Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:36, 03 mar 2013

Do góry
A ja byłam u Mai na urodzinach do 3 w nocy Witek oczywiście widział Irenkę i przyleciał mnie obudzić.
Pooglądam w powtórkach
Rabaty podwyższone 12:29, 03 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja układam inaczej niż Gosia, na brzegu odcinam szpadelkiem do kancików, żeby brzeg wyglądał idealnie a dopiero 25 cm od brzegu kładę darń. Dzięki temu uzyskuję zgrabny kancik i niższy poziom jest przy brzegu trawnika.

Danusiu, uzyskuję ten sam efekt ale stosuję inną kolejność prac
Odcięcia i kanciki czyli tzw wykończeniówkę robię akurat na końcu ze względów czysto praktycznych.
Nie martwię się, że w czasie prac ziemnych, przenoszenia kamieni itp ktoś niechcący rozdepcze kancik bucikiem roboczym
Ogród - Niekończąca się Opowieść 12:28, 03 mar 2013

Do góry
Witamy, je też lubię stare domy, to fajnie że go podratowaliście i będzie służył kolejnym pokoleniom.

Będę się przyglądać Twojej historii i kibicować
Raczkująca ogrodniczka 12:26, 03 mar 2013

Do góry
Wklejaj zdjęcia przez Ogrodowisko, z Image giną po jakimś czasie No i masz miniaturkę u góry

Tu uczysz się wklejać zdjęcia.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11-testowe-dodawanie-zdjec
Kwasomierz glebowy 12:17, 03 mar 2013

Do góry
Ja też używam zwykłego jak powyżej.

Tu są różne grafiki do wyboru
Rabaty podwyższone 12:09, 03 mar 2013

Do góry
Jeszcze tutaj jest o tym

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1871-odwodnienie-ogrodu?page=2#post_3
Rabaty podwyższone 12:07, 03 mar 2013

Do góry
Tak na szybko

Rabaty podwyższone 12:03, 03 mar 2013

Do góry
Ja układam inaczej niż Gosia, na brzegu odcinam szpadelkiem do kancików, żeby brzeg wyglądał idealnie a dopiero 25 cm od brzegu kładę darń. Dzięki temu uzyskuję zgrabny kancik i niższy poziom jest przy brzegu trawnika.

Zaczynam tak, odcinam na szerokość szpadla. Albo na dwie szerokości i tam w głębi rabaty już nie zdejmuję tylko na to kładę kolejną zdjętą darń i przysypuję ziemią. Podwyższona rabata powinna łagodnie wznosić się na środku rabaty i schodzić na zero do poziomu trawnika i do podmurówki ogrodzenia. Gdzieś rysowałam taki przekrój.

Rabaty podwyższone 12:00, 03 mar 2013

Do góry
Zawsze wykorzystuję zerwaną darń i nie rozdrabniam jej. Kładę kawałki odciętej darni zielonym do dołu. dziabiemy szpadlem tylko. Układamy ścisło.

Ziemia darniowa powstała z darni jest super żyzna, prawie jak kompost, to by było wprost "przestępstwo" ja usuwać z ogrodu .

Dlatego dobrze robisz.

Ziemia nieco obsiądzie, jeśli pobudujesz murki, trzeba się z tym liczyć i najlepiej odczekać aż się rozłoży, zagęszczanie niewiele da.

Albo potem dosypać brakującej ziemi. Inne wyjście nasypać nieco wyżej - jakieś 10 % liczyć na obsiadanie ziemi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:47, 03 mar 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Danusiu, to trawki juz ciąć, konkretnie tę co ty, bo jakos niełądnie wyglądaja i drzaźnią
i podziwiam siew, ale profesjonalnie, jescze i tego mi sie zachce!

Irenko, tnij miskanty, Hakonechloa, rozplenice, molinie, trzcinniki, te co nie są zimozielone.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:46, 03 mar 2013

Do góry
madlen napisał(a)
a ja mam pytanioe do Danusi ponieważ nie umiem znależć wątku o kompozycjach wiosennych do doniczek ( drugi rzą od góry , trzecie od lewej )
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/148-nastrojowe-kompozycje-wiosenne-w-donicach/photos

na tym zdjęciu są hortensje , bratki i bluszcz - czy to są jakieś specjalne odmiany hortensji? - bo one przecież w rzeczywistości są dużo wyższe a tutaj na równi z bratkami ???????/

To są normalne hortensje ogrodowe tylko na giełdzie kupuje się takie malutkie a już z kwiatami, one są specjalnie preparowane w szklarni, stąd ich niska wielkość, To prawda są takie jak bratki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:44, 03 mar 2013

Do góry
anula_wn napisał(a)
ale mam zaległości !
a za płotem taka śliczna ogrodniczka zamieszkała jak F wyzdrowiej pędzę oglądać

Stoi Aniu od Twojej strony
Projektowanie zieleni na tarasie/ balkonie 10:34, 03 mar 2013

Do góry
Witaj Magdo.

Jako projektantka i wykonawca takiej zieleni często spotykam się z takim jakby życzeniem "tylko żeby zieleń nie była wymagająca dużo pracy" i zawsze muszę tłumaczyć.

Wiesz Magdo, że uprawa roślin na balkonie i w donicach to bardzo ekstremalne dla nich warunki, korzenie są narażone na niskie temperatury i rzadko która roślina przeżyje.

Warunkiem stworzenia roślinom jak najlepszych warunków, jest jak największa i jak najbardziej ocieplona donica. Jeśli jest możliwość wybudowania takich donic z drewna (o tym decyduje wielkość tarasu - konkretnie szerokość, aby donica się zmieściła) to może powstać ogród w miniaturze, czyli nawet drzewko liściaste albo kilka w taki sposób, że korona zasłoni te domy.

Fajnie by było zasłonić zabudowania nasadzeniami na dole, czyli w gruncie. Wtedy tamte rośliny będą tłem dla kwiatów i krzewów na Twoim balkonie.

Jeśli tak, to byłoby świetnie, a jeśli nie to podaj jaka jest szerokość balkonu, wtedy będę wiedziała jakie donice się zmieszczą i doradzę jakieś rośliny.

Balkon może być podniebnym ogrodem, ale pracy to Ty na nim na pewno będziesz miała dużo, jakiekolwiek rośliny by tam nie rosły.

Chodzi o szybkie wyczerpywanie się składników pokarmowych, systematyczne podlewanie bo inaczej rośliny będą smętnie wyglądały. Nawet jak pada deszcz rośliny trzeba podlewać bo do korzeni nic nie dociera. Duża donica wymaga co najmniej wiadra wody dziennie.

To tak naprędce takie uzmysłowienie Tobie co Cię czeka

I balkon może wyglądać tak

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 10:24, 03 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witam w nowym wątku i tutaj też wklejam Hanię na powitanie

przepięknie i jak radośnie, Haniu tak trzymaj
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 10:19, 03 mar 2013

Do góry
Witam w nowym wątku i tutaj też wklejam Hanię na powitanie

Ogródek Hanusi po zimie 10:17, 03 mar 2013

Do góry
Haniu,

jesteś dla mnie bardzo ważna, cieszę się, że Cię osobiście poznałam.
Gratulacje tak wielkiej popularności wątku No i jeszcze śliczne podziękowania za wszystkie wiersze które tworzysz jak na zawołanie, tak po prostu

Sprawiasz tylu ludziom radość

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:23, 02 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Trzeba drugi link dodać, a gdzie masz ten drugi wątek? Czy misu być drugi? a nie można przenieść z projektowania do Naszych ogrodów?

No właśnie to narozrabiałam, nie wiedziałam , że to można tylko przenieść?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:19, 02 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Trzeba drugi link dodać, a gdzie masz ten drugi wątek?

Nazwałam go " ogrodniczka i jej mały ogródeczek "
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:17, 02 mar 2013

Do góry
Pola napisał(a)
Danusiu, założyłam nowy wątek w nasze ogrody i teraz nie umiem powiązać, starego wątku z nowym plisss jak to zrobić z tym podpisem??????

Trzeba drugi link dodać, a gdzie masz ten drugi wątek? Czy musi być drugi? a nie można przenieść z projektowania do Naszych ogrodów?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:11, 02 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja mu tylko odcięłam zewnętrzne gałęzie, ale nawet jak go tnę ostro, to ma sporo małych gałazek i zawsze kwitnie. Dowód na to był w zeszłym roku

to jest dobra wiadomość ubiegłoroczne kwiaty podziwiałam i non stop wzdychałam; a mój niech się bierze do roboty i zakwitnie w końcu!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies