to właśnie mój prezent:

Druga hortensja - NN , to sadzonki od hortensji mojej siostry. Kwitnie u niej co roku. Może tej mrozy nie będą straszne? Posadziłam je w zaciszu.

edit: te ostatnie zdjęcia z jej ogrodu. Ja mam młode sadzonki, roczne.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:40, 28 gru 2015

Do góry
W sierpniu 2013 roku mogłam już podziwiać to i owo.
rozplenica z hortensją

bez czarny Black Lace

czerwone pęcherznice z jednoroczną ślazówką, za nimi rosną w trójkącie świerki serbskie

brzózki dawały trochę cienia

Postawiłam na tzw. żelazne rośliny. Mam sporo dereni, hortensji, mahonii, kalin, krzewuszek, tawuł, pęcherznic. Sadziłam je w grupach po kilka sztuk.
Nasza działka znajduje się na gruntach prywatnych. Miasto nie będzie się spieszyło z przyjęciem od nas części wspólnej w postaci drogi. Prawdopodobnie przez ładnych parę lat będziemy mieli prowizoryczna drogę. O chodnikach nawet nie marzymy Postanowiłam trochę ucywilizować to, co pozostało po uzbrajaniu działek w wodę i gaz. Skopałam kilkumetrowy pas poza granica działki, posiałam zielony nawóz, ścięłam, skopałam, posiałam trawę i posadziłam niewielkie drzewka: oliwniki, jarząby pospolite i szwedzkie i klony tatarskie.
Jesienią 2013 działka prezentowała się tak

Zielony pas to sad, a zielone pagórki to obsiany gorczycą ściągnięty w trakcie budowy humus.
Ja i mój ogródek, a może ogród 17:35, 28 gru 2015

Do góry
i wiosenne wrzoścce w grudniu

i bezik

Ogród, mydło i powidło. 17:34, 28 gru 2015

Do góry
katel napisał(a)
No już najwyższy czas na nową porcję zdjęć a więc historii ciąg dalszy. Pod koniec marca 2012 sadziliśmy tuje - ziąb był i śniegiem wiało . Zdjęcie jest z kwietnia:

Pierwsze nasadzenia i wschodząca trawa:

tez mam Brabanty, w 6 lat stworzyly piękny ekranik
Moja bajka 17:31, 28 gru 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
[
nadal nie macie pomysłu co to może być?
i w zbliżeniu

To są na 99,9% fiołki

I gdzie to foto księżyca? Pełnia była piękna
Ogród, mydło i powidło. 17:29, 28 gru 2015

Do góry
to coś takiego - dziewczyny robią w nich właśnie warzywniki

Ja i mój ogródek, a może ogród 17:22, 28 gru 2015

Do góry
róża - w grudniu wygląda tak

i bukszpany tak

jakby była wiosna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies