Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Malutki pod lasem 23:30, 04 mar 2016

Do góry
Niestety nie doczekałam się odpowiedzi ze sklepu, a ja się ich prosić nie będę. W końcu to oni są dla mnie, nie ja dla nich Z resztą widziała u wielu sprzedawców, że nie ma w kolorze antracyt, tylko są jakieś takie brązowawe, a u mnie brązowy nie pasuje.
Podjechałam dziś do Obi i będą takie:

Wysokości mają 57 cm, ale jak polatałam z miarką u mnie przy schodach, to wyższe są od razu szersze i zagracą mi schody. Takie chyba będą ok. Do tego kupię takie ratanowe dwie skrzynki na okna od frontu domu

A to moje wczorajsze zakupy

Haczkę może jutro wypróbuję i może ze dwa rządki dymku już wsadzę, bo czytałam, że jej nie straszne nawet kilkudniowe przymrozki
Ogród w budowie - nieustającej 23:28, 04 mar 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Kochana Gabrielo. cóż to jest 5 lat naprzeciw wieczności?
Ale w innym wymiarze 5 lat ogrodowych inną się miarą mierzy!

Ogród zbudowałaś wg swoich marzeń,
mimo podtopień i innych zdarzeń.
Szpalery, rabaty, zasłony z róż -
w 5 lat powstał cudny ogród już!
I niedowiarki niech tu przykład mają,
że ogród jest piękny u tych,
którzy się starają!

Haniu, wiersz okolicznościowy i jak zwykle udany, jak Ty to robisz? Sasanki cudne, puchate, jak tylko one być potrafią.
I fakt, cóż to jest 5 lat wobec wieczności? I cóż jest piękniejszego niż biały bez wiosną?

W podziękowaniu:

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:27, 04 mar 2016

Do góry
A to mini rabatka 2 przed wejściem do domu po wschodniej stronie- częściowo skonsultowana z Danusią i z paroma sympatycznymi stąd osobami.

Rabatka przed:

Rabatka po ( projekt): i tu kilka wariantów. Tu chyba znów za dużo roślinek, a za mało miejsca, ale... tak trudno się zdecydować.
Wariant 1.
- ściana zasłonięta trzmielinami,
- na rabacie kula na pniu ( chyba będzie to tuja),
- wokół kuli na pniu rama z bukszpanu- tylko nie wiem czy to w ogóle tu pasuje... (

Wariant 2.
- dodane begonie- chociaż sądzę, że dla nich tam miejsca już brak... podobnie jak na Wariancie 3 z zurawkami Citronelle

Pomóżcie proszę...
Ogród w budowie - nieustającej 23:24, 04 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
tez sie juz nie moge doczekac lilakow
i ciekawa jestem czy moje mlode krzaczki zakwitną, szczegolnie ze przesadzalam
i ciekawa jestem czy lilak laciniata zakwitnie bo jeszcze nie kwitl u mnie

No i takie mamy problemiki Kasiu.

Jeszcze jeden cudny,nieznany z odmiany bez:

Żywopłotki cisowe. 23:20, 04 mar 2016

Do góry
Jest Tomas'Edison

Ogród w budowie - nieustającej 23:16, 04 mar 2016

Do góry
Generalnie to jeszcze nie zaczęłam sezonu - nie sieję, nie orzę, nie kopię, nie czyszczę, nie obcinam, nie pryskam (Miedzianem).
Ale mam nadzieję zacząć jutro, bo ma być cieplej i słonecznie u nas.
No i jestem przygotowana sprzętowo i nasiennie. Choć do tej pory siałam tylko kiełki, to jednak wsadziłam do doniczek zakupioną w worku sadzonkę floksa Blue Boy (rośnie) i agapanta przywiezionego z Holandii (też rośnie).
Oparłam się w tym roku zakupowi cebulowych w doniczkach, bo posadziłam jesienią i zadołowałam w donicach narcyzy i tulipany właśnie po to, żeby nie kupować.
"Oparłam się" aż do dzisiaj, bo były w ogrodniczym takie duże doniczki z narcyzami i to tylko po pięć złotych - wszyscy rozumieją, prawda?

Więc jutro robię dzbanek ciepłej wody z cytryną (bez fiołków) i zaczynamy wiosnę w ogrodzie.

Mój jest ten kawałek ogrodu 23:16, 04 mar 2016

Do góry
Mam taką różę NN, słabe zdjęcie, bo z komórki. Francuska pachnąca. Kolor jakby róż, ale z łososiem? Przynajmniej na zdjęciu. Szukałam w internecie, do niczego nie dopasowałam.
Ogród w budowie - nieustającej 23:09, 04 mar 2016

Do góry
Kochana Gabrielo. cóż to jest 5 lat naprzeciw wieczności?
Ale w innym wymiarze 5 lat ogrodowych inną się miarą mierzy!

Ogród zbudowałaś wg swoich marzeń,
mimo podtopień i innych zdarzeń.
Szpalery, rabaty, zasłony z róż -
w 5 lat powstał cudny ogród już!
I niedowiarki niech tu przykład mają,
że ogród jest piękny u tych,
którzy się starają!

Ogród w budowie - nieustającej 23:04, 04 mar 2016

Do góry
mira napisał(a)

Ciut po czasie ale ważne że w tym kwartale
To ja dziękuję, że tu jesteś i dzielisz się tak pięknie swoim doświadczeniem ogrodowym a także cudnymi relacjami ze swoich pięknych podróży po ogrodach.
Przy tej okazji życzę Ci w tym roku pięknych wrażeń z ogrodowych wypadów i mam nadzieję na jakąś spokojną herbatkę w moim małym królestwie.

to chyba jest okazja i można ją uświetnić

pozdrawiam

Ale się wzruszyłam. Dzięki za te słowa. I za uświetnienie piękną różą, czyli tym co tygrysy lubią najbardziej.
Na pewno w tym roku będzie ta spokojna herbata w Twoim królestwie, na tysiąc procent.
Żywopłotki cisowe. 23:03, 04 mar 2016

Do góry
Z siewu z torebek.

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 23:02, 04 mar 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Irenko, u mnie ma padać deszcz, wyprawa dopiero w poniedziałek. W sobotę i niedzielę zajęta z wnuczkiem jestem, młodzi na wyjeździe. Ta sama rabata pod innym kątem

Śliczne rabaty Haniu. Pozdrawiam
Ogród w budowie - nieustającej 23:01, 04 mar 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Cieszę sie że Ci sie rózany walc spodobał , piekne róże i do tego podpisane. Gratki na pięc latek a w Warszawie będę, juz to ustalone.

Bardzo mi się spodobał.
Cieszę się na lilaki, choć to dopiero za ponad dwa miesiące.
Czekam z utęsknieniem na pierwsze kwitnienie tej odmiany NN, którą dostałam od znajomej dwie jesienie temu. Bo pąki kwiatowe są, ale to był odrost, więc nie wiem czy w tej sytuacji na pewno będzie taki cudny błękitny.

Ogród w budowie - nieustającej 22:56, 04 mar 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
Gabrielo chapeau bas! Jednym słowem określiłaś nie tylko mój ogród, ale i mój charakter, vide ogród jest zwierciadłem duszy pozdawiam

Tak to wygląda. Róża dla Ciebie, Mme Isaak Pereire z konikiem polnym nawet.

Ogród w budowie - nieustającej 22:53, 04 mar 2016

Do góry
Gabriela napisał(a)
Zauważyłam, że właśnie minęło mi pięć lat od zalogowania na Ogrodowisku, to było 25 lutego 2011 roku, co widać obok.
Znalazłam forum, szukając informacji o angielskich ogrodach, a właściwie wyjazdach do nich, a tutaj było już wtedy dużo artykułów.
Po raz pierwszy wpisałam się na wątku o różach Davida Austina i wstawiłam swoje zdjęcia. To było tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/350-roze-davida-austina?page=3
A potem był mój wątek o alejce z drzew, wątki o angielskich i francuskich ogrodach,itd, itd.
Już w październiku 2011 roku spotkałam się po raz pierwszy na żywo z dziewczynami z forum i było tak, jakbyśmy się znały od stu lat, a znałyśmy swoje ogrody jedynie ze zdjęć i tekstów na forum.
Znalazłam to miłe miejsce i jednocześnie znalazłam przyjaciół w ogrodnictwie i kwiaciarstwie. Dziękuję.

Ciut po czasie ale ważne że w tym kwartale
To ja dziękuję, że tu jesteś i dzielisz się tak pięknie swoim doświadczeniem ogrodowym a także cudnymi relacjami ze swoich pięknych podróży po ogrodach.
Przy tej okazji życzę Ci w tym roku pięknych wrażeń z ogrodowych wypadów i mam nadzieję na jakąś spokojną herbatkę w moim małym królestwie.

to chyba jest okazja i można ją uświetnić

pozdrawiam

Ogród w budowie - nieustającej 22:52, 04 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

Gabrysiu, chyba lepiej Powsin jako drugi, bo potem zapraszam na kawkę
mieszkam 2-3 km od Powsina

Będzie jako drugi. Cieszę się że dołączysz i mam nadzieję że zdążymy i na kawkę.

Rok temu pławiłyśmy się w zapachach w Kórniku:

Żywopłotki cisowe. 22:52, 04 mar 2016

Do góry
Franz Kafka

Niska Nugat, w tym roku kupiłam drugą.

Lady Darlene słabo dorastają karpy. podobna jest Akita zaginęła mi.

Mam jeszcze Tomas Edison tylko w bałaganie zdjęć zaginęła mi. Ciemno fioletowa.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:49, 04 mar 2016

Do góry
Witam Wszystkich !

Proszę o pomoc w korekcie projektu rabaty. Nie mam zielonego pojęcia o łączeniu roślin , dlatego liczę na Was- doświadczonych w bojach ogrodowych forumowiczów

Poniżej rabata 1- stan jaki zastałam po poprzedniczce kupując dom. Krótko: mydło i powidło- 2 rododendrony, hortensja i 3 tawułki chińskie. Myślę, znaleźć dla tych biedactw inne miejsce, bo nie pokrywają mi się one z moją wizją rabaty.

- stanowisko rabaty: od rana do godz. 14 słoneczko,
- rabata niewielka jak widać,
- linia rabaty do zrobienia
- wzdłuż płotu chciałabym posadzić Tuje "Szmaragd"
- przed tujami, tak jak na projekcie- tawuły japońskie "Golden Princess"
- w rogu " wbiłam" wierzbę na pniu "Hakuro"
- po bokach kosodrzewinę,
- przed tawułami Szałwie omszoną
- wiem, że na Ogrodowisku bardzo często pojawiają w projektach hortensje, ja nie chciałabym ich na rabacie...

PROBLEM: całość na projekcie kompletnie nie gra

--- Jak to ułożyć ?
--- Za dużo tu chyba gatunków, a za mało miejsca..

Bardzo mi zależy, żeby w projekcie zostały i tuje "Szmaragd"
( z racji wścibskich sąsiadów) i tawuły "Golden Princess"- widziałam podobne zestawienia na ogrodowisku i prezentowały się BAJECZNIE !!!

Proszę pomóżcie mi to ułożyć.
Chciałabym to choć w części ogarnąć przed przyjazdem w czerwcu rodziny z zza granicy, zwłaszcza, że rabata znajduje się naprzeciw altany.

A tak ktoś z forumowiczów Ogrodowiska miał zrobioną rabatę przy wykorzystaniu Tuji i tawuły.

Ps. Nie wiedzieć czemu, ale u mnie te żurawki bordowe w ogóle nie chcą rosnąć, więc wykonanie niemal identycznej rabaty nie wchodzi w grę, pod względem miejsca także. Pomóżcie...
Ogród w budowie - nieustającej 22:46, 04 mar 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Gratki na 5 latek ....

Ogromne karpy pomarańczowych dalii wyciepałam.. a tu Tobie by się przydały.

Czarnuszkę miałam dosłownie jedną.. i mi się wysiała..dzieciow rośnie wkoło sporo... tylko na rabacie gdzie Danusia powiedziała ZERO KFIOTKÓW. I teraz mam pytanie.. czy jak to przesadzę to przeżyje ???

W zeszłym roku nie wysiałam knautii.. ale wysiałam tydzień temu.. i jedna skiełkowała.. liczę na więcej Też ją kupowałaś?? Siałaś? Kwitła w tym samym roku?

Dzięki

By się przydały takie dalie, mam nadzieję że te ze strzępiastymi, czarnymi liśćmi zachowałaś.

Jeżeli czarnuszki są malutkie, to wykop tak, żeby była cała bryła ziemi z siewkami, nie przesadzaj pojedynczo, bo one mają korzeń palowy, dlatego z większymi, starszymi egzemplarzami to się nie uda. Chociaż Ty przesadzasz wszystko o dzikich porach i Ci rośnie.

Kanutie siałam w zeszłym roku, słabo wschodzą, miałam trzy sztuki, zakwitną w tym samym roku i nawet przezimowały. Są śliczne:

Żywopłotki cisowe. 22:30, 04 mar 2016

Do góry
Żółta dekoracyjna Kelvin Flodlight bardzo słabo dorasta karpa i ciągle kupuję nową.

Podobna do wyżej pokazanych, nazwy ciągle mylą w sprzedaży.

Spectacl pół kaktusowa, kolor b. ładny ale kwiat ciągle niedorobiony, lub ma taką urodę.

Biała Fleurel dekoracyjna duża lub Snowbourd są takie same.

Ogród Małej Mi - sezon 2016 22:25, 04 mar 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Na świętego Kazimierza
czajka już zza morza zmierza!
Ja z kolei z morza brzegu rwę,
aż gubię kapcie w biegu!
Dokąd lecę, ktoś mnie spyta?
Poprzez góry, łaki, pola
nie ciągnie mnie tam niewola,
lecę z wieścią, z myślą szczerą,
żeby zdążyć choć na rano.

Kiedy domownicy wstaną
niech zobaczą co nowego,
kto Kaziowi życzy, i czego.
Ja życzę zdrowia, miłości,
od wnuków wiele czułości,
od żony przytuleń wiele.
A w skrócie :100 Lat!
I wszystkiego najlepszego!

Haniu dziękuję w imieniu swoim i Kazimierza Wirtualnie naleweczkę polewam
Za nasze zdrowie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies