Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 16:55, 04 maj 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
O Mammo ale piekny ten krwawnik

Kolorek ma bardzo energetyczny

Potem trochę blednie
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 16:49, 04 maj 2023

Do góry
TAR napisał(a)
Bardzo wiosennie, tych krwawnikow troche wiecej bys namnożyla dla koleżanki Bardzo pieknie sie prezentuja, szczegolnie kolor mi sie podoba

Na razie to maleństwa ale jeśli przyrosną tak jak w zeszłym sezonie to spokojnie na jesieni będę mogła zrobić ci sadzonki
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:46, 04 maj 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Na szybko dla Agi

Kiku Shidare Zakura

Dzięki

Piękna jest ❤️
Pamiętasz, jak długo już rośnie?

Edit: już doczytałam u Magarka
Ogrodowe wariacje 16:05, 04 maj 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)

Kupiłam w bierze dwa małe klony palmowe Ten zielony mi się podoba

Też go dziś kupiłam cena porażająca… w szkółce ten sam, ale ciut starszy 35, więc żal nie wziąć
Ogród prawie wymarzony … 15:43, 04 maj 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Prawie go nie widać

Widać, ładnie świeci. Szybko rośnie Ciekawa jestem jak z tym przycinaniem. Daj znać, czy będzie puszczał od dołu.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 15:16, 04 maj 2023

Do góry
a niektóre czereśnie mają masę kwiatów.

za to mam wrażenie że braknie mi miejsca na posadzenie pomidorów, które jakieś mega marne są oraz dalii....

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 15:15, 04 maj 2023

Do góry
Cercis forest pantsy pomału pokazuje trochę kwiatków. Coś późno się zbiera.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 15:13, 04 maj 2023

Do góry
Bób podpędzony znacznie większy, zobaczymy o ile wcześniej będzie owocował.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 15:12, 04 maj 2023

Do góry
Truskawki pod kołderką już mają trochę zawiązanych owoców.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 15:11, 04 maj 2023

Do góry
Na biegu zainstalowałam sobie coś takiego na groszki, zobaczymy czy się sprawdzi! groszki są tylko z jednej strony.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 15:00, 04 maj 2023

Do góry
Dziś miałam okazję zobaczyć jak imponujące jest składanie domu CLT... może z 20min zajęło panom przykrycie takiego kawałka dachu. Na to ocieplenie i dachówka ceramiczna.

Ptasi gaj 14:58, 04 maj 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Poniżej ta szara to seslieria szara wczesna a ta żółta to jesienna.

Ela, czy ty seslerię Heuflera (heufleriana) nazywasz szarą? Jesteś pewna, że to jest ta sesleria? Nie spotkałam się z taką nazwą.

Moje heufleriany zaczęły kwitnienie w 2-giej połowie marca, ale ich kwiatostany wyglądają inaczej. Na początku są prawie czarne i nie takie wydłużone jak na twoim zdjęciu. Potem bieleją. Teraz szarawe pędy kwiatowe są wysoko nad liśćmi.

Z Seslerii mam w ogrodzie jesienną (autumnalis) i jesienną w odmianie 'Greenlee Hybrid', błękitną (caerulea), Heuflera (heufleriana) i lśniącą (nitida). Ale jest też kilka innych. Opisy i zdjęcia są w Vademecum Daglezjii https://daglezjaryki.pl/szukaj może coś dopasujesz.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 14:49, 04 maj 2023

Do góry

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 14:48, 04 maj 2023

Do góry

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 14:40, 04 maj 2023

Do góry
Parę klonów z dziś, zanim pogoda się załamie.
Ogrod nad bajorkiem 14:27, 04 maj 2023

Do góry
I od strony tarasu poludniowego

zostalo nam jeszcze troche ziemi, ta zawsze sie przyda chocby do skrzyn lub dołkow jesli gdzies bedzie bardzo jałowa. kabel z przeznaczeniem do fontanny albo moze na jakies inne coś

żałuje ze kupilam wloknine zielona, jest bardzo cienka i nie widac efektow nasadzen jak na czarnej czy brązowej. to tak informacyjnie. Bede musiala modwojnie robic bo wystarczy ze biale kilka razy przebiegna i sie rwie. Cena zostala, jakosciowo wszystko na łeb polecialo. Inna gramatura.

Popełniłam tez wczoraj niewielkie sadzenie kilku roslin, głownie testowalam ulozenie mis, chce je zrobic pietrowo i sprawdzalam czy przeszly test wody po zaklejeniu dziurek - przeszły a ptaki i szczeniory mialy niezły ubaw szczeniory nadawaly sie tylko do prania

Miski

Wykopałam sobie sadzonke graba z innego miejsca w ogrodzie, gdzie mam ich nadmiar i gestwine, chce nim zamknąc tunel przewiewowy zachodni zeby moc chronic tez te delikatniejsze rosliny, tych tuneli mam za duzo. A teraz sasiad wycial ze swojej dzialki ok. 45 drzew wiec zrobilo sie w tym miejscu wietrznie.

Z drugiej strony nie rozumiem ludzi, ktorzy kupuja dzialke zalesiona, bo taka piekna i klimatyczna i tyle ptaszkow a potem wycinaja wszystko w pien. U mnie sie udalo dom wpasowac pomiedzy drzewa i jedynie przerzedzilam tylko sosny samosiejki i te co pod domem w sumie 7 szt. Nie widze sensu wycinac wszystkiego w pien. Ale to ja. Predzej zmienie i przestawie dom niz wytne drzewo

Posadzilam tez maciupka sadzonkę buka Purple Fountain, z doswiadczenia wiem, ze rosna dosc szybko za jakies 3 lata bedzie mial z 2 - 2,5 m. tu akurat mi nie zalezy by za szybko rosl.

I niestety nic wiecej nie podzialalam. Mialam niechcieja.

A nie przepraszam, polozylismy sztuczna trawe w podcieniu zeby nie bylo tak betonowo, dechy ulozymy w nastepnym sezonie, byc moze nawet z oszkleniem boczkow. Trawe zabralismy z wynajetego, zostala umyta i sie nadala znakomicie do wylozenia podcienia. Staramy sie wykorzystac kazda rzecz, ktora musielismy kupic na wynajete

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 14:21, 04 maj 2023

Do góry
Makao napisał(a)

To mięta, szałwia jakaś czy kurdybanek?

Na zdjęciach widzę krwawniki? Dawno je sadziłaś? Co to za odmiana?

To kocimiętka, bezodmianowa :⁠-⁠D rośnie a wlaściwie jest zadołowana przy ścianie w bardzo zacisznym miejscu dlatego pewnie kwitnie.
Krwawnik to New Ventage Rose przesadzany i dzielony późną jesienią
Mocno się rozrasta

Ogrod nad bajorkiem 14:00, 04 maj 2023

Do góry
Wyskoczylam w koncu po hortki, wzielam kilka nie jak zwykle kilkanascie ale w ogrodniczym ceny mnie rozlozyly na łopatki tak przedwczoraj jak i dzisiaj.Szok. Dzis szukalam modrzewia typu czarcia miotla i pendula. Nie zgadniecie jakie ceny, odeszlam z kwitkiem. Rok temu ok. 59-80 zł. dzis x 4 . Troche przegiecie. W ogrodniczych ludzi bylo sporo ale w koszykach niewiele, widac nie tylko mnie ceny zszokowaly.

Troche humor mi zepsuli

Za to w ogrodzie dzis podzialal pan ze sprzecikiem i rozplantowalismy wiekszosc ziemi, podrownalismy teren, przelozylismy korzenie i moge tyczyc reszte rabat i zajac sie nasadzeneim tego co posiadam a mezaty trawką.

Obecnie wyglada to tak:

Strona północna

Korzenie dla wiewiorek, ptakow i jeży, dołozymy troche gałezi i beda miec super, w tym miejscu przez najblizsze lata nic nie planujemy robic wiec niech sobie te korzenie leża, nam nie przeszkadzaja w niczym

Tył domu (wschód)

od podcienia (pd-wsch):

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:46, 04 maj 2023

Do góry
Na szybko dla Agi

Kiku Shidare Zakura

Ptasi gaj 13:31, 04 maj 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Elu te moje białe tulipany to White Flag. Powtarzają kwitnienie i już trzeci rok mają ładny duży kwiat. Kupione w Lydlu i Biedrze

Dzięki Justyna bardzo ładna biel. Też tulipany kupujesz Lidlu. Mają dosyć duży wybór. Chce kupić nie do siebie botami bażanty ale na osiedlu i w ośrodku u corki sobie posadzę białe mnie interesują.
Obsksakuje oprócz swojej działki jeszcze 3 poletka więc kupnie. Na poletkach bażanty nie grasują.

Tych miałam 50 szt zostali tylko tyle. Blisko trawa posadzona i przykryła tulipan i dlatego się ostały.
Poniżej ta szara to seslieria szara wczesna a ta żółta to jesienna.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies