Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

Sylvana 22:58, 11 lis 2015

Joku napisał(a)
A w międzyczasie pojawił się piękny obrazek (ślicznie rysujesz). Jeżeli taki będzie efekt docelowy to bez "mopa" będzie ok. Nie mam wyobraźni, więc takie wizualizacje bardzo mi pomagają.

Dziękuję, tak ja to widzę.
Ale rośliny robią mi różne psikusy, jedne rosną za duże inne nie rosną wcale.
Zrobiłam rysunek z opisem gatunków, bo może ktoś ma doświadczenia z tymi roślinami i powie mi np. ta świecznica zajmie ci całą przestrzeń i kropka...i takie tam....
Sylvana 23:03, 11 lis 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Jakbyście zobaczyły ile u mnie kretów ......z całej okolicy się zlazły

Tak mam co roku
Już się zaczęło a skończy na wiosnę - ryje nawet zimą
hanka_andrus 03:32, 12 lis 2015

Dobrze, że dojechałaś do świecznicy. Wg mnie ona między szmaragdami zginie. Jest niewysoka, a tylko podczas kwitnienia trochę buja. Tak z miesiąc. Jak na Twoje potrzeby chyba za krótko i będzie w tym miejscu łysawo. Zresztą, Tuje zagarną całą prawie przestrzeń. Jeżeli Tobie zależy na kolorze , posadź pęcherznicę ciemną. Chyba Diawolo się nazywa. Kolor podobny. A świecznica mogłaby być przed nią wtedy.
Zrobisz jak zechcesz, to Twoja donica. tyle, że wiem jak te szmaragdy rosną.
Czym więcej tnę, tym wyższe są i szersze.
Makao_J 10:02, 12 lis 2015

Jakieś uwagi?

Kolorystycznie Jest super, co do roślin to o ile pamiętam mówiłaś że ta donica w większej części jest w słońcu to na pewno żurawka citronelle nie może tam rosnąć bo będzie stale poprzypalana od słońca - ja tak miałam. Szmaragdy faktycznie się rozrosną ale zawsze można ciąć w stożki. W słońce lepiej azali niż różaneczniki ale jak będziesz stale podlewać to dadzą radę.
Mi różanecznik w słońcu zwija liście. Nie nadążam podlewać. Ale rośnie i pięknie kwitnie.
Kasya 10:04, 12 lis 2015

Sylvana napisał(a)
)

Zrobiłam taki niby szkic na szybko o co mi chodzi

Jakieś uwagi?

ale ladny rysunek !

zrob mi taki...
Makao_J 10:05, 12 lis 2015

Sylvana napisał(a)

Tak mam co roku
Już się zaczęło a skończy na wiosnę - ryje nawet zimą

Wyczytałam tu na ogrodowisku że jeżeli pryska się ogród takim środkiem Dursban to wytruwa się nim ulubione pożywienie kreta i wówczas nie ma po co włazić do ogrodu. Jeszcze nie stosowałam bo drogi jest. Podobno są tańsze zamienniki. Ci co próbowali są zadowoleni.
Makao_J 10:06, 12 lis 2015

A no i rysujesz pięknie. Ja tak nie potrafię. Zazdraszczam artyzmu.
Sylvana 11:15, 12 lis 2015

Witam Cię Hanko! Bardzo się cieszę, że do mnie zajrzałaś, bo widziałam Cię w innych ogródkach i pomyślałam - taka konkretna babka by mi się przydała.
Ja to mam szczęście.
Mam jedną szmaragdową, joko soliter - rośnie 10 lat i ma około 3,5m, przy czym szerokości - mierzyłam - 1m na dole. Świecznicę bardzo chciałm mieć, ale może nie w tym miejscu.
Zrobiłam sobie wersję z pęcherznicą - co powiesz?

Aniu twoje uwagi też do mnie dotarły co do żurawek i tak oto powstała jeszcze wersja 3.
Rh są przekopane z "patelni" a tam gdzie są teraz, słońce filtrują brzozy - mam nadzieję, że dadzą radę.

W.3 jest z pampasową, która tam obecnie rośnie, ale może się okazać, że na wiosnę będę miała piękną zgniłą kupkę korzeni - jeszcze u mnie nie zimowała i nie wiem co to za licho. Może ktoś ma jakieś doświadczenia?

Sylvana 11:18, 12 lis 2015

Kasya napisał(a)

ale ladny rysunek !

zrob mi taki...

Kwadransik i masz - a co byś chciała?
Jak masz jakieś uwagi do wersji 2 i 3 - to powstanie pewnie 4
Sylvana 11:21, 12 lis 2015

Makao_J napisał(a)
A no i rysujesz pięknie. Ja tak nie potrafię. Zazdraszczam artyzmu.

Daj spokój Aniu z tym artyzmem, widziałam w necie rysunki ogrodów akwarelkami - to było coś.
Niemniej jednak dziękuję bardzo - podbudowałaś mnie

I nie wierzę, że Ty tak nie potrafisz