Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:27, 23 sie 2014

Do góry
Witaj Irenko...
Ja tak na szybko, piękne Hortensje, moje wszystkie leżą... Prawie bez przerwy pada...
Ale i Floksy cudne... Znowu i u mnie zagościły...
Pozdrawiam serdecznie... Wpadnę jutro na dłużej to obejrzę zaległości...
Dobrych dni Ci życzę...
Ogród na glinie 11:13, 23 sie 2014

Do góry
Dostałam od sąsiadki floksy, które kwitną wiosną. Mam 3 kolory: ciemniejszy fiolet, jaśniejszy i biały. Poszły przed tuje. Miało tam być co innego, ale narazie jest to.
Jakie cebulowe pomiędzy nie posadzić?
Tak pomiędzy tujami bym posadziła w koszyczkach, grupowo. Ale nie całkiem między tujami, tylko między floksami a tujami na wysokości przerw.

Ogród prawie romantyczny 21:25, 22 sie 2014

Do góry
Nallar napisał(a)
Domyślam się że już ogarnęłaś ogród po urlopie
Floksy cudne, chyba sobie takie zafunduję. Ale co trzeba robić żeby były takie cudaśne ?

W ogrodzie jako tako na razie wygląda na kilku rabatach, na pozostałe staram się nie patrzećstaram się zająć tym, co najpilniejsze
Floksy rzeczywiście ładnie w tym roku wyglądają, a ja nic z nimi nie robiłamTak same z siebie chciały się dobrze zaprezentować Zobaczę, czy mają nowe przyrosty, jeżeli tak, chętnie się podzielę
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:57, 22 sie 2014

Do góry
Marzenko.....jak nie znajdziesz, kupię cidzięki, ale chyba im ciasno

Aniu....fajnie, że wpadłaś

też gonię, pozdrawiam z fotkami
floksy jeszcze kwitną

te dzielne też

limki różowieją

pozostałe też NN i Vanilki
ale są i nowe kwiaty

dobrej nocki
Co się stało kwiatom ... 20:31, 21 sie 2014

Do góry
Asia,Iwonka,Przemko
A u mnie w ogrodzie.....
Kwitną hortki, róże, floksy to co pokazywałam, szczawik ma się dobrze jest w tej samej doniczce.
Pozdrawiam was cieplutko i cieszę się że zaglądacie.

I kwiat z Gorców (Turbacz)
W ogrodzie jestem gościem, ponieważ stale gdzieś pędzę.

Ogród prawie romantyczny 19:46, 21 sie 2014

Do góry
Domyślam się że już ogarnęłaś ogród po urlopie
Floksy cudne, chyba sobie takie zafunduję. Ale co trzeba robić żeby były takie cudaśne ?
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:53, 20 sie 2014

Do góry
kwitną jeszcze floksy, trochę szałwia trójbarwna, wilczomlecz i astry

Ogród prawie romantyczny 21:15, 20 sie 2014

Do góry
asiach napisał(a)

Bardzo ładne ujęcie - pozycja żaby - pięknie zaprezentowałaś te floksy
Miłego dnia

Asiu,
rzeczywiście ujęcie od dołuz pozycji żaby, jak piszeszWtedy ogród wydaje się większy, w każdym razie roślinność ogrodowa na pewnoFloksy urosły spore, aż się nie spodziewałam. Na razie wypełniają miejsce pomiędzy różanecznikami, ale gdy rodki podrosną, będzie trzeba je przesadzić na szczęście mam już dla nich wybrane miejsce
Miłego wieczoru
W cieniu - zacieniona 13:08, 20 sie 2014

Do góry
an_tre napisał(a)

...szkoda,że wcześniej nie dałam znań , trudno, będę chybas w drugiej połowie września jak nic nie przeszkodzi
floksy piękne, też mam takie a dziś kupiłam fioletowego z białym środkiem, wstawiłam u siebie
pozdrawiam
Tez kupiłam pięknego,o intensywnym kolorze czerwonego wina...ale chyba był chory i ma szarą pleśń...ścięłam łodyżki i czekam....a może wyrzucić ?

....to ten w dolnym,lewym rogu

W cieniu - zacieniona 13:06, 20 sie 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
...a szkoda...małe patyczaki czekają w doniczkach...cały czas jestem na Z.

...szkoda, że wcześniej nie dałam znać , trudno, będę chyba w drugiej połowie września jak nic nie przeszkodzi
floksy piękne, też mam takie a dziś kupiłam fioletowego z białym środkiem, wstawiłam u siebie
pozdrawiam
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:31, 19 sie 2014

Do góry
Na rabatach widać teraz dziury, ale uwierzcie mi, że wepchnąłem tam ile mogłem
Teraz podsumowanie
Róże rabatowe rosły za gęsto, więc je przerzedziłem, a trzy sztuki trafiły pod płot. Kocimiętka i trzykrotki rosnące obok poszły out - na ich miejsce trafiły irysy, orliki oraz naparstnice - oraz kilka kocimiętek dałem przy murku. Borówki dostały eksmisję i jeszcze nie wiem gdzie trafią - czekają w garażu...Lokum znalazła tam lawenda w ilości 3 sztuk, a w ich nogi posadziłem firletki. Na miejsce irysów przesunąłem piwonię, która dostała jako plecy siewki jeżówek. Przesadziłem również róże "The fairy", które teraz rosną tam, gdzie wcześniej były lawendy, piwonie i firletki. Za Fairy wcisnąłem jeszcze perovskię, kilka siewek jeżówek oraz firletki kwieciste - przed różami będą rosły bordowe żurawki. Przywrotniki i szałwia jedynie pozmieniały miejsca i teraz są ze sobą przeplecione, a nie rosną w szeregach jak wcześniej. Tam gdzie były orliki rosną teraz rozchodniki okazałe, za nimi irysy syberyjskie i floksy. Obok nich są teraz fiołki rogate i pierwiosnki w nich schowane

Teraz druga strona - o ile ktoś to w ogóle czyta
Carexy Amazon Mist poszły ciut dalej, a na ich miejsce sadzonki turzyc ptasie łapki Potem do jeżówek nic nie zmieniałem - sam nie wierzę w to co piszę, ale zostawiłem kawałek rabaty w spokoju! No dobra - będą zmiany, ale wiosną, bo na miejsce liliowców co rosną w gazonach pójdą kanny lub Zebrinusy )
Dalej były rozchodniki, jedna róża, perovskia, sadzonki żurawek, turzyc Ice dance, łan bodziszków, żurawek no i te nieszczęsne liliowce. W nogi kosmosów poszły ostróżki, przed nimi szałwia wymieszana z carexami AM. Jeżówki dostały w nogi bordowe żurawki, a obok nich umieściłem rozplenicę i perovskię. Za turzycami rosną teraz rozchodniki okazałe, a potem znów rozplenica (swoją drogą ciekawe czy przeżyją...). Za trawą posadziłem znów ostróżki wymieszane z różami rabatowymi i sadzonki jeżówek. Na końcu róże podsadziłem bodziszkami, a przed nimi rosną przywrotniki Koniec rabaty!

Aha - i jeszcze najważniejsze - pomiędzy to wszystko wsadziłem jeszcze 4 graby

Dodatkowo z frontowej rabaty wyciepałem purpurowe żurawki i wsadziłem tam Ice dance

O rany - ale się rozpisałem!
Ogród z łezką 21:50, 19 sie 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kasku ja ostatnio też co do ogrodu wejdę w nastrój pochmurny popadam Niebieski zakątek zgnił najnormalniej. Buksy i berberysy grzyba mają Patyki od lilii stoją już łyse. Hortki tylko cieszą i floksy ale te drugie już też przekwitają.Nie lubię tej pory w ogrodzie. Buziam

U mnie to chyba nie pora roku...ta ciągła robota mnie wykańcza Muszę dystansu złapać...
Ogród z łezką 21:45, 19 sie 2014

Do góry
Kasku ja ostatnio też co do ogrodu wejdę w nastrój pochmurny popadam Niebieski zakątek zgnił najnormalniej. Buksy i berberysy grzyba mają Patyki od lilii stoją już łyse. Hortki tylko cieszą i floksy ale te drugie już też przekwitają.Nie lubię tej pory w ogrodzie. Buziam
Rododendronowy ogród II. 21:23, 19 sie 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Teraz kwitną dzielzany i rudbekie ale jeszcze floksy a po nich zaczna astry , szczególnie te malinowe lubię.A żółte dzielżany masz?Są jeszcze takie bardzo ciemne i tych nie mam.Pozdrawiam Gabrysiu.

No właśnie mam takie bardzo ciemne, ale kwiaty mają nieduże, może dlatego ze to ich pierwszy rok. Żółte dzielżany właśnie mam zamiar nabyć i pomarańczowe.
Mam trzy nowe nabytki astrowe - dwa z nich już kwitną - niebieski Monch i taki blado błękitny, który zmienia kolor na niemal biały, ale nazwy nie pomnę, bo niezapisana, a pasek ze szkółki tkwi obok roślinki na grządce.
Rododendronowy ogród II. 21:19, 19 sie 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
Bożenko, po obejrzeniu kilkunastu ostatnich stron (dzisiaj nadrabiam zaległosci), dochodzę do wniosku, że Twój ogród o tej porze roku bardzo płomienny i gorący w kolorach i bardzo mi się to podoba. Te rudbekie i dzielżany rozpalają ogród. Pierwzego dzielżana mam od wiosny, takiego dość ciemnorudego, mam ochote na jeszcze i poszukam teraz, jak kwitną. Są przepiękne. A rudbekie rosną same wszędzie, masz rację, wyrywam toto jak chwasty.

Teraz kwitną dzielzany i rudbekie ale jeszcze floksy a po nich zaczna astry , szczególnie te malinowe lubię.A żółte dzielżany masz?Są jeszcze takie bardzo ciemne i tych nie mam.Pozdrawiam Gabrysiu.
W cieniu - zacieniona 21:08, 19 sie 2014

Do góry
...polubiłam floksy...dobrze im u mnie...muszę mieć więcej...
Ogród prawie romantyczny 10:01, 19 sie 2014

Do góry
asiach napisał(a)

Miłego dnia

zgadzam się z Tobą Asiu
Ogród prawie romantyczny 09:44, 19 sie 2014

Do góry
Napia napisał(a)
Dom za floksami

Miłego dnia
Moje ukochane miejsce na ziemi 08:11, 19 sie 2014

Do góry
floksy

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:11, 18 sie 2014

Do góry

waldek727 napisał(a)
Agnieszko.
Poza tym, że rabata jest nasłoneczniona warto jeszcze wiedzieć przed doborem roślin jaką gleba posiada strukturę, oraz jakie jest jej pH. Są to równie ważne czynniki gwarantujące w późniejszym czasie prawidłowy ich rozwój i dobrą kondycję. Przedstawię Ci kilka swoich propozycji roślin do półcienia lub na stanowisko słoneczne, oraz zamieszczam własną wizualizację trzech ogrodów w Polsce w których uwzględniłem też, albo przede wszystkim rośliny okrywowe.
Acena, sagina, macierzanka, floksy szydlaste, kopytnik, trzmielina Fortune^a, iglaste krzewy płożące oraz powojniki bylinowe z grupy heracleifolia.

Wokół ma same piaski,w miejscu gdzie planuje przyszłe rabaty została dowieziona ziemia 40 - 100 cm -poprzednio były tam doły. Ph gleby pomiędzy 6-7, trudno mi jest to dokładnie określić przy użyciu mojego phmetra. Planuje równiez nawodnienie.
EwaG napisał(a)

Jako wypełnienie możesz użyć zimozielonej trzmieliny płożącej (jest zielona, połączenienie zieleni i bieli lub żółci) lub bardzo niskie jałowce płożące (niebieskawe, zielone).
EG

EwaG czy jakaś inna alternatywa dla trzmieliny, szukam raczej czegoś czego nie będę ciąc czesto, samych otoczek bukszpanowych planuję dużo. Czy tojeśc rozesłana wytrzyma na słońcu?- w warunkach opisanych powyżej, czytałam ,że rośnie najlepiej przy zbionikach wodnych.
Czy do nasadzeń formalnych i bukszpanów pasują jałowce?

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies