Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;)

Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;)

Warmia 16:53, 21 lut 2016

zabaewa napisał(a)
W ikei takie dają Martuś. Ale lampka jest z Obi. Zależało mi na takiej co da światło i ciepełko a w ikei mają w 100% ledy a te ciepełka nie dają

Byłam niedawno w Ikei i nie widziałam Chyba źle patrzyłam
Gardener27 16:55, 21 lut 2016

zabaewa napisał(a)
Przemek - teraz doczytałam pytanie o zakupioną trawę - to proso fioletowe - trawa jednoroczna - 70 - 100 cm wysokości i bardzo zwiewna.

Tak coś czułem że to będzie z prosowatych traw

Lecę do sklepu obejrzeć szklarnię
Już wróciłem Fajna cena
Kule bukszpanowe wpadły mi w oko ale u mnie ich brak
zabaewa 17:01, 21 lut 2016

MirellaB napisał(a)
Ewa nasionka super, szklarenka wypasiona

Napisz czym zakwaszasz glebę? To jest coś specjalnego czy nawóz odpowiedni?

Mirelko - florovit - nawóz zakwaszający. Można go stosować rozpuszczony do podlewania albo suchy do zmieszania z ziemią. Ten pierwszy sposób stosuję do już rosnących roślin - stopniowo a ten drugi - przygotowując podłoże do sadzenia.
Jest jeszcze biopon - podobnie działający.
Oczywiście kupiłam u nas - u S. na Wojska Polskiego.
zabaewa 17:04, 21 lut 2016

Warmia napisał(a)

Byłam niedawno w Ikei i nie widziałam Chyba źle patrzyłam

Martuś - na parterze - i wysoko na półce stoją Trzeba szukać. Ja szukałam bo właściwie po nią specjalnie jechałam
Przy okazji kupiliśmy plastikowe doniczki do powieszenia na również zakupionym ringu na ścianie garażu. Pokażę wiosną jak powieszę już z roślinkami
Warmia 17:09, 21 lut 2016

zabaewa napisał(a)

Martuś - na parterze - i wysoko na półce stoją Trzeba szukać. Ja szukałam bo właściwie po nią specjalnie jechałam
Przy okazji kupiliśmy plastikowe doniczki do powieszenia na również zakupionym ringu na ścianie garażu. Pokażę wiosną jak powieszę już z roślinkami

Teraz to już trafię
MirellaB 17:15, 21 lut 2016

zabaewa napisał(a)

Mirelko - florovit - nawóz zakwaszający. Można go stosować rozpuszczony do podlewania albo suchy do zmieszania z ziemią. Ten pierwszy sposób stosuję do już rosnących roślin - stopniowo a ten drugi - przygotowując podłoże do sadzenia.
Jest jeszcze biopon - podobnie działający.
Oczywiście kupiłam u nas - u S. na Wojska Polskiego.

Ewunia dzięki zanotowałam, muszę kupić

W ubiegłym roku jak byłyśmy u S to mówiłaś o nawozie do borówek, że jest dobry. Dobrze pamiętam, że go dać pod rh, hortki i azalie?
Napia 17:17, 21 lut 2016

zabaewa napisał(a)
Moja szklarenka A w szklarence wysiana papryczka i nasiona jakiegoś tropikalnego drzewka chyba z Wietnamu albo Borneo - mąż posiał

Dostałam pehometr od koleżanki, sprawdziłam ph ziemi przy rododendronach i azaliach i doznałam takiego szoku, że od razu pobiegłam kupić zakwaszacz. Dzisiaj biegałam po ogrodzie z konewką z roztworem zakwaszacza. Dostały nawozu rodki, azalie, borówki, hortensje, magnolia. A ja dziwiłam się dlaczego te moje kwasolubne mają się coraz gorzej... mimo systematycznego nawożenia w sezonie - a tu proszę - zamiast kwaśnego podłoża mają prawie zasadowe.

Ciekawe, że w niektórych miejscach w trawie rośnie mi mech... hmm...

W tygodniu jeszcze zakwaszę ziemię pod jagodą kamczacką i jeżynami.

Przy okazji zakupiłam rosahumus do rozcieńczania. Lubię ten nawóz. Stosuję go co roku, żeby polepszyć strukturę mojej gliniastej ziemi.

Ładna szklarenka, a ja bardzo ciekawa jestem tych egzotycznych roślinek

Moje rh prawie żółte, nie wiedziałam, że już można zacząć coś przy nich robić. Szansę na sprawdzenie ph mam dopiero w piątek., w pozostałe dni wracam do domu po zmierzchu niestety, ale to chyba tylko formalność. Czyli w tygodniu zaczynam zakwaszanie. Też planuję zakupić rosahumus, nigdy go nie stosowałam, a dobrze poznać opinię kogoś, kto stosuje go od dawna i jest zadowolony
zabaewa 17:26, 21 lut 2016

MirellaB napisał(a)

Ewunia dzięki zanotowałam, muszę kupić

W ubiegłym roku jak byłyśmy u S to mówiłaś o nawozie do borówek, że jest dobry. Dobrze pamiętam, że go dać pod rh, hortki i azalie?

Dobrze Mirelko pamiętasz. On też zakwasza glebę a dodatkowo daje potrzebne borówkom papu - w mniejszym rozcieńczeniu hortkom, rh i azaliom. Stosuję w sezonie przy podlewaniu.
Ale jeśli ziemia po takiej suszy i gliniasta poszła w kierunku zasadowym to już mocniejsza interwencja na przedwiośniu i wczesną wiosną musi być. A potem już normalnie - nawóz do borówek
zabaewa 17:30, 21 lut 2016

Napia napisał(a)

Ładna szklarenka, a ja bardzo ciekawa jestem tych egzotycznych roślinek

Po szyszce to mi wygląda na coś piniowatego ale co wyrośnie - zobaczymy

Moje rh prawie żółte

Trzeba zacząć już pomagać - bo soki już ruszyły w roślinach...

Też planuję zakupić rosahumus, nigdy go nie stosowałam, a dobrze poznać opinię kogoś, kto stosuje go od dawna i jest zadowolony

Bardzo fajnie poprawia jałową pobudowlaną i poprzewracaną glebę. Tylko strasznie brudzi - stosuję przed deszczem, wtedy deszcz zmyje rośliny i rosahumus wleci do gleby.
Napia 18:09, 21 lut 2016

zabaewa napisał(a)

Bardzo fajnie poprawia jałową pobudowlaną i poprzewracaną glebę. Tylko strasznie brudzi - stosuję przed deszczem, wtedy deszcz zmyje rośliny i rosahumus wleci do gleby.

Dzięki za podpowiedź Nigdy nie stosowałam, to uwaga o brudzeniu bardzo cenna Czytałam, że do zakwaszania stosujesz florovit. Zdradzisz, gdzie kupujesz? To znaczy wiem, że na Wojska {Polskiego, ale nie wiem, gdzie tam jest sklep ogrodniczy.