Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

W ogródku Martki 00:46, 09 paź 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Alicjo, "zielony autobus" musiał się na chwilę zatrzymać niebawem będzie zagospodarowany. Jesień to gorący okres w naszych ogrodach

Elu, wydaje się, że można u nas bez problemu dostać róże Austina, jednak jeśli szukasz konkretnych odmian, nie jest to już takie proste... Masz rację, duże szkółki są lekko przytłaczające, choć miło też zobaczyć je w takiej obfitości, to robi wrażenie. Ceny trudno porównać, bo na znanych nam stronach róże te są niedostępne. Może to się w przyszłym roku zmieni? Chiny i Japonia to wystarczające rynki zbytu dla hodowców angielskich róż, tak sobie myślę, nie musi się za bardzo starać o Europę...

Ajka, róże dorodne choć wybór odmian mały.

Jak chcesz jakieś dobre wyszukane odmiany kupić to musisz się zainteresować w lecie lub zima. W lecie jesienna sprzedaz. W lutym Szkółkarze sądzą do donic krzaki zaszczepione później w maju, czerwcu wstawiaja do hurtu lub detalu.
Zresztą jak już coś kupisz to sami powiadamiają o nowosciach.
Z wysyłaniem róż na rynek Azjatycki się zgadzam, ale to już idzie w miliony sadzonek i raczej nie w doniczkach.
Przerabianie ogródka pod swój gust 23:12, 08 paź 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Powoli jest tak jak lubie przydaloby sie dodatkowe miejsce

Piękne wszystkie Marcinki takie zdrowe. Też ich mam sporo, ale jeszcze nie specjalnie kwitną. Ten wrzosolistny na 3 focie u ciebie już kwitnie u mnie nie wiadomo czy zdąży zakwitnąć. U mnie posądzony na skalniaku w słońcu i czekam do przyszłego roku czy zakwitnie. Mój kupiony w zeszłym roku maleństwa.
Kasiu wszysto u ciebie ładne łącznie z psiakami
Ptasi gaj 22:29, 08 paź 2021

Do góry
CD

klon chyba Oktober Glory

Ptasi gaj 22:23, 08 paź 2021

Do góry
Tutaj mam zagwozdke czy to rutewka czy orliki. Nie mam w tym miejscu orlików. Jedynie przypominam sobie, że w zeszłym roku scinalam rutewke i odłożyłam zeschnięte kwiaty w tym miejscu czyżby się wysialy.

Tutaj siewki przy samej rutewce bardzo podobne do tych powyżej. Jeżeli byłaby to rutewka to się cieszę bo miałabym sadzonek od groma.

Ptasi gaj 22:16, 08 paź 2021

Do góry
Dzisiaj w Wawie był przymrozek -1 za to dzień przepiękny słonko grzeje tylko chłodny wiatr. Jakby nie ten wiatr od wschodu byłaby cudowna pogoda jak w lecie.

Wanilla skay piękny miskant bardzo go lubię

Zwyczajny klon bardzo ładnie się przebarwia na żółto i pomarańczowo. Ambrowiec w środku.

Róże jeszcze kwitną i mają sporo Paczków to Nowalis i Mariatheressa

Ptasi gaj 21:53, 08 paź 2021

Do góry
gogo napisał(a)

Musiałam zacytować, uwielbiam takie aleje brzozowe
Reszta ogrodu też zachwyca
Dąb kupiłam jako czerwony nn i już muszę taki mieć, bo nawet na taki wąski nie mam miejsca, więc będę oglądać Twoje.
Twój grujecznik to inna odmiana niż mój.

Dziękuję go-go. A to są jakieś odmiany grujecznika? Muszę zobaczyć. Może ma za mało słońca. M
Mam dwa perukowce takie same jeden już różowy a drugi ani drgnie.
Ptasi gaj 21:50, 08 paź 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Czym sprzatasz w takich miejscach liscie?Odkurzaczem?

Kasiu różnie to bywa. Odkurzaczem i dmuchawa. Najpierw dmucham później odkurzam w żwirze. Trawniki grabienie lub eM przejedzie traktorkiem kosiarka.
Ptasi gaj 21:48, 08 paź 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Ślicznie się przebarwiają trawy , to chyba palczatki.

Zastanawiałam się nad różową gaurą, ale wyczytałam że przemarza i kupiłam same białe.

Astrów jesiennych też masz dużo.

.Danusiu tak to palczatki. W zeszłym roku kupiłam 5 szt gaury różowej i przezimowałas tylko jedna. Trochę mojej winy bo nie dokładnie je przykryłam ale na szczęście jedna się ostała i tak się rozrosła, że zajęła miejsce pozostałych.
W tym roku już tego błędu nie popełnię doprze przykryje.
Mam sporo astrów, ale nie kwitną tak jakbym chciała. Jeszcze nie rozwinięte kwiaty trochę za późno. W zeszłym roku lepiej to wyglądało.
Ptasi gaj 17:00, 08 paź 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Tak jestem bardzo zaczwycona byłam we Wrocławiu tylko przejazdem.
Wybiore się z eMem jak tylko będzie można może wiosna.

Dęby czerwone też ładne to zależy jaka odmiana. Też widziałam z brązowym ulistnieniem jesienią i to długo się trzymają.
Z błotnych Grinn Pilar jestem bardzo zadowolona i w lecie piękna zieleń liście lśniące piękny pokrój a jesienia cudowne.
Poszukaj w necie są w sprzedaży nawet mniejszy jak kupisz one szybko rosną przy dobrych warunkach.

Tulipanowiec i grujecznik zielony po prawej

Musiałam zacytować, uwielbiam takie aleje brzozowe
Reszta ogrodu też zachwyca
Dąb kupiłam jako czerwony nn i już muszę taki mieć, bo nawet na taki wąski nie mam miejsca, więc będę oglądać Twoje.
Twój grujecznik to inna odmiana niż mój.
Ptasi gaj 13:59, 08 paź 2021

Do góry
CD

Gaura różowa dopiero teraz zabrała się do kwitnięcia

Ptasi gaj 13:53, 08 paź 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Elu, rozmawiałam dzisiaj przez telefon z Grześkiem.
Jest chętny do rozdzielenia tej trawy, ale stwierdziliśmy, że przekładamy to na wiosnę, kiedy trawa będzie obcięta i wszystko będzie bardziej widoczne.

Tylko wiosna trzeba dzielić. Trzeba wykopać cały korzeń lub część. Jak podkopiesx korzeń pozniej mocnym strumieniem polać aby oczyścić z ziemi. Wykopanie nie jest przy trawach takie ciezkie. Później eM dzielił piła szablasta cięła jak w maśle.
Męska ręką to zawsze nie kobieca chociaż kiedyś mogłam jej dorównać.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 11:34, 08 paź 2021

Do góry
To nie są furczaki tylko fruczaki. W ostatnich latach się rozpowszechniły w Polsce.
Ptasi gaj 23:18, 07 paź 2021

Do góry
CD

Liści i igieł wszędzie dużo ma być słoneczna pogoda to trzeba sprzątnąć.

Nawet nie widać co posadzone a to rozchodniki

Ogród w Klein Kottorz 23:15, 07 paź 2021

Do góry
Danusiu róże masz jak w banku ale nie wiem kiedy wyślę. Może dam radę jeszcze tej jesieni a jak nie to wiosna 2 szt.

Elu, już dzisiaj się cieszę, mam dla nich miejsce
Zacznę mobilizować syna, żeby mi pospawał podpory.
Ptasi gaj 23:12, 07 paź 2021

Do góry
gogo napisał(a)
Elu, pospacerowałam i się pozachwycałam ogrodem, masz pięknie
Cudny ten dąb, szkoda, że na taki nie trafiłam, bo lubię takie wąskie drzewa.
A ja sobie kupiłam czerwony i nie bardzo mi się teraz podoba, z zielonego robi się u mnie brązowawy, a nie czerwony

Fajna wycieczka, potwierdzam, że Wrocław jest piękny i wart zwiedzania.
Mieszkałam tam 35 lat, ale teraz wolę moją wieś.

Tak jestem bardzo zaczwycona byłam we Wrocławiu tylko przejazdem.
Wybiore się z eMem jak tylko będzie można może wiosna.

Dęby czerwone też ładne to zależy jaka odmiana. Też widziałam z brązowym ulistnieniem jesienią i to długo się trzymają.
Z błotnych Grinn Pilar jestem bardzo zadowolona i w lecie piękna zieleń liście lśniące piękny pokrój a jesienia cudowne.
Poszukaj w necie są w sprzedaży nawet mniejszy jak kupisz one szybko rosną przy dobrych warunkach.

Tulipanowiec i grujecznik zielony po prawej

Ogród w Klein Kottorz 22:19, 07 paź 2021

Do góry
Danusiu róże masz jak w banku ale nie wiem kiedy wyślę. Może dam radę jeszcze tej jesieni a jak nie to wiosna 2 szt.
W ogródku emerytki 02:43, 07 paź 2021

Do góry
Nie wiem jakie daje sąsiedzi są lekarzami to pewnie mają pojęcie jakie dawać. Jeże żyją to widocznie dobrze się mają albo koty mleko wypijaja nim jeże się dorwą do mleka.

Jak są lekarzami, to pewnie wiedzą
I jeśli jeże i koty /też nie mogą pić zwykłego mleka/ mają się dobrze, to nie ma problemu
Może jestem przeczulona na tym punkcie, ale lepiej napisać.
Przez te parę lat opieki nad jeżami nabyliśmy z eMem trochę wiedzy i chętnie się nią dzielimy, oczywiście dla dobra jeży.
W ogródku Martki 00:14, 07 paź 2021

Do góry
Martka wyprawa za granicę bez granic to jest to!
Niemcy to raczej swoje róże preferują. Po angielskie to do Hyzego teraz jeszcze lub wiosna.
Mnie przytłaczają takie duże szkółki i wychodzę bez roślin. Ale to ja, ty pewnie się czujesz jak ryba w wodzie.
A jak ceno to ci się opłaca tam kupować.
Oliwie angielska mam 3 krzaki każdy krzak w innym miejscu i każdy inaczej kwitnie. Jest ładna, ale krótki kwitnie kwiat. Zapach bardzo ładny.
Ja za Oliwie dałam 4-5 lat temu 50 zł na zamówienie z Anglii było to sporo teraz potaniały
W ogródku emerytki 23:53, 06 paź 2021

Do góry
Nie wiem jakie daje sąsiedzi są lekarzami to pewnie mają pojęcie jakie dawać. Jeże żyją to widocznie dobrze się mają albo koty mleko wypijaja nim jeże się dorwą do mleka.
W ogródku emerytki 22:42, 06 paź 2021

Do góry
Szczawik skąd on się wziął u mnie przecież go nie wysialam.
W tym roku pedzlowalam randapem na drugi dzień było widać że reaguje i został zniszczony. Za tydzień znowu pełno szczawika. Trzeba by było co tydzień gobsmarowac może bym wystroiła, ale jak jest wszędzie to 1 dzień z głowy na smarowanie.
Szczawika nie da się wypielic ma rozłogi w ziemi i wyrasta. Moim zdaniem jest gorszy od perzu i rozgwiazdnicy. Szczawik się wysiewa perz nie ma tyle nasion.

Jerzyki piękne niech się rodzą wszędzie. U nas ich jest bardzo dużo jest nawet oznaczenie przy drodze "uwaga jeze". Przy klatce rośnie duży jałowiec i pod nim mieszkaja dwie rodziny jeży. Biegają po chodnikach szczególnie wieczorem. Sąsiadka im mleko do spodków leje.

Elu, szczawik przyniosłaś sobie z kupowanymi roślinami, nawet jeśli usunęłaś roślinę, wystarczyło, że zostało jedno nasiono i jest
Ja się z jego obecnością pogodziłam, nie stosuję chemii ze względu na jeże.

Dobrze, że są tablice, żeby uważać na jeże, ale kto w nocy patrzy na oznaczenia, a one wędrują właśnie wtedy.

A czy sąsiadka daje mleko bez laktozy?, bo tylko takie mogą pić jeże.
Laktoza powoduje u nich biegunkę, odwodnienie i śmierć
Lepiej niech daje wodę, to im w zupełności wystarczy.
Jeśli możesz to jej przekazać, byłoby super.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies