Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród U-dany 10:50, 28 lut 2015

Do góry
Martuska507 napisał(a)
Można powrócić do rozmyślan nad koncepcją ogrodu po zimowym urlopie Kawałek płotu od sąsiadów chciałabym obsadzić wysoką trawą ozdobną. Rozważam bambusy : Fargesia nitidae i Fargesia murieale. Inną opcją jest miskant chiński/olbrzymi. Ziemia raczej średniej klasy, strona południowa stanowisko słoneczne, ale jeśli sąsiadka wykombińuje tam coś zasłaniającego to może byc półcień. Co polecacie? Co zasłoni szybciej? Ma ktoś jakieś doświadczenie z tymi roślinami?

Hej!
Mamy podobny kształt ogródka ale Ty masz wieksze pole do popisu
Dziewczyny z doświadczeniem odradzły bambusy np Madzenka:/ Miskant nie będzie mocno zasłaniał zimą bo będzie zwiazany (lub nie) i uschnięty. Albo od razu kup większe tuje, albo cisy, lub żywopłot grabowy, bukowy. Grab jest fajny bo ma liście zima Możesz porozmawiać z sasiadka co tu planuje i ustalicie ze ty;lko jedna z was posadzi zieloną sciane.

Pozdrawiam i bede kibicować

PS Jaki "ekspert" sie ze mnie zrobił
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 23:08, 26 lut 2015

Do góry
Agatek napisał(a)
To odważnych świat należy ja mam zamiar dalej uczyć się jeździć
Ale zastanawiam się czy mój ogrodniczy będzie czynny w niedzielę bo niby napisali, że ruszają od 1 marca

to przyjemnej patatajki ja wybieram trawki i chyba zamówię w tych najmniejszych doniczkach..zawsze taniej

ice dance
miskant ML
miskant zebrinus
trzcinnik Karl Foerster
Moja codzienność - ogród Oli 18:49, 26 lut 2015

Do góry
Pawlus napisał(a)
A miskant Variegatus? Masz już gdzieś? Danusia w Zimozielonym sadziła z choiną.

Na przeciwko tej rabaty pod domem mam Cabaret, który miał być Variegatusem
ale tak jak pisałam bez poszerzenia rabaty miskantów tam wpychać nie będę bo za 2,3 lata trzeba będzie je wykopać..
Moja codzienność - ogród Oli 18:39, 26 lut 2015

Do góry
A miskant Variegatus? Masz już gdzieś? Danusia w Zimozielonym sadziła z choiną.
Moja codzienność - ogród Oli 18:25, 25 lut 2015

Do góry
Ola, a ten miskant wybarwiający się jesienią na czerwono, którego nazwę oczywiście zapomniałam, a którego sadziłaś u siebie...?
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 12:27, 25 lut 2015

Do góry
beata_m napisał(a)
PLAN NA WIOSNĘ
zakupy:
1. HORTENSJA BUKIETOWA VANILLA FRAISE – 9 szt. (zamówione )
2. MISKANT MORNINH LIGHT – 9 szt.
3. AMAZON MIST - 12 szt.
4. ŚWIERK SERBSKI 3m – /formowany, gęsty, strzyżony/ – 7 szt.
5. RÓŻA A SHROPSHIRE LAD x 3 szt.
6. WIŚNIA OSOBLIWA – 4 szt.
7. ROZPLENICA RUBRUM - 6 szt.
8. BUKSZPANOWE KULE - hmmmm w zależności od możliwości dwie w tym sezonie na pewno postaram się nabyć

Witaj Beatko,
Rozplenice rubrum będziesz sądzić do donic?
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 10:36, 25 lut 2015

Do góry
Ale i mnie cisza No cóż ...dumam w takim razie dalej nad sukienką dla moich jodeł, tzn. chciałam coś posadzić przed nimi. Myślałam o berberysie, żeby dać bordowa plamę, lub o różach w klorze rózowym np. bonica. ogólnie w ogrodzie ma przeważać biel,róż, fiolet i odrobina bordo. Z bordowych akcentów na razie mam krzak pęcherznicy diabolo i buka pendula purpurea. Przy jodłach myślałam też o trawach dla rozluźnienia kompozycji. Ale jak dłużej myślę o moim zestawieniu to mam więcej wątpliwości. Ziemia na działce raczej gliniasta, ale każda roślinę sadzoną podsypuję ziemią sklepową. Dodam jeszcze, że przy jodłach słońca nie brakuje.

Wypociłam coś takiego - jodły, przed nimi miskant Morning light a u jego stóp np. róze bonica....

Ale chyba zrobiłoby się zbyt sielsko...

I jeszcze tak - Wygooglowałam tawułę Spiraea betulifolia 'Tor' - tawuła brzozolistna 'Tor' . mogłaby być przed jodłami jako średnie piętro tylko nie wiem co by pasowało u jej stóp...? Może jakaś trawka w kępach...

Tworzę mój skromny ogród 20:25, 24 lut 2015

Do góry
Dorotko, zraszam dwa razy dziennie i ma dość ciepło, bo stoi na parapecie nad kaloryferem. Za to miskant malutki, mimo, ze jednocześnie posiane.
Nie wiem tylko, jak dojdzie do pikowania, to po jednym żdziebelku stipy, czy kilka razem zgrupować?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:56, 24 lut 2015

Do góry
atena13 napisał(a)
I jakie to roślinki są tam zaznaczone?

możesz zastosować różne, ale tak, by zachować kompozycję, przykładowo:
2 wysokie trawy - Miskant "Morning Light"
czerwone kulki to cięte w kulkę berberysy "Bagatelle" lub "Admiration"
białe małe niskie trawki to np. turzyca "Ice Dance"
żółte kulki to Tawuła japońska
inny odcień żółtego w nogach miskantów to poletko trzmieliny
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:47, 24 lut 2015

Do góry
Dopiero teraz zauważyłam Danusiu, że odpisałaś.
Bardzo dziękuję za pomoc.

Wnioskuję, że berberys, żarnowiec i kosodrzewina na bardziej słoneczne stanowisko. Co możnaby do nich dosadzić, aby stworzyć ładną kompozycję? Czy wrzosy i żurawki w takim zestawieniu to dobry pomysł?

Gardenarium napisał(a)

Na wschodnie miejsce jedynie azalie, rózaneczniki, miskant Variegatus, turzyce, wrzośce. Pozostałe nie.

Ogród na glinie 10:17, 24 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Malgosiu,takie widly muszę sobie kupic. Czy to są tej samej firmy, co szpadelek ?
Przednia rabata jest naprawde kolorowa. Nie pamietam tylko nazwy twoich żurawek i miskanta. Napisz mi nazwy.

No cyknęłam specjalnie fotkę z nazwą firmy
Zajrzyj, nie chcę pisać.

Moje żurawki to Berry Smoothie, a miskant to chński "Graziella"
Ogród na glinie 10:02, 24 lut 2015

Do góry
jedynie miskant zrobił się pomarańczowy dopiero gdy miłorząb zgubił liście, ale leżały na ziemi

Ogród U-dany 20:52, 23 lut 2015

Do góry
Można powrócić do rozmyślan nad koncepcją ogrodu po zimowym urlopie Kawałek płotu od sąsiadów chciałabym obsadzić wysoką trawą ozdobną. Rozważam bambusy : Fargesia nitidae i Fargesia murieale. Inną opcją jest miskant chiński/olbrzymi. Ziemia raczej średniej klasy, strona południowa stanowisko słoneczne, ale jeśli sąsiadka wykombińuje tam coś zasłaniającego to może byc półcień. Co polecacie? Co zasłoni szybciej? Ma ktoś jakieś doświadczenie z tymi roślinami?
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 21:09, 22 lut 2015

Do góry
PLAN NA WIOSNĘ
zakupy:
1. HORTENSJA BUKIETOWA VANILLA FRAISE – 9 szt. (zamówione )
2. MISKANT MORNINH LIGHT – 9 szt.
3. AMAZON MIST - 12 szt.
4. ŚWIERK SERBSKI 3m – /formowany, gęsty, strzyżony/ – 7 szt.
5. RÓŻA A SHROPSHIRE LAD x 3 szt.
6. WIŚNIA OSOBLIWA – 4 szt.
7. ROZPLENICA RUBRUM - 6 szt.
8. BUKSZPANOWE KULE - hmmmm w zależności od możliwości dwie w tym sezonie na pewno postaram się nabyć

do wykonania (tył ogrodu):
1. wytyczenie rabatek
2. donica z tyłu ogrodu wraz ze ścianką (Kasia zgapiona od Ciebie)
3. panel zakrywający ogrodzenie sąsiada i jednocześnie ujednolicający tło przy ścianie ze świerków

co się uda jeszcze ... wszystko od budżetu będzie zależeć, jeszcze drzewa mi się marzą w ilości 6 szt. graby czy też buki

SIĘ ROZMARZYŁAM

Ogródek Iwony 20:51, 22 lut 2015

Do góry
A tu patrzyłaś?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/580-miskant-miscanthus
Ogródek Iwony 20:45, 22 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)

Iwonko, a sprawdzałaś na O. poprzez wyszukiwarkę? Ja wpisałam "miskant" i wyskoczył mi wątek. Dużo ciekawych wiadomości i zestawienia miskantów. No, chyba, że myślisz jeszcze o czymś innym

Beatko, to znalazłaś ?
http://ogrody-perspektywa.com.pl/porady/miskanty-uprawa-i-najlepsze-odmiany/
Faktycznie, kiedyś już czytałam ten artykuł i zapomniałam Za długi mam wątek.
Ogródek Iwony 20:40, 22 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Czy ktoś wie, gdzie można znaleźć zestawienie nazw miskantów z ich cechami i wysokością? Kiedyś na coś takiego trafiłam, nie zapisałam i nie pamiętam, gdzie szukać

Iwonko, a sprawdzałaś na O. poprzez wyszukiwarkę? Ja wpisałam "miskant" i wyskoczył mi wątek. Dużo ciekawych wiadomości i zestawienia miskantów. No, chyba, że myślisz jeszcze o czymś innym
Ogród Mirelli 20:36, 22 lut 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
I ta późno letnia.
Z hortensjami różowymi.Zrobiłam na dole biały, ale jakoś niezbyt wyglądało.może na tym fiolecie.

Gdzieś widziałam podobną rabatę, ale były róże i lawenda i kule na pniu.ślicznie to wyglądało, ale nie pamiętam w czyim wątku to było.

Może jakoś połączycie obie?, albo z zielonym berberysem?

Witaj Mirella
Pytałaś u mnie o ML i hortensje, zdaje się w kontekście powyższego planu??
Owszem, mam u siebie całkiem podobne zestawienie i myślę że będziesz zadowolona. Miskant widzę jest tu zaplanowany z tyłu, więc na pewno nic Ci nie zasłoni, tylko będzie malowniczo powiewał nad hortensjami. On wysoko rośnie, u mnie gdzieś ok. 140 cm. To kuliste na pniu (nie wiem co planujesz?) musi być w miarę wysokie, bo hortensje zasłonią kulki. Jedyne co mi się nasunęło, to rozważenie kwestii naprzemienności kulek i traw. Chyba bym jednak posadziła 3 szt traw obok siebie i trzy kulki obok siebie. Ale to jest bardzo względne i indywidualne, tak więc już milczę
Pozdrawiam cieplutko i będę zaglądać
Ogródek Iwony 20:18, 21 lut 2015

Do góry
Viola napisał(a)
Ale ten miskant u Any wydaje się zielony. A mój jest suchy na maxa, cały jak siano

Violu, zdjęcia Any są z końca kwietnia. Do tego czasu nasze miskanty też już będą zielone. W marcu trzeba je przyciąć z tych suchych źdźbeł, ze środka wybiją zielone, nowe, ładne trawki Na drugim zdjęciu lepiej widać, jak była cięta trawa
Ogródek Iwony 16:10, 21 lut 2015

Do góry
Viola napisał(a)
Ale ten miskant u Any wydaje się zielony. A mój jest suchy na maxa, cały jak siano

U Any na fotce to już są młode przyrosty
U mnie też suchy, jak siano I właśnie to trzeba ściąć, młode przyrosty, takie kiełki wyrastają z ziemi - do takich wniosków doszłam w wyniku obserwacji moich miskantów
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies