Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 22:29, 29 lut 2016

Do góry
mira napisał(a)
czekoladka dla Ciebie u mnie

A u mnie dla Ciebie:

I dla innych:

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:24, 29 lut 2016

Do góry
Wczoraj troszkę pooglądałam ogród - sporo wilgoci na razie służy i wiele już startuje
liliowiec Stella już goni inne czekają

cytronelka pod okapem jałowca ma sie super

nie wiem co to mam

kocimiętka bezkrytyczna

tawlina już w kolorowych pędzelkach

Droga do spełnienia 22:21, 29 lut 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
hej dziewczyny

było

jest

Ale Ci zazdroszczę, że możesz działać
Super czysto!
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:18, 29 lut 2016

Do góry
Milka napisał(a)

Widac juz kolor
Ja sobota i niedziela cały czas działałam, cięcie, czyszczenie, plewienie, kanciki, porządkowanie i zabezpieczanie lilii i dalii, było super, choc w kościach poczułam, a dziś zima, a ja juz róże ścięłam, wszystkie, tylko pnące delikatnie i 2 gałęzie na jednej Chopin puściłam w poziomie, będzie , co ma być, bo forsycja u mnie prawie

Ja z różami czekam grzecznie, w ub roku cięłam z musu ok 20 marca a potem po 15 kwitnia drugi raz poprawiałam bo wyszły zmiany niestety

Co Ty z daliami robiłaś ciekawa jestem
ja wczoraj zamówiłam kilka

u mnie z pracami kroku do przodu i 3 do tyłu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:15, 29 lut 2016

Do góry
Bardzo proszę o radę, chciałabym przy podjeździe / „przed ogródku” posadzić żywopłot z berberysów kolumnowych, na długości 8,5m.

Pierwotnie zastanawiałam się kolorem czerwonym/ bordowym ( Red Pillar lub Orange Pillar), ale nie wiem czy nie będzie za ciemno. Teraz mam dylemat między Electrą a Marią. Nie wiem jakie rośliny pasowałyby do żółtego berberysu Maria?

Na wąskiej rabacie rośnie już duży buk i parocja perska. W górnym rogu, obok furtki chciałam posadzić hortensję Anabelle lub Silver Dollar. Zastanawiam się czy zostawić trawę, a w niej rośliny cebulowe na wiosnę i tylko z przodu pas niskich traw i lawendy, czy lepiej zrobić typową rabatę i pomiędzy rosnącymi drzewami posadzić rośliny komponujące się z berberysem?

Wiem, że nie projektuję się pojedynczej rabaty, wszystko ma pasować do całości. Na pozostałych rabatach zaplanowałam kompozycje typowo ogrodowiskowe :hortensje z żurawkami, dereń biały z cyprysikiem groszkowym Nana, miskanty, rozplenice, rozchodnik okazały i wrzośce.
Nie jestem przekonana za bardzo do obwódek z bukszpanu i innych przycinanych form.

Planowałam raczej prostą rabatę, bez dużej ilości roślin. Proszę napiszcie co myślicie o moim pomyśle? Czy nie jest za mało reprezentacyjny?

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:15, 29 lut 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Pięknie Ci rosna iryski . U mnie tylko żólte maja pąki a niebieskie ledwie się pokazały.Dziecko w ogrodzie zawsze pieknie wyglada a z bałwankiem ślicznosci.

Na razie się upaja przebiśniegami i dumam gdzie jakąś kupkę znów rozmnożyć
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:13, 29 lut 2016

Do góry
Jana napisał(a)
Miro zazdroszczę Ci tej wiosny i tych prac w ogrodzie, u mnie dopiero dziś zniknął śnieg ale jest bardzo mokro obawiam się, że potem z wszystkim nie zdążę .... irysy zaraz ci zakwitną? u mnie krokusy są takie na 1 cm ..

Zdążysz na pewno i nie ma czego zazdrościć, mokro jest i do ogrodu chyba zgodnie z harmonogramem najwcześniej wyjdę za 2 tygodnie!!
To są nowe iryski jakieś dziwne takie grube inne nie biora sie jeszcze za kwitnienie ale krokusy już będą za kilka dni
na razie zimno

Malutki pod lasem 22:11, 29 lut 2016

Do góry
wpadłam z rewizytą i załapałam się na imprezkę P

wszystkiego naj...

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:08, 29 lut 2016

Do góry
tulucy napisał(a)

Wcześniejsze zamówienia z tej firmy były ok, roślinki były może nie za wielkie, ale mocne, żadne chucherka.
Pierwiosnki - zanim zobaczyłam zdjęcie, to pierwsza myśl, że nie dla mnie to od zawsze i na zawsze prymulka a prymulki siałam, o ile można to tak nazwać, sąsiadka zebrała nasiona ze swoich i mi dała, ja rzuciłam na ziemię w okolicy moich (mialyśmy różne kolory), coś chyba wyszło, bo potem miałam już dwa kolory tam. A takie odmianowe to przesadziłam do gruntu, ale jeszcze ich nie oglądałam w tym roku. Nie wiem, czy odbiły.

Ciekawa jestem gdzie zamawialaś - napiszesz?

No dobra prymule ale to dopiero u mnie 25 kwietnia

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:07, 29 lut 2016

Do góry
Jeszcze tak pomyślałam:

Mam nadzieję, że udało mi się zachować proporcje między roślinami.

Mamy tu:
- milin (mam już)
- żółtawy cyprysik Lawsona 'Ivonne'(mam)
- jakaś zimozielona kula na pniu - może formowany cyprysik columnaris, bo się odróżni kolorem od pozostałych iglaków, albo trzmielina
- trzy szmaragdy, jak poprzednio
- za kulą dwie sadzonki wyższego miskanta
- juki (mam)
- przed tujami coś, jeszcze nie zdecydowałam co.

Tu jest symulacja z roślinami już dużymi.
Póki będą małe, przed tujami będę mogła posadzić coś więcej, potem już chyba tylko żurawki.

Lepiej jest? Czy na szerokości 130cm zmieszczę miskanta a przed nim kulę na pniu? Trawa jej nie zagłuszy całkowicie?

Co dać w nogi kulki?

Jak cyprysik Ivonne mi wyrośnie duży, to go przerobię na bonsai...

Z małymi roślinami póki co wyglądałoby to tak:

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:01, 29 lut 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)

Przesadzenie w inne warunki może dużo dać. Moja poprzednio rosła pod scianą gi tdzie było gorąco a przesadziłam ją w bardziej cieniste i chłodniejsze miejsce. Zobaczymy

To trzymam kciuki, pewnie będzie ok, róże nie lubią gorąco muszą mieć przewiew
i to nie bez powodu.
Choć ściany porośnięte różami cudne ale pewnie nie południowe - u mnie w te upały nic by nie wytrzymalo na ścianie.

Wczoraj spacerowałam i oglądałam ogród, róże po ciepłym lutym mają pąki - strach pomyśleć jak by mrozy przyszły. Chciałam kopce rozwalać ale Renia mnie powstrzymała.

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:57, 29 lut 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Kurcze, Miruś a mi się nic nie wysiało. Rozsypałam jesienia troche nasion jeżówki i rudbekii (z uschnietych kwiatostanów) i nic nie widać. Orliknsię tylko sieje jqk wariat. Te serduszka prześliczne .

Kasiu bo jeszcze chyba jest za wcześnie by wypatrywać jeżówek, ja wczoraj szukałam też siewek i nic.
W tym roku moją bylinową rabate przypudrowałam na zimę kompostem i dopiero jak chwasty będą miały kilka centymetrów zacznę plewić i szukać siewek - pewnie w kwietniu.

Za to czosnki się rozmnożyły pewnie kiepsko zakwitną

Ogródek Iwony 21:51, 29 lut 2016

Do góry
Rośnij sobie stipko duża, aby łatwo było cię pikować:

Dorotka napisał(a)] "Dzisiaj pikowałam część mojej stipy do wielodoniczek. I co?? Mam ochotę powiedzieć coś bardzo niekulturalnego na literkę "k" a potem idzie "wa".
Pikowanie tego choler... tych maleństw ... to zadanie dla mnicha buddyjskiego. Siedzisz i dłubiesz te włoski maleńkie, siedzisz i dłubiesz, siedzisz i dłubiesz... I gdy juz tak godzinę siedzisz i dłubiesz to czujesz się jak mały chińczyk w wielkiej fabryce pracujący za pół dolara...

I wiem juz co oznacza słowo "cierpliwość" - cierpliwość to najnudniejsza rzecz na tym świecie, to słowo pod wpływem którego mój poziom agresji nienaturalnie wzrasta.
Cierpliwość to cnota której u mnie nie doświadczysz.

I wiem, wiem jak to cudownie będzie gdy mi to wszystko rosnąć zacznie ale dzisiaj, dzisiaj pikowanie to słowo w tym domu ZAKAZANE!

Szacun dla wszystkich pikujących - ja wymiękam.

I powtarzam jak mantrę "kocham ogrodnictwo, kocham pikowanie, kocham stipę, kocham....!!!!!!!!!!" I może za jakiś czas sama w to uwierzę. Amen.
"

Czytam i płaczę i dalej już nic nie widzę przez łzy. To najlepszy tekst, jaki przeczytałam. Skopiowałam i wklejam do siebie, jako ostrzeżenie przed stipowaniem , hi, hi.
Ela powinna to wkleić jako instrukcja pikowania stipy. Jesteś cudowna dziewczyno

Łzy ocieram z policzków, brzuch mnie boli
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:39, 29 lut 2016

Do góry
Marzyłam no i mam

A jeszcze marzyłam, że już wiosna nadeszła i ze krokusiki i iryski jak to wczoraj było, i dzisiaj będą kwitły już w najlepsze:

Tymczasem skandaliczny skandal! - zasypało nas i to jak (zdjęcie sprzed chwili):

A w sobotę dziwiłam się, jak Sebek mówił, ze u niego z 15 cm śniegu jeszcze w ogrodzie. No i masz babo placek.

Cały mój miedzian (opryskałam wczoraj drzewa i krzewa owocowe) spłynął już dwa razy...
W oflisowym ogrodzie 21:24, 29 lut 2016

Do góry
Tu też wiosna A ja śpiewam "pada śnieg" i co? no i faktycznie pada
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 21:24, 29 lut 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Gonisz króliczka?

Madżenko, na to wygląda! Ale cały urok konkurencji polega na ganianiu.

Dogonić już szans nie mam, ale ja nie zwyczajna w połowie drogi z pola schodzić. Bawimy się dalej!

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:20, 29 lut 2016

Do góry
gratki

Ogródek z futrzakami i kamieniami 21:15, 29 lut 2016

Do góry
Dziewczyny LO zakulkowałam długie pędy , są ładne zieloniutkie , reszty narazie nie ruszam, z cieciem to jeszcze trochę , choc róze przed domem maja juz mocno nabrzmiałe noski ale tam mam najcieplej .
Udało mi sie troche podziałąć w ogrodzie - najwazniejsze, to skończyłam przygotowywac rabatę za domem

w tygodniu tak stałam i dumałam i doznałam olśnienia , że jesli nie mogę do konca poszerzyc rabaty pod płotem , to bedzie cześć , dalej bedzie sie przewężała do przejścia i mimo, ze pierwotnie plan był inny , wyszło super, niby 40 cm to mało ale jednak bardzo dużo
Wczoraj wyglądała tak

przy domu tez troche rabata sie zaaokrągliła , ale tutaj chyba tylko rozsunę rośliny, no chyba że cos małego wcisnę i chce 2 kule danicy zamienić na kule z bukszpanu , bedą łaćzyły sie z tymi z przodu domu

Zostało jeszcze poprawic boki wdłuz skarpy, bo sie przemiesciła ziemia ale ciemno sie zrobiło i mimo, ze checi duze to ten czas a raczej jego brak, ehh.
Czekam z utęsknieniem na wiosnę i dłuższe dni.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:09, 29 lut 2016

Do góry
Aniaaa dziękuję za tak miły wpis. Nie będę miała typowej rabaty różanej, starałam się róże wkomponować w istniejące rośliny, coś dosadzałam, coś eksmitowałam, a co wyjdzie zobaczymy latem. Dziwne jest to, że w moim rejonie jest bardzo mało motyli, mimo, że mam rośliny, które zapraszają te owady. W pobliżu mam las, a za nim dzikie łąki. Za to na brak komarów mało kiedy narzekam, chociaż w ubiegłym roku było przyzwoicie. Ślę pozdrowienia i byle do prawdziwej wiosny.
Ogród - Mój mały świat 21:07, 29 lut 2016

Do góry
I znowu zmiany.

Nowo zakupione róże wielokwiatowe na tle metalowego garażu.

I obecnie, tzn rok ubiegły.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies