Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:30, 10 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Są Aniu, spowrotem są, ale obok nich więcej pokazało się Miskanty są jeszcze niewielkie, ale wyrosną.

Jak tam u Ciebie, zasypało? Jak rozmarznie ziemia, napisz

Danusiu u mnie marnie, śniegu troszkę dopadało, ziemia póki co jeszcze zmarznięta, chociaż jak świeciło słoneczko w ostatnich dniaach to od południa fajnie już odmarzało, a teraz znowu lipa... zimno i do tego ten przenikliwy wiatr
Domki, budki lęgowe dla ptaków 17:24, 10 mar 2013

Do góry
To bardzo fajnie, że dbasz o ptaki, my też powiesiliśmy kilka budek.

Żywopłot strzyżony liściasty 17:23, 10 mar 2013

Do góry
Przeciągnęłaś sznurek, czy poziom na oko trzymałaś?
Wianki, dekoracje na Wielkanoc i obsadzanie skrzyneczek 17:21, 10 mar 2013

Do góry
Ależ dzieła, śliczne Jak są duże? Czy na styropianie?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:18, 10 mar 2013

Do góry
Są Aniu, spowrotem są, ale obok nich więcej pokazało się Miskanty są jeszcze niewielkie, ale wyrosną.

Jak tam u Ciebie, zasypało? Jak rozmarznie ziemia, napisz
Ogrodomania Oli 17:17, 10 mar 2013

Do góry
Kompelementuję, piękny ogród i tonacja przedwiosenna
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:12, 10 mar 2013

Do góry
Łoosiuu napisał(a)
Danusiu co sądzisz o topoli osikowej Populus tremuloides? Czy jest tak samo dekoracyjna jak brzozy pożyteczne?

Ja bym jej nie sadziła, wolę brzozy pożyteczne, chińskie, jakiekolwiek
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:10, 10 mar 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Dnusiu znalazłam w I wątku info, że posadziłaś u siebie tatarak przed bukszpanami. Czy polecasz tę roślinę do ogrodu, jak wygląda po zimie, czy jest ekspnasywna?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/13-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-i?page=893#post_0

Tatarak mi wymarzł bo zima była bezśnieżna i bardzo mroźna.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:08, 10 mar 2013

Do góry
Trawy zaczynają się pokazywać

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:06, 10 mar 2013

Do góry
EwaG napisał(a)
Przeglądałam swoje "archiwum" i znalazłam takie zdjęcie z lipca 2011

Pięknie, szkoda trochę tych traw...

Ewciu, te trawy co mi wymarzły znowu dosadziłam. Będą ładne i duże no i nowe są Październik 2012

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:58, 10 mar 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Witaj niedzielnie Danusiu,
bardzo podoba mi się w Twoim ogrodzie zestawienie statycznych, surowych, geometrycznych form bukszpanu i cisa ze zwiewnymi trawami, turzycami i żurawkami, dzięki temu ogród jest elegancki, a równocześnie taki zwiewny, lekki i delikatny. Cóż się dziwić...przy takiej wiedzy fachowej i wyobraźni twórczej można robić cuda. Podziwiam Danusiu twoje zaangażowanie w pracę, prowadzenie forum, do tego artykuły, wsółpraca z mediami, wyjazdy, wystawy, spotkania, porady na forum... Jak ty to robisz, że na wszystko znajdujesz czas i chęci? Cz Ty wiesz, że dzięki Tobie bardzo duży procent właścicieli ogrodów i ogródków w Polsce staje się prawdziwymi pasjonatami ogrodnictwa? Dzięki za to forum. dla mnie jest ono źródłem dużej wiedzy i inspiracji, szczególnie Twoje artykuły i porady. Pozdrawiam

Wiem, wiem, otrzymuję dużo listów i maili, to już rośnie nowe pokolenie ogrodników-amatorów kochających ogrody "po ogrodowiskowemu".
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:56, 10 mar 2013

Do góry
lenka napisał(a)
Danusiu czy żółte Thuje np Yellow Ribbon będą dobrym tłem dla hortensji Limelight lub Vanilla Fraise? Bo Ty chyba sadzisz je raczej na zielonym tle.... A ja się zastanawiam właśnie nad taką kompozycją + do tego śliwa Nigra...

I jeszcze jedno pytanko- chciałabym przesadzić nieduże thuje które wsadziłam w zeszłym roku- kiedy będzie najlepszy moment aby to zrobić?
Pozdrawiam

Bardzo dobre tło, bardzo. Vanille Fraise też, bo one karminowe potem są - będzie fajny kontrast.

Tuje możesz przesadzać praktycznie cały rok oprócz zimy. Ale nejlepiej zanim ruszą, czyli marzec-kwiecień.
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:53, 10 mar 2013

Do góry
Patrzę a tu 100 postów, matko jedyna co tu się dzieje, a tu Ania pływa, U Ciebie pada deszcz a ja mam 15 cm śniegu znowu

Ale i tak pozdrawiam wiosennie i kwiatki stosowne do lata wklejam.

Wykonanie źródełka z kamienia 16:49, 10 mar 2013

Do góry
asc napisał(a)
I ciąg dalszy z budowy ciurkadełka.. może komuś sie przyda

Wykonanie źródełka z kamienia 16:49, 10 mar 2013

Do góry
asc napisał(a)
Przekrój przez ciurkadło wygląda tak...

Wykopana niecka jest wyłożona folią jak do oczka.. duże kamienie są przewiercone na wylot (na razie jeden, ale będą 3), w zagłębieniu największym jest schowana pompa i zamskowana kamieniami.. wystaje dysza z fontanną. Wężyk z wodą jest poprowadzony w kamieniu w ten sposób , że na dole jest zrobiona większa dziura w którą jest włożone kolanko, tak aby wężyk nie był zgniatany przez ciężar kamienia...
I szukam czegoś na górę kamienia by te wylewki z wodą były ładniejsze... jak ktoś coś wypatrzy dawać znać
Dla przypomniania moje kamyki po zakupie..

Wiercenie większej dziury

I transport... ręczny

Mały przedogródek 16:42, 10 mar 2013

Do góry
Jeśli to domek szeregowy to przedogródek pewnie dlatego jest taki malutki.

Gosia ma rację co do szkicu, będzie łatwiej podpowiedzieć.
Łączeń baldaszkowaty – Butomus umbellatus 16:40, 10 mar 2013

Do góry
Mieszkałam kiedyś nad Bugiem i było tam starorzecze z urokliwymi jeziorami- dawne koryto rzeki. Mieliśmy łódkę pychówkę, a ja miałam nawet kajak i pływałam sobie tam jako nastolatka Kwitły łączenie. Były to moje ulubione rośliny po grzybieniach. Jeszcze teraz te widoki stają mi przed oczami.
Usuwanie siewek drzew i starych karp - przygotowanie działki 08:56, 10 mar 2013

Do góry
To jest duże drzewo, chyba nawet nie możesz tak po prostu usunąć Pewnie że tuje by lepiej rosły bez olchy, ale zapytaj w gminie czy możesz drzewo usunąć.
Usuwanie siewek drzew i starych karp - przygotowanie działki 08:55, 10 mar 2013

Do góry
Betka napisał(a)
Ma takie pytanie czy powinnam usunąć olchę która rośnie przy płocie?Na jesień posadziłam szmaragdy od drzewa 3 sztuki sadziłam w bardzo suchą ziemię podlewałam intensywnie więc powinny się przyjąć. Ale teraz tak sobie myślę że będzie ono im przeszkadzać Jak myślicie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies