Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Le Jardin Retiré – Normandia 15:29, 07 lut 2016

Do góry
Le Jardin Retiré był pierwszym ogrodem jaki zobaczyliśmy w Normandii. Było nam dane zobaczyć go dzięki uprzejmości właścicieli, którzy pokazali nam ogród pomimo, iż nie był to dzień otwarty. Tajemniczy ogród o pow.25 arów, utrzymany w stylu naturalistyczno-leśnym, przepełniony przenikającymi się kompozycjami różano-bylinowymi współgra ze starymi drzewami i pięknym starym domem właścicieli. Ogród pełen jest romantycznych zakątków: ogród buduarowy, angielska rabata bylinowa, rabata romantyczna, ogród wodny, ogród bukszpanowy, biała aleja i motyli przesmyk. Pełno tu biżuterii ogrodowej, z której udało nam się zakupić metalowego motyla, tu też po raz pierwszy podpatrzyliśmy się płytki z łupka do opisów roślin, których nie omieszkaliśmy wykorzystać również w naszym ogrodzie. Tu też kupiliśmy piękną i wdzięczną różę Bagnole de l’Orne.

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 15:28, 07 lut 2016

Do góry

Dzisiaj z Zarą robiliśmy pierwsze opryski w tym roku. Miedzian - głównie na kędzierzawość liści brzoskwiń ale i na inne choroby grzybowe roślin. Za tydzień - jeśli pogoda dopisze - będę pryskał na robale-szkodniki drzew owocowych.
Po wnikliwym "oglądzie" drzew w sadzie, wygląda na to że wszystkie przeżyły zimę w dobrej kondycji i jeżeli nie wydarzy się jakiś kataklizm, to powinien być bardzo urodzajny rok.
Hortensjada 15:28, 07 lut 2016

Do góry
bozga napisał(a)

Bezproblemowa róża poza mszycami
W szpalerze miałam 8 krzaków posadzonych co 60 cm

Piękny różany łuk stworzyłaś Bożenko
Ogród Małej Mi - sezon 2015 15:20, 07 lut 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)

Napisali, że Maruschka rośnie do 0,4 m
u Ciebie jest chyba wyższa?
O Albie piszą, że długo kwitnie do czerwca rośnie do 0,8m
A jeśli bym je pomieszała z przodu Maruschka a za nią Alba
o Melinie zaraz poczytam

Kwitną w tym samym czasie i tyle samo.
Na jednej rabacie sadziłam wszystkie w tym samym czasie czyli w 2009 roku. M. ma 50cm, a K. jakieś 20cm więcej.

Myślę, że na kilka odmian masz tam za mało miejsca. Ale możesz je posadzić w plamę, jak Ci nie przeszkadza kolorowa twórczość . Bogdzia ma ogromny plac z azalii pod oknem

Pożyczyłam sobie foto od Bogdzi

A to moje, po skrajnym prawo jest Kermesina, a po lewej Maruszka. Nie ukrywam że dostaje czasami zgrzytu zębów na te kolory
Nasz przydomowy ogródek 15:05, 07 lut 2016

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)

Cudowna fotka, pięknie przywołujesz wiosnę....niedziela wszystkim nam się udała
Ogrodowy song 15:00, 07 lut 2016

Do góry
Doczekałam..po roku, ale jest

I nowy zakup...takie nasze małe radości )

Nasz przydomowy ogródek 14:56, 07 lut 2016

Do góry
Haniu też tęsknię za taką żółcią. Oziminy w tym roku świetnie przetrwały ( nie było przecież zimy) a ze względu na ogromna suszę w naszym rejonie rolnicy siali nawet końcem listopada. Potem przyszły deszcze i o dziwo wszystko pięknie powschodziło. Życzę Ci pogody aby się wybrać do ogrodu. Liczę na ciekawy opis co tam zastałaś.

Kasiu - odpisałem u Ciebie w Clematisowym wątku. U mnie tak wygląda drzewiasta na dzisiaj i ma pierwsze pąki. Płachta leży w pogotowiu.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:53, 07 lut 2016

Do góry

tu zeszłej wiosny było tak

Ale później już tak
Basia - Mój Świat 14:50, 07 lut 2016

Do góry
Moje wysiewy rosną zdrowo, na dworze tak ciepło, że aż się chce zaczynać prace w ogrodzie, już chodzę i myślę co jak przesadzić, jak ciąć, niestety jeszcze chwilę trzeba poczekać

Mój jest ten kawałek ogrodu 14:50, 07 lut 2016

Do góry
Dubelek
Mój jest ten kawałek ogrodu 14:50, 07 lut 2016

Do góry
Ja dziś też przeglądałam zdjęcia ,ile wysiłku trzeba włożyć w te nasze ogrody.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 14:48, 07 lut 2016

Do góry
Tutaj jest widok z gory . Czarne linie to ścieżka jaka tu będzie od podjazdu jeszcze nie wiem czy kostka czy te plyty chodnikowe tylko czy to pasuje. Siłą rzeczy tam gdzie teraz yuki powstanie taka kiszka wąska na 1,5 m i tam chyba musi być rabata bo trawa to tak śmiesznie.

Jak coś nie jasne pytać wołać.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:46, 07 lut 2016

Do góry
czekam już na ten widok u mnie bo on wiosną najpierwszy
w przydomowym

i na dużym
Hortensjada 14:46, 07 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Bożenko ja mam do Ciebie pytanie o Twoje róże, masz the fairy prawda?dość spory szpaler, ile tam masz sztuk?długo ci kwitną?co o nich sadzisz?

Bezproblemowa róża poza mszycami
W szpalerze miałam 8 krzaków posadzonych co 60 cm

Tnę bardzo radykalnie co 2 lata, znacznie to poprawia urodę krzaka, w tej chwili pojedyńczy wygląda tak

Niedługo będę ciąć. W tym roku szpaler zwiększyłam o 1 sadzonkę aby bardziej podkreślić łuk, zrobiła się sama z takich właśnie ledwo dotykających ziemi gałązek ( ta też ma już liczne drobniutkie korzonki od spodu)

Mam nadzieję, że odpowiedź Cię zadowoliła
Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:45, 07 lut 2016

Do góry
Aguś metodą prób i błędów. Moje łubiny dla Cię

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 14:37, 07 lut 2016

Do góry
rozark napisał(a)

tu odbyła się jakaś bitwa

Taki widok nie jest mi obcy ..;aj te koty
Zielonym od linijki - ogród Ivony 14:36, 07 lut 2016

Do góry
Na planie są oznaczone cyferki :
1 to rabata z wisniami umbra:

2 rabata od strony południowej obok wykuszu

3 taras zastanawiam się ta kratka i ten rdest to chyba do wywalenia?

4 Tu jest front domu i najwięcej problemów. To co obecnie rośnie idzie out.

5 przyszła grabowa
6 przyszła brzozowa

Hortensjada 14:36, 07 lut 2016

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Czy w ten sposób można rozmnażać tylko Anabelki, czy można tak też postąpić z Limelight, Wanilią i Pinki Winki. Mam kilka w donicach i mogłabym spróbować.

Sorki, że odpowiadam dopiero teraz ale jednak tylko w niedzielę mam trochę wolnego czasu, żeby pogadać na Ogrodowisku. Zrobiłam kilka fotek, żeby dokładniej wyjaśnić o co mi chodzi, przyjrzałam się też innym krzewiastym i większość z nich zachowuje się jak Anabelki
Pęd w sporej odległości od centrum krzaka

Odgarnęłam trochę ziemi przy innym krzaczku, żeby pokazać jak pięknie ukorzenione są takie gałązki- nic tylko ciąć

Tu akurat bardziej jako samoistny odkład Hayes Starburst

Wszystkie zostaną odcięte za ok 2-3 tygodnie
Niestety nie dotyczy to bukietowych ale warto 2-3 gałązki z tyłu rośliny przygiąć do ziemi i też będziemy mieć 100% sadzonkę ( dotyczy to zwłaszcza odmian o giętkich, łatwo przewieszających się pędach)
Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:30, 07 lut 2016

Do góry
Nowa furtka do sąsiada zrobiona i pomalowana już po ciemku
Jeszcze mokra, a zrobiona z palety oczywiście
reszta też odświeżona zostało jeszcze malnąć poprzeczki, ale już nawet pędzla nie było widać

i usunąć stare deski
Ogródek nad jeziorem 14:23, 07 lut 2016

Do góry
Przyniosłam sobie forsycję do wazonu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies