Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

Gabrysia_ 20:47, 19 sie 2014

Sebek,u mnie podobne widoki,wykopałam hosty,rozchodniki,liliowce
...czekam na c.d. Twojej demolki
Sebek 21:36, 19 sie 2014

Ostatni widok na bylinówki przed zmianami

A tu podczas wykopów - na początki wszystko ślicznie układałem w doniczkach i skrzynkach, co by nie nabrudzić Nie wyszło...

jula81 21:46, 19 sie 2014

Sebek szaleje

Idzi jesień... po hortensjach widać. ech

Pozdrawiam
Sebek 21:49, 19 sie 2014

I dzisiejsze zdjęcia - było już ciemno i jakość zdjęć pozostawia wiele do życzenia - a rabaty też nie wyglądają najlepiej... Dzisiaj było o wiele ciężej, bo się rozpadało, ale gdy już tak mocno nie dawało z nieba to postanowiłem działać dalej - kaptur na głowę i jazda. O ile kaptur pozostał czysty to do szyi byłem cały w błocie Buty mi przemokły i teraz czarny frencz mam nawet za paznokciami u stóp Jak szaleć to szaleć Zdjęcia już po podlaniu całości i umyciu trawnika, który zamienił się w klepisko po zadeptaniu go błotem

Sebek 22:13, 19 sie 2014

Liliowce trafiły pod tuje - do tego kilka irysów i odętki Pociąłem wszystko bez litości - łatwiej się mi je przesadzało i jest większa szansa, że zniosą przeprowadzę Pomyśleć, że dostałem kilka sadzonek, a dziś uzyskałem ponad 30...

Sebek 22:31, 19 sie 2014

Na rabatach widać teraz dziury, ale uwierzcie mi, że wepchnąłem tam ile mogłem
Teraz podsumowanie
Róże rabatowe rosły za gęsto, więc je przerzedziłem, a trzy sztuki trafiły pod płot. Kocimiętka i trzykrotki rosnące obok poszły out - na ich miejsce trafiły irysy, orliki oraz naparstnice - oraz kilka kocimiętek dałem przy murku. Borówki dostały eksmisję i jeszcze nie wiem gdzie trafią - czekają w garażu...Lokum znalazła tam lawenda w ilości 3 sztuk, a w ich nogi posadziłem firletki. Na miejsce irysów przesunąłem piwonię, która dostała jako plecy siewki jeżówek. Przesadziłem również róże "The fairy", które teraz rosną tam, gdzie wcześniej były lawendy, piwonie i firletki. Za Fairy wcisnąłem jeszcze perovskię, kilka siewek jeżówek oraz firletki kwieciste - przed różami będą rosły bordowe żurawki. Przywrotniki i szałwia jedynie pozmieniały miejsca i teraz są ze sobą przeplecione, a nie rosną w szeregach jak wcześniej. Tam gdzie były orliki rosną teraz rozchodniki okazałe, za nimi irysy syberyjskie i floksy. Obok nich są teraz fiołki rogate i pierwiosnki w nich schowane

Teraz druga strona - o ile ktoś to w ogóle czyta
Carexy Amazon Mist poszły ciut dalej, a na ich miejsce sadzonki turzyc ptasie łapki Potem do jeżówek nic nie zmieniałem - sam nie wierzę w to co piszę, ale zostawiłem kawałek rabaty w spokoju! No dobra - będą zmiany, ale wiosną, bo na miejsce liliowców co rosną w gazonach pójdą kanny lub Zebrinusy )
Dalej były rozchodniki, jedna róża, perovskia, sadzonki żurawek, turzyc Ice dance, łan bodziszków, żurawek no i te nieszczęsne liliowce. W nogi kosmosów poszły ostróżki, przed nimi szałwia wymieszana z carexami AM. Jeżówki dostały w nogi bordowe żurawki, a obok nich umieściłem rozplenicę i perovskię. Za turzycami rosną teraz rozchodniki okazałe, a potem znów rozplenica (swoją drogą ciekawe czy przeżyją...). Za trawą posadziłem znów ostróżki wymieszane z różami rabatowymi i sadzonki jeżówek. Na końcu róże podsadziłem bodziszkami, a przed nimi rosną przywrotniki Koniec rabaty!

Aha - i jeszcze najważniejsze - pomiędzy to wszystko wsadziłem jeszcze 4 graby

Dodatkowo z frontowej rabaty wyciepałem purpurowe żurawki i wsadziłem tam Ice dance

O rany - ale się rozpisałem!
Gardenarium 22:34, 19 sie 2014

Nie czytałam ze zrozumieniem , bo nieprzytomna jestem od kompa dziś.
Niebieskiego nie pokazałeś?

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:35, 19 sie 2014

Próbuję się wczytać, ale mi nie wychodzi, druga próba nie zaliczona

Instagram Ogrodowiska
Sebek 22:41, 19 sie 2014

jula81 napisał(a)
Sebek szaleje

Idzi jesień... po hortensjach widać. ech

Pozdrawiam

Nie tylko hortensje to sygnalizują - u mnie już berberysy zaczynają się powoli przebarwiać, kwitną wrzosy oraz co najważniejsze poranki i wieczory są zimne... Co dla roślin, które przesadzałem będzie dobre Najbardziej martwię się o trawy oraz lawendy...
AgnieszkaW 22:41, 19 sie 2014

Wow, Sebek, ale zaszalałeś z tymi zmianami. Prościej byłoby napisać (i czytać): z flanki na flankę - jak to mawia Mała - Mi