Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Basienka 22:49, 04 mar 2016

Witam Wszystkich !

Proszę o pomoc w korekcie projektu rabaty. Nie mam zielonego pojęcia o łączeniu roślin , dlatego liczę na Was- doświadczonych w bojach ogrodowych forumowiczów

Poniżej rabata 1- stan jaki zastałam po poprzedniczce kupując dom. Krótko: mydło i powidło- 2 rododendrony, hortensja i 3 tawułki chińskie. Myślę, znaleźć dla tych biedactw inne miejsce, bo nie pokrywają mi się one z moją wizją rabaty.

- stanowisko rabaty: od rana do godz. 14 słoneczko,
- rabata niewielka jak widać,
- linia rabaty do zrobienia
- wzdłuż płotu chciałabym posadzić Tuje "Szmaragd"
- przed tujami, tak jak na projekcie- tawuły japońskie "Golden Princess"
- w rogu " wbiłam" wierzbę na pniu "Hakuro"
- po bokach kosodrzewinę,
- przed tawułami Szałwie omszoną
- wiem, że na Ogrodowisku bardzo często pojawiają w projektach hortensje, ja nie chciałabym ich na rabacie...

PROBLEM: całość na projekcie kompletnie nie gra

--- Jak to ułożyć ?
--- Za dużo tu chyba gatunków, a za mało miejsca..

Bardzo mi zależy, żeby w projekcie zostały i tuje "Szmaragd"
( z racji wścibskich sąsiadów) i tawuły "Golden Princess"- widziałam podobne zestawienia na ogrodowisku i prezentowały się BAJECZNIE !!!

Proszę pomóżcie mi to ułożyć.
Chciałabym to choć w części ogarnąć przed przyjazdem w czerwcu rodziny z zza granicy, zwłaszcza, że rabata znajduje się naprzeciw altany.

A tak ktoś z forumowiczów Ogrodowiska miał zrobioną rabatę przy wykorzystaniu Tuji i tawuły.

Ps. Nie wiedzieć czemu, ale u mnie te żurawki bordowe w ogóle nie chcą rosnąć, więc wykonanie niemal identycznej rabaty nie wchodzi w grę, pod względem miejsca także. Pomóżcie...
Basienka 23:27, 04 mar 2016

A to mini rabatka 2 przed wejściem do domu po wschodniej stronie- częściowo skonsultowana z Danusią i z paroma sympatycznymi stąd osobami.

Rabatka przed:

Rabatka po ( projekt): i tu kilka wariantów. Tu chyba znów za dużo roślinek, a za mało miejsca, ale... tak trudno się zdecydować.
Wariant 1.
- ściana zasłonięta trzmielinami,
- na rabacie kula na pniu ( chyba będzie to tuja),
- wokół kuli na pniu rama z bukszpanu- tylko nie wiem czy to w ogóle tu pasuje... (

Wariant 2.
- dodane begonie- chociaż sądzę, że dla nich tam miejsca już brak... podobnie jak na Wariancie 3 z zurawkami Citronelle

Pomóżcie proszę...
paula23 23:33, 04 mar 2016

Basiu
Zamieniłabym wierzbę na inne drzewko nie myślałaś o czymś wyższym? A co do reszty tawuła i szałwia obie nie są zimozielone i zimą będziesz miała pustkę, nie chcesz tam nic zimozielonego? Chociaż by kostrzewę siną(lub kulki bukszpanowe) zamiast szałwii? Kosodrzewina tam nie pasuje po czasie robi się nie ładna i wogóle jakoś mi tam nie gra. Ewentualnie pomyśl nad kulka na pniu 1 lub 3ma i obwódką z bukszpanu, dodałabym również jakieś cebulowe żeby wiosną oko cieszyły.

A co do tego nie wiem jakie warunki i wymiary ale mniej więcej poszłabym tak:
Wszystko wyścielać trzmieliną + kula + żurawki, bukszpany, hosty lub trawka np.kostrzewa to już co wolisz i na co i warunki pozwolą.

Nallar 23:54, 04 mar 2016

A może tak + tulipany (Ten stożek to ta sama roślinka co kulki, tu zamiennik )
Obawiam się że trzmielina "zje" inne roślinki. Jeśli koniecznie ma tam zostać to dałabym ją w rogu aby poszła po budynku.

Basienka 23:58, 04 mar 2016

Paula23,

Dzięki za radę. ☺ ☺ ☺ A coś z wyższych drzew to klon palmowy pasowałby ?

Czyli kosodrzewiną odpada, skoro później po rozróżnienie nie wygląda ciekawie.

A trawą kostrzewa sina nie będzie się gryzla z tawuła ?
---- Jeśli nic nie wymysle lub jeśli ktoś mi nie podpowie, to chyba ta tawuła zostanie... W ogóle się nie orientuje, co zimozielonego mogłoby Pasować do tuji i fajnie kolorystycznie cieszyć oko... Hmm...

Ps. Świetny projekt .☺ Zachodze w głowę, jak to robicie, że w kilka chwil potraficię coś ułożyć ...
Basienka 00:02, 05 mar 2016

Nallar, dzięki ☺ Ciekawie to wygląda. Naprawdę.

Co do trzmieliny, to tak jak piszesz, puszczę ją po ścianie budynku, by zakryć ta ścianę.

A podłoże w tym projekcie wyscielilabys kamykami czy korą ?☺
paula23 00:11, 05 mar 2016

Basienka napisał(a)
Paula23,

Dzięki za radę. ☺ ☺ ☺ A coś z wyższych drzew to klon palmowy pasowałby ?

Czyli kosodrzewiną odpada, skoro później po rozróżnienie nie wygląda ciekawie.

A trawą kostrzewa sina nie będzie się gryzla z tawuła ?
---- Jeśli nic nie wymysle lub jeśli ktoś mi nie podpowie, to chyba ta tawuła zostanie... W ogóle się nie orientuje, co zimozielonego mogłoby Pasować do tuji i fajnie kolorystycznie cieszyć oko... Hmm...

Ps. Świetny projekt .☺ Zachodze w głowę, jak to robicie, że w kilka chwil potraficię coś ułożyć ...

Bo ja wiem czy się będzie gryzła to chyba zależy co kto lubi może np kostrzewa golden toupee lub konwalnik. A zimozielone to najlepsze by były bukszpany - kulki lub obwódka. Klon palmowy też nie bardzo będzie pasował, myślałam akurat o czymś wyżej szczepionym klon lub śliwowiśnia zależy w jaki kolor pójdziesz z reszta

No chyba że Ci na tawułach bardzo nie zależy to wtedy będzie ślicznym połączeniem obwódka z bukszpanu a w środku wypełnienie lawenda lub szałwią + klon globosum Schludnie, elegancko i zimozielono też będzie

Zobacz połączenie bukszpanu z lawenda u Madzenki :

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1491-kiedys-bedzie-tu-pieknie?page=860
Nallar 00:18, 05 mar 2016

Basienka napisał(a)
Nallar, dzięki ☺ Ciekawie to wygląda. Naprawdę.

Co do trzmieliny, to tak jak piszesz, puszczę ją po ścianie budynku, by zakryć ta ścianę.

A podłoże w tym projekcie wyscielilabys kamykami czy korą ?☺

Jeśli tam nie grzeje zbyt długo to może być żwirek (na słońcu bardzo się nagrzewa)pamiętaj aby nie dawać białego bo strasznie razi w oczy.

paula23 00:26, 05 mar 2016

Rysunek poglądowy przyjmijmy że widać tu lawendę i bukszpany
Basienka 00:32, 05 mar 2016

Nallar ☺ Słońce nie grzeje tak, bo to strona wschodnia. Żwirek by ładnie podkreślił rośliny. I... masz rację, że nie biały. Za bardzo by bil po oczach, a... Piaskowy, byłby dobry ? Elewacja domu, jest żółta.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies