Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

W ogródku Martki 21:34, 14 paź 2021

Do góry
Martka zawzielas się i sądzisz. Jednak przekonałas się do róż. U mnie pierwszymi zakupami jakie poczyniłam to były róże. Do dzisiaj rosną staruszki 15 lat.
Były w stanie agonalnym przez pierwsze lata nie miałam o nich pojecia. Opadały z liści nie wiedziałam co się dzieje. Zaczęłam czytać okazuje się, że kupiłam róże najbardziej podatne na choroby grzybowe.
Teraz wczesna wiosna pryskam miedzianem.
To fakt ogród bez róż to nie ogród
Ptasi gaj 21:00, 14 paź 2021

Do góry
Dzisiaj dosyć ładna pogoda słoneczko jeszcze dobrze grzeje. liście zgrabione, kompostownik uporządkowany. Dalie przycięte, cynie też. Jakieś tam drobne robótki.

Tulipanowiec kolumnowy

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:41, 14 paź 2021

Do góry
Czy to wiosna,czy lato a teraz jesień ciągle pełno roboty. Jeszcze ta pogoda człowiek goni aby nie zamokło.

Ambrowiec piękne drzewa też mam ale kolumnowego ładnie się przebarwia chociaż w poprzednich latach lepiej się przebarwiał.
Danusiu polecam też tulipanowca dobrze rosną w naszym rejonie (mam kolumnowego).

Róże ładnie wyglądają że stipami, lawenda. Ostatnio przy róży posadziłam hyzop też na ieczle wygląda.
Róże rosną różnie jak mają dobrą ziemię to wyrastają dużo ponad swoją normę.

U róż bardzo ważna jest zdrowotność.

Pamiętajcie o ogrodach 00:14, 14 paź 2021

Do góry
Tylko Niemen mógł zaśpiewać ten piękny wiersz Tuwima.
Nasze czasy.

Grzegorz ale roboty odwsliłes. Parkan ładny a za parkanem jeszcze ładniej. Brawo Ty!
Ptasi gaj 00:06, 14 paź 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)

Ależ piękny widok . Cudowny.
To te listki głaszczesz?

Tak te listeczki. Też byś głaskała jakbyś miała okazję.
Nie mam fotki jak one są zielone w pełni lata które są równie eleganckie. Piękna skórzasta lśniąca zieleń, jesień amarantowe.

Ptasi gaj 20:26, 13 paź 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dzisiaj w dzień na pogodę nie mozńa było narzekać. Liście zebrane ma padać deszcz. Krokusy, zawilce (na igdy nie wiem gdzie korzeń), tulipany, hiacenty posadzone to jest najważniejsze. Reszta jeszcze będzie pogoda to zrobię porządki.

Tak było dzisiaj

Ależ piękny widok . Cudowny.
To te listki głaszczesz?
Ogród z zegarem 17:40, 13 paź 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Najpierw cudowne barwy jesieni. Codziennie się gapię w tą stronę

Od lewej: kalina, sumak, judaszowiec i pod nim klon garnet

Zbliżenia

Jak tu się nie gapić jak tak pięknie. Ja tez zerkam kilka razy dziennie w stronę dębów błotnych. Podchodzę do nich i głaszcze po kolorowych listeczkach...
Kaliny mają takie globokie bordowe przebarwienia.

Agnieszka mnie się też już nie chce czekam az liście z drzew spadną i będę ostatni raz wygrabiac.
MIskanty rosną bardzo szybko jeszcze jak dasz do dobrej ziemi to trwa wyścig na wzrost.
Widzę cąle stadko piesków.
ODPUŚĆ po co pieluc na zimę.
Ogród zacząć czas. 17:19, 13 paź 2021

Do góry
U mnie każdego roku sryliony siewek werbeny szczególnie w żwirze. Jedne kwitną drugie nie. Kwitnienie zależy od Tego czy siewka jest silna, wystawiona na słońce wtedy ładnie i szybko rośnie co związane jest z kwitnięciem.
Mam również werbene w donicach która z roku na rok rośnie od korzenia i też kwitnie
Wschody werbeny zależą na jakiej głębokości Nasionko kiełkuje czym głębiej tym późniejszy wzrost i kwitnienie.
Ptasi gaj 17:10, 13 paź 2021

Do góry

No wiesz co ty dziołcha godzosz. Okolice Bielka-b. Nie są atrakcyjne. Ale masz pewnie widoki na Szyndzielnię. Właśnie tam w tych rejonach też ładnie. Wsiadaj w jaki kolwiek pojazd i jedź w góry. Z Bielska kawałek do Szczyrku, i inne atrakcje. Obok mnie to tylko lasy. A ty masz góry, potoki, jezioro Żywieckie.
Jak nie to po polnych dróżkach chodź i podziwiaj widoczki.

Chciałabym mieć takie tereny i widoczki górskie.

Widzę Elu, że ślonsko godka Ci nie obca A i znasz atrakcyjne rejony Podbeskidzia.
Rzeczywiście tereny i widoki piękne. W młodości nie było żadnych przeszkód. Wiele tras zaliczyliśmy z dziećmi i bez nich. Ale młodość mija, zdrowie już nie te i pojawiają się bariery. Wtedy trzeba zacząć mierzyć zamiar wg sił.
Poza tym, nie lubię chodzić sama
Ptasi gaj 16:58, 13 paź 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Fajnie, teraz taka pogoda jesienna jeszcze przyjemna na spacery
A ten pstry rozchodnik i mi się spodobał.
Ależ ciekawe rzeczy coraz tworzą.
Chyba i ja skusiłabym się na takiego gdybym go spotkała
Pozdrawiam Elu

Aniu to genetyka. Mam w rodzinie dr hab. na SGGW zajmuje się dyniowatymi to odlot totalny co ona opowiada i tak jest w każdej dziedzinie.

Szczególnie sporo odmian i kolorów jest w daliach. Zastanawiam się jak Trzeba manipulować w laboratoriach aby wytworzyć kwiat z różnie ułożonymi cieniami kolorów. Kiedyś było kilka dalii na krzyż a teraz a kilkadziesiat.

Idę się szczepić trzeci raz. Mnie tam Geitc w genach nie miesza.
Idźcie się szczepić.
Ptasi gaj 16:32, 13 paź 2021

Do góry
Mirka nie mogę ominąć nadrabilabym sporo kroków to już wolę wejść.

Maja księżniczka nic nie robi. Jej problemy matka ma na swojej głowie to wygląda tak jak widzisz.
Jutro jadę na wieś ma być lepsza pogoda to trochę pohasam po areale.

Nie wiem czy pisałam przyszły klony Oktober Glory są szczepione na pniu. jedno szczepienie mi się nie podoba, ale zrobiłam fotkę w razie czego reklamacje składam.
Muszę też zacząć szczepić to żadna filozofia. Podkładki i zrazy trzeba mieć może Brendy wine zaszczepie. Podkłady mam. Ciągle mi czasu brakuje i z pewnych rzeczy rezygnuje.
Ptasi gaj 16:32, 13 paź 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Astry to z reguły tak się zachowują, że kupisz niskie, a potem jak dostaną dobre stanowisko to strzelają do pasa U mnie większość jest do pasa, niektóre nad kolano, ale mam i takie pod cyc

Jakieś spowalniacze wzrostu sypią do donic. Takich wysokich nikt by nie kupił. Kupuje kazdy ma inny kolor, ale na donicach piszą Marcinek i dowodzenia nie ma odmian.
Dzisiaj sprawdzałam jakaś odmianę zapisana na allegro to pod nazwą mi wyskoczyły wszystkie kolory od białego do niebieskiego i różowego.

Chce jeszcze w tym roku zamówić przez internet chryzantemy zimujące są ładne odmiany.
Ptasi gaj 14:15, 13 paź 2021

Do góry
Adela napisał(a)
Elu, fajnie, że spacerujecie razem. Ja nie mam z kim za mężem nie nadążam i on woli rower. Okolice mojego domu są nieatrakcyjne. Szlifowanie garbatych chodników nie cieszy.
Aż się boję tego martwego okresu. Bo siedzenie w domu to tylko dodatkowa warstwa tłuszczyku, którego i tak mam w nadmiarze
Marcinki są urokliwe Chciało by się mieć tyle kwiatów w ogrodzie, żeby zawsze coś kwitło. Wszystkiego jednak mieć nie można, jak się ma dwie ręce.

No wiesz co ty dziołcha godzosz. Okolice Bielka-b. Nie są atrakcyjne. Ale masz pewnie widoki na Szyndzielnię. Właśnie tam w tych rejonach też ładnie. Wsiadaj w jaki kolwiek pojazd i jedź w góry. Z Bielska kawałek do Szczyrku, i inne atrakcje. Obok mnie to tylko lasy. A ty masz góry, potoki, jezioro Żywieckie.
Jak nie to po polnych dróżkach chodź i podziwiaj widoczki.

Chciałabym mieć takie tereny i widoczki górskie.
Ptasi gaj 13:34, 13 paź 2021

Do góry
Dzisiaj znowu byłam po drodze u ogrodnika zakupiłam Marcinki 2 szt podobno niskie ale nie wierzę. Wszyscy sprzedają bez nazw Marcinek to marcinek.
U Kasi Bawarki mi się podobają Marcinki.

Ulala to już na pewno uzależnienie jest Ty omijaj ogrodników z daleka albo i nie
Ela a tak na poważnie to jesień i do ciebie już dotarła kolory tych dębów przy stawie niesamowite.
U mnie wszystkie Hortensje już w brązach. Marcinki teraz pięknie kwitną.
Pozdrawiam ciebie i Maję fajnie na zdjęciu wygląda.
Ptasi gaj 12:40, 13 paź 2021

Do góry
Dzisiaj znowu byłam po drodze u ogrodnika zakupiłam Marcinki 2 szt podobno niskie ale nie wierzę. Wszyscy sprzedają bez nazw Marcinek to marcinek.
U Kasi Bawarki mi się podobają Marcinki.
Ogród... 12:37, 13 paź 2021

Do góry
Ta hortensja przy ławeczce po prawej to kolos.
Przymrozki wiosenne i jesienne to zmora ogrodów w centralnej i wschodniej części Polski. Rośliny wiosenne, magnolie, migdałki przymarzają. Jakby nie było przymrozków wisna ogród bym miała obsadzony magnoliami i czereśniami które tak lubię.
Jesienią trzeba się zawsze spodziewać najgorszego czyli znowu przymrizkow i silnych wiatrów. Że wschodu to zawsze do nas zimo mrozy przychodzą.

Beatka bardzo polecam dąb blotny Grinn pilar jest zawsze elegancki przez cały sezon.
Ptasi gaj 00:10, 13 paź 2021

Do góry
Skopiowałam podwójnie więc skasowałam i wstawiam pięknego klona

Ptasi gaj 00:09, 13 paź 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Ela dzięki spacerom z Mają dbasz o zdrowie i kondycję.
Maja to bardzo fajna dziewczyna

Ja codziennie spaceruję z moim jamnikiem.
Jamnik ma krótkie nóżki i ja mam krótkie nóżki więc nasze spacery trwają godzinę, max półtorej. Od czasu do czasu spacer trwa kilka godzin,gdy jamnik idzie odwiedzać lisie nory

Danusiu tylko po płaszczyznach chodzę. Nogi mam wychodzone idę równo z eM jeszcze on nieraz zamna pomyka. Pod górkę tylko sapie.
Wczoraj zrobiłam ponad 17 tys kroków. Tak codziennie robię ok 15 tys. Jak jestem w Wawie. Na działce też pewnie tyle robię bo czegoś zapomnę to lecę po kilka razy w jedno i to samo miejsce.

Tak Maja bardzo fotogeniczna jaka minę by nie zrobiła to dobrze wychodzi. Schudła trochę to portki znowu wchodza. Nie to co ja.
Oj Danusiu dbamy o nią. Różnie dzieciaki mają widzę to prawie codziennie.
Dębowe zakątki 22:21, 12 paź 2021

Do góry

u mnie też dalie pomarzly, aksamitki,winorośle. Z soboty na niedzielę był szron. Trudno raz był w połowie września a później demoeratura do 25 stopni na plusie a łyso było.

Szałwia omączona u mnie nie zmarzła może u ciebie też się jeszcze ostanie.
Ani widzę, że masz sporą kępę czy ty do gruntu siejesz czy wcześniej.

Jeszcze będzie ciepło mam trochę robótek jeszcze. Szczególnie dużo porządkowania posadzone cebulę już mam.
Kupiłam drzewa klony Oktober Glory trzeba posadzić. Liści dużo do grabienia.

Elu, witaj!
To nam napsocił ten paskudny przymrozek za wcześnie i zniszczył nasze ukochane roślinki.No trudno.
Moja szałwia też trącona .
Teraz już niebieściuchna nie jest.
Ja też jeszcze mam sporo prac w ogrodzie.Dziś po pracy wykopywałam dopiero buraczki .Jeszcze pory i selery mi zostały.I suche badylki do uprzątnięcia po paprykach i fasolce.
Cebulę zimową już posadziłąś ? Ja jeszcze nie .
O to piękne klony kupiłaś .Fajnie,

Ciemiernik mi zakwitł w tym roku wcześniej.Już w październiku
Ptasi gaj 22:02, 12 paź 2021

Do góry
Byłam dzisiaj u ogrodnika popatrzeć i znowu kupiłam Marcinki i rozchodniki na skalniak i krzaczek jest piękny.

Przepiękny kolor lisci

A to dzisiejszy spacer córka Mają

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies