Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 20:10, 07 mar 2013

Do góry
Mnie jakoś wrzosowisko tutaj nie pasuje, raczej trawy wysokie i krzewy bardziej.
Wrzosowisko zginie w tym gąszczu, albo musisz rabatę podwyższoną zrobić i posadzić z 500 wrzosów co najmniej.

Ale strumyczek ładny jest
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:54, 07 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dawajcie Wrocław w autko na cięcie Chętnie przyjmę pomocników do cięcia Akcja będzie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:50, 07 mar 2013

Do góry
Dawajcie Wrocław w autko na cięcie Chętnie przyjmę pomocników do cięcia Akcja będzie
Żywopłot strzyżony liściasty 19:13, 07 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Graby w szkółkach są pędzone w wysokość, a Ty musisz je zrównać żeby się kandelabry zrobiły.
Tnij równo, niezależnie od wysokości i wieku.

Właśnie nie wysokosć ale rozgałęzienie i grubość pnia decyduje czy szybko się zagęszcza. Grab potrafi 1 m w ciagu roku wyrosnąć bez ciecia i bez żadnych gałązek bocznych. Aby był ładny trzeba go mocna przyciąć po posadzeniu. Sadziłam zarówno 2-3 letnie sadzonki jak i roczne. Róznią się nie tyko grubością pnia ale przede wszystkim ilością gałęzi bocznych.
Jakie pnącze wybrać 18:24, 07 mar 2013

Do góry
Może w wyborze pnączy pomoże ten artykuł

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/245-pnacza-dodatkowy-wymiar-ogrodu
Jakie pnącze wybrać 18:22, 07 mar 2013

Do góry
Odradzam kobeę, zwykle nie zdąża zakwitnąć, szkoda czasu na nią.

Rdest robi się okropny, w starszym wieku, jeden kołtun z niego się robi.

Tak na prawdę to nie ma pnącza idealnego.

Dla mnie liczy się jedynie bluszcz (Hedera), powojniki wielkokwiatowe w połączeniu z różami pnącymi i winobluszcz ale tez nie zawsze, Na słup elektryczny owszem.

Nad tarasem jak wisi a latają pszczoły to niemożliwe jest wysiedzenie.

Wisteria jest piękna, ale przemarza a jak dobrze rośnie to potrafi rynny obrywać i dachy
Jakie pnącze wybrać 18:18, 07 mar 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
coś czego nie dostałem w zeszłym roku ale w tym już na 100%

chmiel zwyczajny 'Aureus' (Humulus lupulus 'Aureus')

chcę go wykorzystać do zacienienia paproci zamiast winobluszczu
co roku wypuszcza nowe pędy do 6m -jak będzie 4 też wystarczy

warto spróbować - najwyżej wywalę za płot

Nie sadź chmielu, to chwast, ładnie wygląda tylko na zdjęciu i jak jest młody. Kłuje, nie sposób go potem usunąć niczym. Powinien być zabroniony do sadzenia.

Poza tym latem dostaje mączniaka i okropnie wygląda, trzeba ścinać a ścinanie jest koszmarem i karą normalnie. Nigdy nikomu bym go nie posadziła

A wywalenie za płot może okazać się niemożliwe i już nigdy się go nie pozbędziesz. Będziesz przeklinał tę chwilę kiedy go wsadziłeś.
Różaneczniki - choroby i szkodniki 18:12, 07 mar 2013

Do góry
Edi00 napisał(a)
Moje różaneczniki też mają problem
Jednego mam od trzech lat i ciągle choruje, pryskałam go w tamtym roku i na grzyba i na inne choroby. Nie kwitł ani razu
Teraz wygląda tak

Czy da się go jeszcze uratować?

Wykop go, może jest za głęboko posadzony, szyjka nie może byc przysypana - zobaczysz, a może był zasolony (nadmiernie nawożony).

Przepłucz mu bryłę korzeniową, obejrzyj ją, czy korzenie nie są podgryzione.

Nie wiem, ale marnie wygląda i jeśli coś ma mu pomóc, to trzeba go wykopać, przepłukać, zmienić ziemię na inną. Może tamta wcale nie była kwaśna? Nie wiem, nic innego mi nie przychodzi do głowy, ale dochodzenie co było robione może już być za późno i będzie do wyrzucenia. Gałęzie ma strasznie stare, jakby był kupiony odmładzany, widać ślady cięcia, czyli w szkółce przycięty, wypuścił młode listki i był niezły, potem wsadziłaś go na słońce.. i kaput?
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 18:04, 07 mar 2013

Do góry
Dobre to jest, zwłąszcza bramka, fotki świetne
Brązowienie iglaków 18:02, 07 mar 2013

Do góry
Reanimuj, ale przede wszystkim dbaj o stałą wilgotność gleby. Otrzep z brązowego, będą lepiej wyglądały. Pod spodem rozłóż folię, żeby łatwiej było posprzątać. Nie zostawiaj brązowego na ziemi

Jeszcze jedno, spróbuj uformować jakąś miskę, zagłębienie wokół roślin, żeby woda nie odpływała od korzeni. Bo podlewanie stanie się niemożliwe.
Sztobry czy sadzonki ? 17:57, 07 mar 2013

Do góry
Ruszanie tylko teraz może im zaszkodzić. Poczekaj aż ociepli się. Bo co z nimi teraz zrobisz, posadziśz do gruntu? Nie, bo zmarzną.
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 17:26, 07 mar 2013

Do góry
Pokazany był domek dla owadów, mówicie o wieszaniu budek dla ptaków, nie wiem o co chodzi? ale podaję wskazówki

Domki dla owadów zawieszamy tak:

To z mojego artykułu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/268-pozyteczne-owady-ogrodowi-sprzymierzency

Domki dla owadów

Jeśli takich naturalnych miejsc próżno się doszukać w naszym ogrodzie, dobrym pomysłem jest umieszczenie gotowych i ładnych domków dla pożytecznych owadów. Rozwiążą one problem niechcianego nieładu i dadzą nam satysfakcję dobrego ekologicznego działania. Ustawiamy je w miejscach słonecznych, 1,5 do 2 m nad poziomem gruntu, od wschodu lub zachodu tak, aby były chronione przed wiatrem i deszczem. Wejście powinno być wyraźnie widoczne, w pobliżu ulubionych kwiatów i ziół, aby zapewnić owadom pożywienie. Mile widziane drzewa i krzewy. Powinna być także dostępna glina i piasek.

O tym już pisałam na Ogrodowisku także w 2010 roku https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/23-domki-dla-owadow-pozytecznych
Berberys - Berberis 17:22, 07 mar 2013

Do góry
W następnym tygodniu po mrozach, bo teraz będzie ochłodzenie.
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 17:17, 07 mar 2013

Do góry
To włóknina jest specjalna do drenażu.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 17:14, 07 mar 2013

Do góry
Możesz przykryć, ale jak ma coś być to będzie i tak
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:10, 07 mar 2013

Do góry
Będę cięła, odbierzesz?
Żywopłot strzyżony liściasty 17:00, 07 mar 2013

Do góry
Graby w szkółkach są pędzone w wysokość, a Ty musisz je zrównać żeby się kandelabry zrobiły.
Tnij równo, niezależnie od wysokości i wieku.
Siatka przeciw kretom 16:52, 07 mar 2013

Do góry
Przejrzyj wątek od początku, są zdjęcia.
Siatka przeciw kretom 16:51, 07 mar 2013

Do góry
Dobrze radzi Borbetka, ale ja jeszcze dodam, że jak stary trawnik można zostawić, spalisz herbicydem to odczekaj aż nowe chwasty wzejdą i popryskaj ponownie,. Wtedy będzie pewne że nie wzejdą.

Jak z nowym trawnikiem będą się chwasty pojawiać to jednoroczne nie znoszą koszenia i się same wyeliminują, a chwasty wieloletnie po roku usuniesz Bofixem.

Najlepsza jest darń. czyli trawnik z rolki.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:45, 07 mar 2013

Do góry
GabiK napisał(a)
Danusiu, witaj po długiej przerwie. Wszystkiego nie nadrobię, ale kilkadziesiąt stron obejrzałam.
Ogrodniczka Hortensja świetna, porządki godne podziwu.

Przy okazji dodaję do obserwowanych, bo u mnie nie tylko na wątku, ale i w obserwowanych pusto.

Witaj Gabi po przerwie W samą porę na wiosnę trafiłaś
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies