Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Gardenarium 11:45, 02 gru 2021

Basiu, jeszcze węże ogrodowe trzeba opróżnić z wody po popękają.

Instagram Ogrodowiska
sylwia_slomc... 11:51, 02 gru 2021

O widzisz u nas też, dzięki za przypomnienie.
Basieksp 12:02, 02 gru 2021

Wąż mam schowany, ale musimy beczki z deszczówką zabezpieczyć, tydzień temu wylewaliśmy wodę pod iglaki i tuje i znowu są pełne, w tamtym roku nam zamarzły, jedna się przewróciła, lód ją wykrzywił, na szczęście nie pękła, mróz nas zaskoczył
Rumianka 15:24, 02 gru 2021

Nieustająco podziwiam Wasz ogród pełen gustownych "perełek"... Powtórzę za Sylwią, że trawy o tej porze jeszcze bardziej wyszły na pierwszy plan. One są tak ciekawie przebarwione, że ogólny obraz ogrodu na tym jeszcze więcej zyska... Pozdrawiam.
Joku 17:58, 02 gru 2021

Sadzisz czasami pęcherznice? Mam na myśli nowsze, bardziej kompaktowe i ładniej wybarwiające się odmiany np. Little Devil. Czasami widuję je w szkółkach i mi się podobają. Ale to młode okazy więc nie wiem jak mogą wyglądać za kilka lat.
ElzbietaFranka 21:46, 02 gru 2021

A ja tam jeszcze będę sądziła ciemierniki. Nakupilam to trzeba posadzić. Część na balkonie część na działce.
EM do rurek wodnych wpuszcza denaturat i przedmuchuje pompka. Robi to od kilku lat. Węże o dużej średnicy bez wody leżą pod tujami.

Pozdrawiam
Gardenarium 22:04, 02 gru 2021

Joku napisał(a)
Sadzisz czasami pęcherznice? Mam na myśli nowsze, bardziej kompaktowe i ładniej wybarwiające się odmiany np. Little Devil. Czasami widuję je w szkółkach i mi się podobają. Ale to młode okazy więc nie wiem jak mogą wyglądać za kilka lat.

Nawet nie czasami, a dużo. W ogrodzie różanym mam z nich poprzeczne żywopłociki. Dużo mam pęcherznic, także po ogrodzie, nad jeziorkiem. One teraz cały czas mają liście i kwiaty. Dają lepszy kolor niż wajgele i teraz z wajgeli będę rezygnować. Lubię bordowy kolor liści. Żurawki odeszły w cień, ich miejsce zajmują berberysy (nowe) i inne krzewy o bordowych liściach.

Instagram Ogrodowiska
Joku 11:13, 03 gru 2021

Cieszy mnie to co napisałaś o pęcherznicach. Będę szukać dla nich miejsca.
Szkoda że żurawki tak "polubiły" opuchlaki. Bardzo lubiłam i do dzisiaj z przyjemnością patrzę na pasy różnokolorowych żurawek sadzone z takim wdziękiem w zakładanych przez Was ogrodach. Cudowny efekt.
Gardenarium 08:12, 04 gru 2021

Miałam sporo żurawek, zwłaszcza 'Obsidian' - ta dawała właściwy efekt kolorystyczny, o jaki mi chodziło, ale z roku na rok wypadały, wyłaziły z gruntu, co oznacza że za sprawą żurawek zainfekowałam rabaty opuchlakami. Nigdy więcej żurawek - stąd berberysy karłowe, wajgele, pęcherznice, derenie. Zastępuję liście żurawek liśćmi niskich krzewów o równie kolorowych nie tylko liściach, ale też pędach zimą.
Sprawdzę dzisiaj, czy pęchcherznice nadal mają liście, ciekawe przy jakim mrozie spadną.

Instagram Ogrodowiska
Joku 16:29, 04 gru 2021

U mnie do niedawna posiadana pęcherznica o żółtych liściach traciła je jako jedna z ostatnich, mniej więcej w tym samym czasie co śliwa Pissardi.

I co, liście jeszcze wiszą?