Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 18:16, 23 mar 2015

Chwyciłam za nożyce szpalerowe i sekator. Przycięłam świerka (mąż zgodził się formować go w stożek), żywotnika w stożek pociachałam, rośnie taki u mnie przed płotem. Trzmielinę kulkę na pniu lekko podcięłam i hortensje Silver Dollar, ale jeszcze nie ruszyły. Jutro wezmę się chyba za żywopłot skoro już zaczęłam cięcie.

Liliowiec już rośnie, a dostałam jesienią od sąsiadki taki w kolorze ciemnego wina. Także miskant ML zaczyna lekko startować.

Obawiałam się ciąć lawendę przez te niespodziewane przymrozki.
nicol21 21:57, 23 mar 2015

Działasz pełną parą! Bardzo dobrze, że tak wykorzystujesz czas.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
AnnaCh 22:54, 23 mar 2015

Małgosiu, po Twoich radach dotyczących mojej rabaty, postanowiłam Cię odwiedzić. Już sam tytuł mnie zachęcił, bo ja też mam niestety mnóstwo gliny. Ślicznie masz, a będzie jeszcze piękniej. Pozdrawiam Ania.
Malgosik 23:35, 23 mar 2015

Mam problemy techniczne. Trudno coś pisać.
rozark 10:14, 24 mar 2015

Agatek napisał(a)
Oo fajna ta golteria chyba pomyślę o niej
A jaka jest w uprawie?

Bezproblemowa, tylko lubi kwaśną ziemię.
W ziemi rozrasta się rozłogami.
Zdobi całą zimę czerwonymi koralikami.
Malgosik 11:51, 24 mar 2015

AnnaCh napisał(a)
Małgosiu, po Twoich radach dotyczących mojej rabaty, postanowiłam Cię odwiedzić. Już sam tytuł mnie zachęcił, bo ja też mam niestety mnóstwo gliny. Ślicznie masz, a będzie jeszcze piękniej. Pozdrawiam Ania.

Witaj

Jak widzisz sama zakładam ogród.
U Ciebie przydałoby się jeszcze pokazać resztę działki, bo trudno nadać granice rabacie. Nasuwa się prosta linia. No i dojście do śmietnika i połączenie z rabatą frontową.
Malgosik 11:54, 24 mar 2015

nicol21 napisał(a)
Działasz pełną parą! Bardzo dobrze, że tak wykorzystujesz czas.

Roboty idą do przodu i dziś powinnam mieć już skopane wokół graba i przewieziony nadmiar ziemi z terenu pod skrzynki warzywne na drugie areał gdzie ziemi brakuje od kulki. Jak to wszystko wolno idzie...

Myślę czy jechać już po tuje i je sadzić, czy jeszcze na nie za zimno. Danusia pisze, że do dobrego ukorzeniania się potrzebna jest nagrzana ziemia.
Tyczy się to także kulek, które będę sadzić.
AnnaCh 12:54, 24 mar 2015

Malgosik napisał(a)

Witaj

Jak widzisz sama zakładam ogród.
U Ciebie przydałoby się jeszcze pokazać resztę działki, bo trudno nadać granice rabacie. Nasuwa się prosta linia. No i dojście do śmietnika i połączenie z rabatą frontową.

Małgosiu u mnie to nie ma co pokazywać za bardzo Dojście do śmietnika jest zrobione, a co do linii, to totalny bałagan jest. Mam już dalej rabatę falującą, dalej był falujący warzywnik, teraz jest zamieniany powoli na trumienki.
Chodniki mam proste, tylko dookoła schodów, które są okrągłe jest zaznaczony okrągły kształt. Mówię, ogólnie bajzel, ale to tez pewnie dlatego, że dużo robimy sami z moim tatą. Nawet chodniki Pozdrawiam cieplutko i słonecznie. Ty pewnie już grzebiesz w ziemi. Ja czekam, aż mi synek pójdzie spać
P.S. Śliczny masz zielony dom. Zielony to mój ulubiony kolor, mój też jest zielony, ale z elementami żółtego
Agatek 14:48, 24 mar 2015

a co to za kulki ? bukszpanowe ?
Malgosik 15:19, 24 mar 2015

Agatek napisał(a)
a co to za kulki ? bukszpanowe ?

Mam na stanie 4 kuliste żywotniki i kilka kulek bukszpanowych rośnie u mnie wokół świerka. Sadziłam je tam do podrośnięcia. Akurat tam było wtedy tylko przekopane. No i teraz chcę je wykorzystać w aranżacji.