Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Identyfikacja choroby - Żywotnik Smaragd i inne 07:12, 04 sie 2020

Do góry
Nie wiem leje po nich nawadnianie??? nie wiem.
Usychają tuje 07:10, 04 sie 2020

Do góry
Zaniedbane. Zabiedzone.

Jak firma sadziła, w co posadziła, czy dała szmatę, jeśli dała, usunąć.

Rada: opielić, wyściółkować korą sosnową, podlewać, oczyścić z suchych gałązek,
pokazać jak wyglądają po operacji.

Jakie miały korzenie podczas sadzenia czy 100% czy były wykopywane ze szkółki i w balotach.
Za nisko skoszony trawnik - jak go zregenerować? przeniesiony 19:06, 03 sie 2020

Do góry
zamieść zdjęcia tutaj, post przeniesiony do wątku już istniejącego na ten sam temat

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7803-wysokosc-koszenia-trawnika?page=3#post_8
Wysokość koszenia trawnika 19:05, 03 sie 2020

Do góry
GOODPIX napisał(a)
Witam serdecznie, wiosną tego roku założyłem nowy trawnik. Po kilku pierwszych koszeniach zastosowałem nawóz azofoskę co znacznie przyśpieszyło wzrost trawy i jej zagęszczenie się. Trawa wyglądała pięknie i cieszyła oko. Później w rejonie w którym mieszkam przyszedł okres deszczowy uniemożliwiający prawidłowe koszenie trawy. Trawa urosła do wysokości kilkunastu centymetrów. Jako laik i amator skosiłem ją do wysokości 3 cm następnie nawożąc, fatalnie wpłynęło to na kondycję trawnika. Praktycznie z dnia na dzień zmarniał. Trawa z pięknej, gęstej i zielonej zaczęła żółknąć, pojawiły się kępy, a co za tym idzie zmniejszyła się jej gęstość. Trawa od tamtego czasu przestała rosnąć, praktycznie stoi w miejscu i nie chce "odbić". Jej kolor z pięknej soczystej zieleni zmienił się na stan widoczny na zdjęciach. Niektóre źdźbła są pożółkłe na końcówkach, powstało sporo zdrewniałych kłączy na spodzie murawy. Trzy dni temu zastosowałem nawóz w granulkach florovit oraz wykonałem areację walcem ogrodowym z kolacami. Trawa jest przeze mnie nawadniana co najmniej raz na 3 dni. Nie chcąc dłużej działać na "czuja" znalazłem się na tym forum. Proszę serdecznie o radę jak powinienem postępować i co zrobić, aby przywrócić murawę do pięknego stanu?

Zamieszczam zdjęcia trawnika przed mocnym skoszeniem oraz jego stan na dzień dzisiejszy.

Brak zdjęć.

Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus 09:49, 03 sie 2020

Do góry
Mazan napisał(a)
Gosiak

Już parokrotnie pisałem o nawilżaniu powietrza. Te szkodniki nie tolerują wilgoci, mnożą się w suchszych warunkach dlatego taki "wysyp" nastąpił. Ogranicza występowanie również dithane - nie zwalcza lecz ogranicza chroniąc jednocześnie przed wieloma chorobami roślinę.
Teraz może już nie być efektów zwalczania, gdyż szpeciele na przełomie lipca i sierpnia udają się na spoczynek zimowy zasiedlając pąki. Dlatego Calipso nie zadziała, ma rejestrację na "grubszą" zwierzynę.

Pozdrawiam

Tuja74 napisał(a)
Dostalem taka odpowiedz od Mazana. Najpierw mozna Karate Zeon a potem po 7-10 dniach Ortus dla poprawy smaku
Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus 09:47, 03 sie 2020

Do góry
z 2015 Mazan napisał

Mazan napisał(a)
Nawigatorka

Podejrzewam - choć nie jestem pewien - że grabami zainteresował się pordzewiacz grabowy, zwykle niewidoczny gołym okiem, ale widoczne są efekty. Zahamowanie wzrostu, plamy, szary nalot i inne, które później dają brązowo rdzawy kolor. Zwalczanie latem jest uciążliwe i nieefektywne, ale jesienno - wiosenne daje pożądany skutek.

Pozdrawiam

Mazan napisał(a)
Nawigatorka

Teraz może pomóc Talstar, Marshal, Lambda CE, wiosną promanal lub inny olejowy i jeden z podanych wyżej. Opryskiwać co najmniej dwukrotnie /7 - 10 dni/. W obecnych warunkach tylko wieczorem, gdy obniża się temperatura.

Pozdrawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:12, 03 sie 2020

Do góry
Fajne dziewczyny nas nawiedziły porankiem Przepraszam...i jeden chłopak nawet.
A potem to już było leżakowanie i pływanie na materacu

Jaka miła niedziela, nawet obiad zamówiliśmy z dostawą nad staw. Echhh
Mata przeciw chwastom 07:10, 03 sie 2020

Do góry
W tak ważnej dla roślin sprawie trzeba atakować, bo ludzie myślą że to nieistotne i przed dobro roślin przedkładają własną wygodę. Tuje nie lubią kamieni, żadnych kamieni, nieważny odczyn, ważne zamulenie z kamieni powstaje i zasklepia glebę.
Tuje lubią przekompostowaną korę sosnową.

Przepraszam za zbyt mocne sformułowania, ale na pocz. drogi ogrodniczej ważne jest zrozumienie procesów obiegu materii organicznej w przyrodzie
3,5 metrowe szmaragdy po przesadzeniu (zdjecia) 20:38, 02 sie 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

zrosić wieczorem tuje także górą.

ZbigniewG napisał(a)
Zraszanie wieczorem dostarcza dodatkowa porcje wilgoci której po uszkodzeniu systemu korzeniowego roślina ma zawsze mniej.

Gdzie leży prawda? Można znaleźć też zdania, że zraszanie thuje przenosi choroby grzybowe

źródło:
https://koniferen-berlin.de/pl/jak-prawidlowo-podlewac-tuje

druga kwestia - dawać jakiś jesienny nawóz pod takie sciezo przesadzone thuje?
Mój drugi ogród- mały, ale komfortowy 10:30, 02 sie 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nawet co metr - bo jest potworem, a nawet co półtora metra.

Dziękuję za odwiedziny. Przy okazji pozwolę sobie podpytać o sprawy projektowe
Na północy działki wzdłuż ogrodzenia mam zostawiony pas na nasadzenia szer 65-70cm. Chciałabym zamknąć działkę żywopłotem (myślałam o cisach) ale brakuje mi tu czegoś wysokiego. Czy dobrym pomysłem jest posadzenie tu 3 szt drzewa jarząb Autumn Spire? Drzewa pojawiają się w południowej czesci działki a część z domem same niskie rosliny ze względu na bardzo mało miejsca

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:15, 01 sie 2020

Do góry
Kasia73 napisał(a)

Danusiu, a czy oprócz oprysku na fytoftorozę można zrobić coś jeszcze? Nawożenie dolistne?

Kasiu, to nie fytoftoroza, to sprawy braku powietrza w korzeniach czyli zalania. Tutaj żaden oprysk nie pomoże a wykopanie roślin.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:14, 01 sie 2020

Do góry
Tak, wykopuję i przenoszę wyżej, a to co padło- do spalenia.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:48, 31 lip 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U mnie też kłopoty w szkółce z tego powodu, nisko tam jest a rok wyjątkowo mokry. Rozgrzeb i sprawdź czy korzenie białe (dobrze) czy czarne (źle).

Danusiu, a czy oprócz oprysku na fytoftyrozę można zrobić coś jeszcze? Nawożenie dolistne?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:05, 31 lip 2020

Do góry
U mnie też kłopoty w szkółce z tego powodu, nisko tam jest a rok wyjątkowo mokry. Rozgrzeb i sprawdź czy korzenie białe (dobrze) czy czarne (źle).
Ogród w remoncie 22:47, 30 lip 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam tam kocimiętkę.

Ogród w remoncie 22:24, 30 lip 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam tam kocimiętkę.

W tym roku nabyłam jeszcze dwie odmiany niższe
Mój drugi ogród- mały, ale komfortowy 22:21, 30 lip 2020

Do góry
Nawet co metr - bo jest potworem, a nawet co półtora metra.
Mata przeciw chwastom 22:20, 30 lip 2020

Do góry
Zaszkodzi, zwłaszcza wapienny, dopiero co pisałam że tuje nie znoszą kamieni.
Ogród w remoncie 22:19, 30 lip 2020

Do góry
Mam tam kocimiętkę.
Chwasty w trawniku 21:08, 30 lip 2020

Do góry
Ja nie napisałąm liznąć Rundapem, to jakaś paranoja, to nie jest środek na chwasty w trawniku tylko środek totalny na wszystko. Litości człowieku.

Ja osobiście wyrywałam ręcznie w zeszłym roku i nie mam w tym roku.
Wyrywaj ręcznie, pumy nie używałam, R. zabraniam na trawnik, kosić się nie da bo ona się kładzie niżej. To jedyna moja rada.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Do różnych przypadków i różnego nasilenia rady mogą być różne, ale do tego problemu jedyne słuszne jest wyrywanie i nie dopuszczenie do rozsiania. Nasion ma mnóstwo, jak z armaty zasypie.

Używałam sekatora, podważałam ostrzem i wyrywałam z korzeniami. Układałam w miskę, żeby nie kłaść na trawniku.

Pumy używały inne osoby, ja nigdy nie miałam tego środka. Jak najmniej chemii i tego się trzymam. Pielę ręcznie wszystko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies