Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:36, 19 sty 2015

Do góry
Witam. I pragnę zasięgnąć waszej rady odnośnie mego przedogródka. Nie wiem co mam z nim zrobić. Jest w tej chwili obsadzony roślinami bez składu.

Pomyślałam sobie, że może jednak posiać z przodu trawę aby wyglądało na uporządkowane. Rosną tam jałowce płożące, trochę traw, azalii, brzoza szczepiona, świerk forma zwisajaca i modrzew forma płacząca, conica, jukka. Chciałby te rosliny zatrzymać z przodu. Rozrysowałam sobie na kartce taki mni projekt z trawą i na około tej trawy bym umieściła te roślinki, dodałabym żurawek? To zielone to trawnik.

Ogród na Kurpiach 11:04, 19 sty 2015

Do góry
Witajcie w nowym roku. Mam nadzieję, że jest dla wszystkich łaskawy.
U mnie cisza, bo i pokazywać nie ma co, ale do Was regularnie zaglądam i podziwiam i zazdraszczam.
Pora zacząć planowanie rabat i nasadzeń tylko pomysłów brak. Nie wiem od czego zacząć. Chciałabym wykorzystać ten mały spadek terenu obok ściany z bluszczem tylko nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak miałoby to wyglądać. Ta nieszczęsna wnęka między "bluszczową ścianą" a thujami spędza mi sen z powiek, bo niebardzo będzie tam cokolwiek widać, a z drugiej strony fajnie byłoby ją zagospodarować, bo będę na nią zawsze patrzeć wykonując moje najmniej ulubione zajęcie czyt. zmywanie naczyń. Jest dokładnie naprzeciwko okna przy zlewie.
Nie wiem, z której strony to ugryźć. Poprostu totalny brak weny. Jak coś wreszcie wymyślę to wrzucę "projekt", może coś podpowiecie. Nie ukrywam, że liczę na Was.
Pozdrawiam wszystkich ciepło z zimnego podlasia.
Ewa
Ogródek Iwony 20:35, 16 sty 2015

Do góry
Napisałam u Danusi, kopiuję tutaj, aby mieć całość:
Danusiu, chciałabym u siebie zrobić rabatę ognistą, zainspirowałam się twoim artykułem.
Zaczęło się od tego, ze mam kilka bylin w tych barwach, których nie chcę pozbywać się z ogrodu. Pomyślałam, że zrobię jedną taką rabatę, na wprost bramy, pod płotem. Ale też myślę, czy nie dać tam kilku kolorów zimozielonych, np. tuja wschodnia Aurea Nana (3 sztuki). Nie chcę chaotycznych nasadzeń, mimo bylin chciałabym miejsce lekko uporządkowane, czy to jest możliwe? Dziewczyny podsunęły mi kilka roślin, m.in. trytomę, która mi się podoba, mam też rudbekię, nachyłki, kanny o czerwonych i o zielonych liściach. Na plecach jest 8 szmaragdów. Myślę też o trawach. Czy to jest możliwe?
Widziałam projekt i realizację twojego amfiteatru. Tam wkomponowałaś bukszpany
Może masz jakieś sugestie?

Gardenarium napisała:

"Ta tuja żółta generalnie mi nie pasuje do idei ogrodu w ognistych barwach, która powinna mieć "egzotyczny posmak", a więc bardziej perukowca przycinanego co roku (duże liście) - berberysy purpurowe i trawy bym tam widziała.
Smaragd raczej cięty z tyłu w równą bryłę

Bukszpany nie do tego.."
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:51, 16 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Z budowlanych wieści : dom za moim płotem wyrasta ponad świerki już budowlańcy wiszą mi nad ogrodem Od wiosny intensywne nawożenie świerków.

No to teraz budowlańcy zwolnią tempa. Jak zaczną spoglądać na Twój ogród, to wiosna, lato, jesień ich tak zastanie. Zobaczysz Danusiu
I będą mieli co wspominać
I fotki żonom będą robić
Mój M, jak jedzie na montaż schodów, to zawsze robi fotki ogródkom I pokazuje Wiele nowoczesnych domów i ogrodów ma swoich ogrodników. I pomysłów, ale ja i tak wolę nasze Ogrodowiskowe.

Danusiu, chciałabym u siebie zrobić rabatę ognistą, zainspirowałam się twoim artykułem.
Zaczęło się od tego, ze mam kilka bylin w tych barwach, których nie chcę pozbywać się z ogrodu. Pomyślałam, że zrobię jedną taką rabatę, na wprost bramy, pod płotem. Ale też myślę, czy nie dać tam kilku kolorów zimozielonych, np. tuja wschodnia Aurea Nana (3 sztuki). Nie chcę chaotycznych nasadzeń, mimo bylin chciałabym miejsce lekko uporządkowane, czy to jest możliwe? Dziewczyny podsunęły mi kilka roślin, m.in. trytomę, która mi się podoba, mam też rudbekię, nachyłki, kanny o czerwonych i o zielonych liściach. Na plecach jest 8 szmaragdów. Myślę też o trawach. Czy to jest możliwe?
Widziałam projekt i realizację twojego amfiteatru. Tam wkomponowałaś bukszpany
Może masz jakieś sugestie?

Pozdrawiam i miłych spacerków z promyczkami słońca życzę
Ogródek Iwony 22:06, 14 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Iwka narysuj plan rabaty tzn wymiary... podaj zestaw roślin jakie chcesz mieć.. wrzuć foto z każdej strony tego miejsca... bo ja wzrokowiec jestem.. i będziemy kombinować... obstawiam plamy, ale to musi zgrać z otoczeniem..
A teraz myk, myk..... nie musisz mieć wszystkiego z propozycji.. chyba, że to będzie miało 20x4 metry

Aniu, musze mieć troszkę czasu na narysowanie. Dziś jeszcze papierkowa robota mnie czeka
Rabata ok. 10m x 4m szeroka maksymalnie. Tutaj jest projekt
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/76/767789/original.jpg, który robił Łukasz, rabatka byłaby w pomarańczowym prostokącie. Cały ten teren poza wjazdem jest do zagospodarowania, przy płocie jest 8 szmaragdów jako tło. Resztę rozrysuję, jak się uporam z papieromanią z pracy, czyli za kilka dni
Aniu, dam wtedy znać.
I muszę dobrać roślinki. Sprawdzić, co kiedy kwitnie, wrzucić do tabelki
Mój kawałek planety 17:58, 14 sty 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
a ty masz jakis konkretny projekt ?

jestem w trakcie
Mój kawałek planety 16:21, 14 sty 2015

Do góry
a ty masz jakis konkretny projekt ?
Ogródek Iwony 22:39, 13 sty 2015

Do góry
rozark napisał(a)
Liliowce lubią wodę, żeby powtórzyć kwitnienie muszą ją mieć. A masz ich kilka to może pokusisz się o małe źródełko? Z domu można by pociągnąć wodę (blisko). Byłoby klimatycznie i z tarasu widok na kąpiące się ptaki cudny.
Czerwone dalie mam, też igiełkowe, są tak do łydek, zrobię przegląd wiosenny i powinnam mieć co ci wysłać. Ale konkret to będzie tak ok. 1 maja.
Zapowiada się bardzo ciekawie.

Ale to miłe Reniu, że chcesz mi wysłać czerwone dalie
Coś ci pokażę:
To żródełko zrobione w tym roku, niestety, zanim było dokończone, liliowce przekwitły.

Tutaj zrobię projekt Danusiowy, obecnie rabata jest niedokończona:

Dodam tu trochę inspiracji trawkowych od Marzenki.
No tak, tylko to są plany, ciekawe, ile finansowo uda mi się zrobić.
Będąc na ogrodowisku, pomoc przychodzi niespodziewanie. Ale realizacja idzie troszkę wolniej i w nieprzewidywalny sposób.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:42, 13 sty 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Jakie plany na 2015...
- dokończyć 2 rabaty zaczęte jesienią
- oczywiście zmienić linie jednej rabaty, żeby czasem nie zapomnieć jak się kostke układa
- najważniejsze to wczesną wiosną rozłożyć linie kroplującą na większości rabat bo zbyt dużo czasu zajmuje podlewanie, automatyka może kiedyś zawita, na pewno nie w najbliższych 2 latach
- zmiany w przedogródku
- budowa wędzarni... ehh tego nawet nie komentuje, ale niestety nie ja rządze
- najważniejsza sprawa na ten rok: nowa i największa rabata w całym ogrodzie na samym końcu działki. Najważniejszym jej elementem będą drzewa (nie mam pojęcia jakie), które chyba wiadomo co mają zasłonić
Rabata będzie w kształcie litery L ( taki falisty jęzor ) 8x6 metrów. Oczywiście cały bałagan zniknie, łącznie z siatką zarośniętą trawą

- sporo kosmetycznych zmian na kilku rabatach.
- będzie też wielka rozróba spowodowana podłączeniem do budowanej kanalizacji
- jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem będe zakładał ogród wg mojego projektu u siostry.
Oczywiście projekt nie gotowy i nadal nie jestem niczego pewien
(wersja mało aktualna)

Chociaż jest miejsce z ławeczką przy altanie, którego jestem pewien na 100% i chciałbym je stworzyć już w tym roku najpierw jednak, brukowanie, nawożenie ziemi, równanie, nawadnianie, elewacja i jak posadzę jakieś rośliny to będzie sukces

Projekt imponujący. Poczytałam o kształtowaniu topiarów. I o tym, że brzozy nie. Podziwiam, podziwiam... .
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:24, 13 sty 2015

Do góry
Ja ,za projekt płaciłam 400 zł potem naniesienie na mapce przez geodetę 200 potem odbiór prze gminę 160 zł ,studzienka 1000 plus dekiel 200 zł no i podłączenie na w spółkę z sąsiadami po 5000 tysi .
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:23, 13 sty 2015

Do góry
popcarol napisał(a)
Nie, projekt dopiero jak skończą dokumentacje/mapki u siebie w gminie - do kwietnia wszystko powinno być wiadomo. Parę metrów tylko, z 10 na oko? 1000zl podłączenie miałoby kosztować (materiały i robocizna), za projekt chyba 350zl.

to bardzo tanio
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:20, 13 sty 2015

Do góry
Nie, projekt dopiero jak skończą dokumentacje/mapki u siebie w gminie - do kwietnia wszystko powinno być wiadomo. Parę metrów tylko, z 10 na oko? 1000zl podłączenie miałoby kosztować (materiały i robocizna), za projekt chyba 350zl.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:17, 13 sty 2015

Do góry
Ile masz metrów do ciągnięcia ,masz projekt ?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:19, 12 sty 2015

Do góry
Violu z tym cięciem roślin to nawet pewna anegdotka o mnie w rodzinie krąży, najgorsze, że jest na faktach, ale dziecko przecież może się pomylić Lubie formować krzewy i robię to od 8 lat, więc troszkę wprawy chyba mam.
Z tymi brzozami to same problemy, płytko się korzenią przez co zabierają bardzo dużo wody, do tego mam piaszczystą glebę, a pod brzozami chciałem posadzić byliny, które w suszy nie dadzą racy, a ja może od przyszłego roku nie zawsze będę w ogrodzie. W tej kwestii muszę myśleć przyszłościowo, niestety nie wiem czym zastąpić brzozy.

Wojtku witam, muszę w końcu odwiedzić Twój wątek bo miesiąc temu cały przeczytałem, ale nic nie napisałem.
Moje projekty rysuje w programie AutoCad, całkowicie nie przeznaczonym do tego celu ale jak widać można wykorzystać.

Iwonko ja oczywiście nie wycinam od razu żółknących lili, czasem jednak mają brzydkie plamy to kilka zdarzy mi się wyciąć. Przedogródek z lili zawsze sprzątam sobie wcześniej bo jak nie chce nie muszę tam zaglądać to pustki na rabacie mi nie przeszkadzają W 2013 lilie zostały do zaschnięcia, w zeszłym musiałem się pozbyć dużo wcześniej z powodu różnych plam na liściach. Mój Pinterest jest skromny, ale zbieram tylko to co bardzo mi się podoba Zapraszam tutaj.

Uciekam kończyć projekt dachu... już mi się w oczach od kreseczek miesza.
Ogród w świecie idealnym 23:05, 12 sty 2015

Do góry
Witaj
wpadłem i ja się przywitać
Koncepcje zmieniają się bezustannie ,także nie masz co się marwić
Tylko ci z nas ,którzy mieli projekt byli bardziej stali , chociaż i tu nie dam sobie obciąć głowy
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:42, 12 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ale fajną inspirkę wypatrzyłaś Nadrobiłam zaległości, jak oglądałam twój projekt, tez pomyślałam o programie angielskim, ze widziałam w ogrodach kostki i trawy i nie pamiętałam, w którym odcinku. Tess przyszła z pomocą. Czuję, co byś chciała osiągnąć, ale dla mnie też musi być więcej kostek uzupełniających się różnej szerokości, wysokości uzupełnione trawami i szałwią. Byłoby świetnie.

Pewnie te kostki sie jeszcze gdzies pojawia ta inspiracja juz sie pojawila wczesniej na moim watku jest cudna ale nie do konca w 100%trafiona dla mnie . troche brakuje mi tam bajzlu,rozczochrania jesli wiesz o co mi chodzi

Ja tez jestem rozczochrana wiec bym siedziala ze złączonymi nogami i rękami na kolankach w takim ogrrodzie ale gupoty gadam
Nadzieja na piękny ogród 19:16, 12 sty 2015

Do góry
Przyszłam pochodzić po twoim ogrodzie. Ogród bardzo ładny można porobić fajne rabaty ty tak jak ja masz już coś posadzone i plany na przyszły rok. I wiesz co mamy takie same domy projekt GL259A odbicie lustrzane tylko ja mam 1 garaż bo działka za wąska
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:37, 12 sty 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
wklejam ku pamięcie coby się nie zgubiło mi to
http://www.londonstone.co.uk/blog/wp-content/uploads/2013/07/4.jpg

Ale fajną inspirkę wypatrzyłaś Nadrobiłam zaległości, jak oglądałam twój projekt, tez pomyślałam o programie angielskim, ze widziałam w ogrodach kostki i trawy i nie pamiętałam, w którym odcinku. Tess przyszła z pomocą. Czuję, co byś chciała osiągnąć, ale dla mnie też musi być więcej kostek uzupełniających się różnej szerokości, wysokości uzupełnione trawami i szałwią. Byłoby świetnie.
Wiejski Ogród Moniki 13:07, 12 sty 2015

Do góry
Witam wszystkich w Nowym Roku
Coraz bliżej wiosna czas zacząć planować kolejne miejsca do obsadzeń oto mój nowy projekt wiosennych prac :

Głównie trawy, liliowce...
Chciała bym zasłonić to miejsce ale jednoczesnie za trawami stworzyć ścieżkę ...

relacja foto z tego jak wyszło będzie na wiosnę
Ogród pod lasem 12:58, 12 sty 2015

Do góry
Witaj, Trafiłam przypadkiem, też poważnie myślę o takim rozwiązaniu, Projekt od Danusi i samodzielne wykonanie
będę podziwiać twoje poczynania,
Pozdrawiam,
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies