Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Skąpana w słońcu 17:47, 26 lis 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)

Robiłam ja z dziewczynkami. Te ozdoby wykonane są z doniczek. To nic trudnego. Można różne rzeczy wyczarować z niepotrzebnych doniczek

Ale zwierzyniec
Dyduchy z rękawiczek mnie rozbawiły. Dzięki.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:46, 26 lis 2015

Do góry
Te kwiatki rozpoczynają sezon ogrodowy u mnie i kończą.
Do zobaczenia ogródku!

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:44, 26 lis 2015

Do góry
Czy uda się jeszcze raz w tym roku zwizytować ogród? Nie wiem.

Zostają zdjęcia I plany na wiosnę.

Od nowa ... na przekór wszystkim 17:42, 26 lis 2015

Do góry
iwka napisał(a)

Jaka Ty nerwowa jesteś specjalnie dla Ciebie

piwo otworzyłam to się zaraz zluzuje domek cudny
Zszywkowy ogród marzeń :) 17:40, 26 lis 2015

Do góry
Witam Wszystkich bardzo serdecznie i zapraszam w podróż po moim ogrodzie

Moją przygodę z ogrodem zaczełam już jako mała dziewczynka, pomagając kochanej babci sadzić cebulki, wysiewać jedoroczne kwiaty, dzielić wieloletnie goździki które mam do dziś i oczywiście pielić rabaty.

Gdy byłam starsza zaczełam tworzyć już własne rabatki. Ogromną rolę w tym odegrał mój sąsiad który czasami dawał mi roślinki bo miał ich za dużo. Bardzo mu za to dziękuję

A teraz mam już kilka rabat które kiedyś były porośnięte trawa i istniały tam jakieś małe rabaty babci. Z roku na rok przeprowadzam jakieś rewolucje, aby je powiększać i żeby cieszyły oko.

Na samym początku pokaże rabaty jak wyglądały kiedyś. Chciałabym również przeprosić za jakość, ale nie posiadałam sprzętu

zdj z 2012/13

a to przedstawia rabatę 2013/14

W tym roku rabatę totalnie przerobiłam rabata poszła w łuk i wykopałam praktycznie wszystko Zasadziłam hortensje LimeLight, jeżówki, fioletowe jesienne astry, magnolie, żywopłot z bordowej pęcherznicy i kilka innych. Dodatkowo wsadziłam około 150 cebul tulipanów, czosnków Gladiator i cz. główkowatych Niestety zdj z tego roku nie mam
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:38, 26 lis 2015

Do góry
Taka była moja dzisiejsza wycieczka. Do domu przyniosłam torbę warzyw.

Winogrona zostały dla ptaków, i już prawie zjedzone.

Ostatnie spady pigwy

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:30, 26 lis 2015

Do góry
No i coś dla duszy:

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:28, 26 lis 2015

Do góry
Opatuliłam swoje nowe azalie. Nie żeby m o mróz się bała. Zabezpieczyłam pędy przed ewentualną wizyta saren. Tak wygląda rabata przy trawniku.

A to, ta rabata, która jest w fazie zmiany. Jeszcze nie wszystko wysadzone, ale to już zostawiam do wiosny. Są tam wielosił, 2 kępy montbrecji, i jakaś tawuła do usunięcia ,kilka ostatnich porów. Ale
teraz już z tym babrać się nie będę. Będzie to przedłużenie rabaty z Rh i między tym pójdą trawy wysokie,/ Może zebrinus?/ i werbena. W kącie prostym mam tam 2 hortki ogrodowe i w bukszpany, Buksy na dosadzenie mam 3 kulki. I ze 3 większe nie formowane.
Z tym ruszam zaraz po rozmarznięciu ziemi.

Pszczelarnia 17:27, 26 lis 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Tak to będzie dokładnie po usunięciu tego co w planie.

(...)

Tak też myślałam, że będzie mowa jeszcze o tym przy samym domu - zbyt blisko.
Leśny ogród z plażą 17:21, 26 lis 2015

Do góry
rzeka szafirów

pysznogłówka i jeżówki
O....! 17:20, 26 lis 2015

Do góry
witam miło a szczególnie Bogusię, Katkak, Hanię, Karola, Sylwię, Milkę, i Mirę

Mira, no tak, kompostu liściowego będę miała mnostwo...tylko rzeczywiście najpierw tzreba to wszystko zwieźć...no, masakra z tym

Katkak, mam z wymienionych przez Ciebie tylko The Fairy ( różowe), pokazuję je w moim kółku francuskim z lipca tego roku...w pozostałych kwartałach inne okrywowe ( trawnik trochę wysuszony...susza)

obecnie jest aura zupełnie nieciekawa, przestałam robić fotki i tak myślę, ze chwilowo zrobię sobie ...jesienny urlop...

pozdrawiam serdecznie wszystkich
W zielonej aptece 17:18, 26 lis 2015

Do góry
laurowisnia napisał(a)

Nie znalazłam takiej informacji, muszę poszukać, widzę, że dobrze u Ciebie rosną hortki z tej serii. Ta niebieska z tyłu to jaka?

Blue deckle i dalej Renate.

Nie maluję jeszcze olejami. Na razie tylko akrylami. Córcia zaczęła olejami i stwierdziła, że jest w olejach zakochana i już nie zmieni. Dzięki niej sięgnęłam po pędzle choć nie mam takiego talentu jak ona.
To jej wersja "motylowa"
Skąpana w słońcu 17:17, 26 lis 2015

Do góry

Życze wszystkim miłego dnia
Leśny ogród z plażą 17:15, 26 lis 2015

Do góry
rododendrony, azalie

Skąpana w słońcu 17:13, 26 lis 2015

Do góry
lilia napisał(a)
Piękne te irysy! Powiedz Ewuniu, z czym najlepiej je sadzić?

Liluś, nie wiem z czym najlepiej je sadzić.

U mnie rosną przeważnie z piwoniami. Żółte kosaćce z białymi piwoniami a brzoskwiniowe z różowymi piwoniami. Białe kosaćce rosną też z różowymi piwoniami i bordową różą. Fiolet ciemny z różowym bodziszkiem

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:10, 26 lis 2015

Do góry
Dziękuję Izeczko, że wyprostowałaś mnie co do umiejscowienia aniołków!
Irenko, Edytko i całe południe mapy- dziękuję za pogodny dzień. Około 8-ej, jeszcze się nie zapowiadało. Było mglisto!
Ale pies wyprowadzony szybko więc zdążyłam na działkowy autobus.
O 11-tej byłam w ogrodzie.

Niestety, nie jest to najpiękniejszy widok. Ale coś musi się chować do ziemi, żeby wiosną znowu się odrodzić. W planie miałam posadzenie czosnku, i kopczykowanie róż. I to zdążyłam zrobić. Kret buszuje już tylko na głównej alejce, może więc granulki zapachowe trochę go odstraszyły.
Pozmiatałam z głównej ścieżki liście, wykopałam ostatnie selery i część porów, poskubałam natki pietruszki, zjadłam kiść winogron ze szklarni.
Zgrabiłam liście z trawnika., usunęłam suche badyle marcinków. No i minęła słoneczna pogoda. O 14-tej już wystartowałam z powrotem do autobusu.

Jeszcze jeden taki wypad i mogę spać zimą spokojnie.

A tak było w moim ogródku:

Kwitnie pelargonia zostawiona w szklarni,

Rozchodniki jeszcze trwają,

ostatni kwiat rudbekii, i Red Baron wytracił już ogień,

ostatnia gałązka berberysu z liśćmi.

Leśny ogród z plażą 17:05, 26 lis 2015

Do góry
jeszcze magnolia, którą uwielbiam

i tulipanki
Pszczelarnia 17:03, 26 lis 2015

Do góry

Tak to będzie dokładnie po usunięciu tego co w planie.

Mam zawsze mieszane uczucia: dorosłe iglaste drzewa to dobre zimowe schronienie dla ptaków i wiewiórki mają raj. Ale z drugiej strony świerk u nas w górach jest gatunkiem "obcym". Pierwotnie były to lasy mieszane z jodłą.

Z trzeciej strony ja za iglastymi w ogóle nie przepadam ale to są drzewa po Franku Nowakowskim.

Z czwartej strony energetyka ma jeszcze usunąć modrzewia (prawie leży na słupie i sąsiad się boi o elektryczność u siebie), wiec mi się przerzedzi bardzo.

I tak to jest ze mną w temacie usuwania drzew. Zawsze mi żal.
Sytuację ratuje fakt, że posadzę nowe. Tu i ówdzie, nawet nie u siebie.

I mam nadzieję, że ogród jako żywy twór na tym nie ucierpi.

Od nowa ... na przekór wszystkim 17:00, 26 lis 2015

Do góry
amelia_b napisał(a)
Gdzie domek się pytam?

Jaka Ty nerwowa jesteś specjalnie dla Ciebie

Leśny ogród z plażą 17:00, 26 lis 2015

Do góry
Jeszcze dobrze na Ogrodowisku rozkręciłam a już zniknęłam. Przez całe lato po cichu zaglądałam wieczorkami i cieszyłam oczy ale czasu na prowadzenie wątku brakowało. Może teraz, zimą nadrobię. Kilka zdjęć dla przypomnienia wiosny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies