Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:02, 23 lut 2015

Do góry
JoannA napisał(a)

Największa rozplenica to 'Moudry' i z niej jestem najbardziej zadowolona, ładnie zimuje. I chyba najszybciej rusza z wegetacją.
'Hamlen' jest średnia i późno zaczyna wegetację, najmniejsza 'Little Bunny' ale tę sadziłam w ubiegłym roku i trudno mi się o niej wypowiadać.

wszystko potwierdzam w 100 % ...na "Little Bunny" też czekam z niepokojem, bo
jestem ciekawa, jak przetrwała zimę

macham z Wilczej
Moja codzienność - ogród Oli 19:53, 23 lut 2015

Do góry
alinak napisał(a)
Trzcinnik 'Karl Foerster' mam go i chwale . ale jeśli chodzi o miscanta Morning light to mniej miejsca zajmuje niż rozplenica ...dużo mniej miejsca ...
OLa te listę co napisałaś to w sumie wszystko fajne . molinie jednak są niskie ...więc one pewno na niższe piętro .

Alinko pomysł z Karlem coraz bardziej mi się podoba dziękuję
Rozplenica jest szersza od ML nawet na małych sadzonkach już to zaobserwowałam ale ML mam dwa szpalery i chyba wolę coś innego
Moja codzienność - ogród Oli 19:34, 23 lut 2015

Do góry
Trzcinnik 'Karl Foerster' mam go i chwale . ale jeśli chodzi o miscanta Morning light to mniej miejsca zajmuje niż rozplenica ...dużo mniej miejsca ...
OLa te listę co napisałaś to w sumie wszystko fajne . molinie jednak są niskie ...więc one pewno na niższe piętro .
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:20, 23 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Joasiu, już wiem, że rozplenice są różne i różnią się wielkością. Jakie masz z nimi doświadczenie ?

Największa rozplenica to 'Moudry' i z niej jestem najbardziej zadowolona, ładnie zimuje. I chyba najszybciej rusza z wegetacją.
'Hamlen' jest średnia i późno zaczyna wegetację, najmniejsza 'Little Bunny' ale tę sadziłam w ubiegłym roku i trudno mi się o niej wypowiadać.
Moja codzienność - ogród Oli 10:25, 23 lut 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
A co masz posadzone tam dalej przed hortkami? tam są już jakieś trawy?

przed limkami jest rozplenica Hameln
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 09:43, 23 lut 2015

Do góry
Zerknij do mnie i zobacz jak ładnie wykiełkowała rozplenica od ciebie Pozdrawiam Irenko
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:56, 22 lut 2015

Do góry
JoannA napisał(a)
Haniu, przeglądałam w necie zdjęcia rozplenicy 'Vertigo' i nie natrafiłam na kwitnącą. Całkiem możliwe, że ta Twoja rozplenica ma inną nazwę. Gdzies już widziałam bordową trawę z takimi pałkami ale gdzie? Nie pamiętam.
Zobacz pod nazwa Rozplenica Perłowa może to taka ona ma pałki
Mirkowy ogród (początki) 22:43, 22 lut 2015

Do góry
Anabell napisał(a)
Mirko - masz już porównanie wielkości nasion co posiałaś.
czy to były zupełnie inne nasionka.
Musimy pośledzić, bo może moja ma inną nazwę.
Piszesz o perłowej to jaka to?
Haniu ja siałam te nasionka Trawy czarnej od ciebie.W goglach szukałam i znalazłam pod nazwą Rozplenica Perłowa
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 21:09, 22 lut 2015

Do góry
PLAN NA WIOSNĘ
zakupy:
1. HORTENSJA BUKIETOWA VANILLA FRAISE – 9 szt. (zamówione )
2. MISKANT MORNINH LIGHT – 9 szt.
3. AMAZON MIST - 12 szt.
4. ŚWIERK SERBSKI 3m – /formowany, gęsty, strzyżony/ – 7 szt.
5. RÓŻA A SHROPSHIRE LAD x 3 szt.
6. WIŚNIA OSOBLIWA – 4 szt.
7. ROZPLENICA RUBRUM - 6 szt.
8. BUKSZPANOWE KULE - hmmmm w zależności od możliwości dwie w tym sezonie na pewno postaram się nabyć

do wykonania (tył ogrodu):
1. wytyczenie rabatek
2. donica z tyłu ogrodu wraz ze ścianką (Kasia zgapiona od Ciebie)
3. panel zakrywający ogrodzenie sąsiada i jednocześnie ujednolicający tło przy ścianie ze świerków

co się uda jeszcze ... wszystko od budżetu będzie zależeć, jeszcze drzewa mi się marzą w ilości 6 szt. graby czy też buki

SIĘ ROZMARZYŁAM

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:56, 22 lut 2015

Do góry
Haniu, przeglądałam w necie zdjęcia rozplenicy 'Vertigo' i nie natrafiłam na kwitnącą. Całkiem możliwe, że ta Twoja rozplenica ma inną nazwę. Gdzies już widziałam bordową trawę z takimi pałkami ale gdzie? Nie pamiętam.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:18, 22 lut 2015

Do góry
Mirko, ja miałam rozplenicę 'Vertigo'. rosła ogromna ale nasion z niej nie uzyskałam bo nie kwitła. A swoją drogą to ciekawa jestem czy ta rozplenica u kogoś zakwitła.
Ogródek Iwony 19:51, 22 lut 2015

Do góry
U stipy pojawia się drugie źdźbło

Kiełkuje lawenda i rozplenica
Żywopłotki cisowe. 22:58, 21 lut 2015

Do góry
Haniu fotkę trawy wstawiam ładnie urosła prawda Ta trawa to Rozplenica Perłowa od ciebie
Ogród u stóp klasztoru 20:41, 20 lut 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)
Alinko,zdjęcia mówią wszystko to jest nieprawdopodobne że ta rozplenica zajmuje później pół rabaty

Ulka wiesz że zajmuje tyle ...w tym roku zostają nieliczne ...

Madzenka napisał(a)
Zniknęłaś, dobrze że na fb jesteś to wiem, że źyjesz
Dzisiaj Morricone?

Marzena odwyk zrobiłam ..po prostu ..

Milka napisał(a)
Teraz tylko slad odciskam, bo juz uciekam z forum, jutro poczytam

Irenka ty też ostatnio chyba na ogrodowiskowym odwyku jesteś ....

olaw napisał(a)

Ola wielki podziw dla ciebie za pracowitość . ogród bujniejszy z roku na rok .
Mirkowy ogród (początki) 20:12, 20 lut 2015

Do góry
Moje roślinki :Rozplenica Perłowa,Werbena Patagońska ,pomidorki i Ostróżka ze Stipą
Dwa ogrody 16:49, 20 lut 2015

Do góry
Margarete, mam nadzieję, że złapałaś bakcyla, chociaż jedna z Was będzie dekupażować Ja siedzę w jajkach, skrzynkach, namalowałam dwa obrazy dawno już obiecane a wiosna za progiem, zaraz spakuję majdan do następnej zimy
iwonadm, Nikita, Bogdzia, GorAna od wtorku ogród widzę tylko z samochodu niemniej ptaki śpiewaja i powietrze pachnie inaczej, w nowym pojawił się młody zajączek, chyba przekicał pod bramą, trzeba było go wyprosić, z żalem, ale jednak
Mirka, dzięki, wobec tego w przyszłym tygodniu ruszam z kanną
Milka, dzięki rozplenica od Ciebie rośnie
Ania, napisałam u Ciebie, ale powtórzę, łodyżki uciąć, oberwać dolne liście i do ziemi, bez ukorzeniacza, podlać. Nie wiem, czy łódzkie dziewczyny jeszcze ją mają. I tutaj Bogdzia powinna mnie łupnąć, tyle czasu minęło, a ja zupełnie o tej mięcie zapomniałam no mus w maju przywieźć
i jak w temacie tej mięty, to dla Rench zaraz podam przepis, o który prosiła
a teraz co na parapetach piszczy

mój patent na wysiew nasion
testowałam wielodoniczki/zbyt szybko przesychają
długie skrzynki/ jedne rośliny rosną szybciej, inne wolniej, nierówne pikowanie, skrzynka długo stała na parapecie/szkoda miejsca, dużą folią przykrywać niewygodnie
płaskie pojemniki po lodach np. zabierają zbyt dużo miejsca/szybko przesychają
kubeczki po jogurtach wywracają się, niewygodnie okrywać, mało nasionek się zmieści

2 litrowe butelki po napojach, białe, łatwo naciągnąć foliową torebką śniadaniową, wystarczy spryskać raz na dwa, trzy dni, roślinki mają mikroklimat jak w szklarence, do momentu pikowania wietrzyć tak samo jak w innych pojemnikach, jak urośnie, zabieramy z parapetu, jest miejsce na następną napisy mazakiem do płyt,
przed pikowaniem wystarczy obciąć nadmiar butelki, by nie uszkodzić siewek podczas wyjmowania

może komuś się przyda

Irysy syberyjskie, hosty, trawy 21:08, 19 lut 2015

Do góry
winobluszcz

rozplenica
Irysy syberyjskie, hosty, trawy 20:58, 19 lut 2015

Do góry
Robiąc przegląd w ogródku znalazłam kilka roślinek, którymi mogę się podzielić.
Oto one:
Hosty - trzy rodzaje, jak na zdjęciach powyżej
irysy syberyjskie
trytoma
jukka karolińska
ketmia syryjska - biała i fioletowa
winobluszcz
rozplenica

Chętnie wymienię za:
bodziszek różowy lub biały
lawendę
rozchodniki w ciemnych odcieniach różu lub białe
sasanki
runiankę
zawilce

Mogę wysłać paczkę lub do uzgodnienia
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:18, 19 lut 2015

Do góry
Agania napisał(a)
O....siejecie nasionka, Gosia, ale dziewczyny cię wciągają na to wysiewanie....ja już wysiałam cebula i stipa, już wschodzą...ostróżka, cleome i rozplenica rubrum nie, ale cierpliwie czekam

Agatko ja cierpliwości nie mam ale zasiałam i zobaczymy
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:16, 19 lut 2015

Do góry
O....siejecie nasionka, Gosia, ale dziewczyny cię wciągają na to wysiewanie....ja już wysiałam, cebula i stipa już wschodzi...ostróżka, cleome i rozplenica rubrum nie, ale cierpliwie czekam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies