Moje derenie majà bardzo sucho i kwitną
Nawet niespecjalnie podlewam
Kousa w 4 roku mi zakwitł bo takiego kupiłam
Dopiero jsk był juz bardzo duzy
Ty chyba niecierpliwa jesteś
Daj mu żyć, ledwo się zakorzenił a tu znowu przeprowadzka…
Poradźcie co się dzieje z moim bukiem purple fontain liście opadły, wygląda jakbay usychał, czy przyczyną może być glina, co prawda nawiozłam ziemi ok 40 cm na podwyższenie terenu ale pod spodem jest 28m gliny?
Dodam jeszcze, że przesadziła go w zeszłym roku z innej działki i nic się nie działo a w tym roku wyraźnie marnieje.
I kolejny mój buk nie pamiętam nazwy może ktoś zidentyfikuje, też rośnie nie najlepiej nie ma listków na wszystkich gałązkach co może by za przyczyna?
Czy to normalne zachowanie cisa po posadzeniu do gruntu?
Na początku gdy pierwszy raz zobaczyłam te uschnięte gałązki to je oberwałam, ale pojawiają się nowe…
Posadzone były w ziemi uniwersalnej wymieszanej z istniejącym podłożem.
Zgadza się. Niebieska kreska to linia krawężników. Wzdłuż całego ogrodzenia, oprócz tego środka za skrzynką gazową (foto). Zabrakło tu kilku sztuk.
Jeśli chodzi o zasuwki to są w miejscu tych drewnianych palików. Zasuwka brata mija się z planowanym krawężnikiem, moja nie. Ale kombinuję, czy nie da rady jej przesunąć. Brakuje kilka cm. A ja jestem uparty
Ten znak zapytania to beton podtrzymujący krawężnik. Ziemia będzie dosypana.
Też mam novalis, ale w tym roku mało pędów wypuściła mam nadzieję, że drugie kwitnienie będzie lepsze.
Jestem w połowie obcinania zwiędłych kwiatow roz. Muszę przycinać bo wszystko w kamyczki leci. Od razu pielilam. Mam dużo rozgwiazdnicy to cholerny chwast cienki korzeń a pajęczyna na wierzchu.
Nie wiem co robić z przekwitłymi ciemiernikami czy je przycinać. Mają liście duże niektóre jeszcze kwiaty
Ela, masz bogato w różach. U mnie tylko kilka odmian, za to po kilka krzewów. Już kwitną w pełni. Kupowałam te z ADR i długo kwitnące. Niektóre, jeśli nie zapomnę zdejmować przekwitniętych, będą kwitły do przymrozków.
Róże to nie moja bajka, ale ta Novalis ma arcyciekawy odcień. Donice super wyszły, a te wysokie też tam pasują - jaka w nich trawka w środku (w tych wysokich szarych)?
Może zamiast kupować kolejnego rozchodnika rozmnożysz sobie sama?
Ja myślę tak:
1. Rabata z żywopłotem - tam gdzie jest krawężnik (między ogrodzeniem i krawężnikiem) bez zmiany ułożenia krawężnika. Kamień czy kora to kwestia gustu. Ja mam kore przy prowadnicy i nie koliduje to w żaden sposób z mechanizmem bramy.
2. Nic nie przesuwać, ewentualnie usunąć .
3. Tu gdzie czerwona linia oraz linie zielone nic nie oddzielać, żadnych krawężników. Zrobić jedna dużą rabatę w całym prostokącie, która to rabata przy ogrodzeniu będzie miała taki sam żywopłot jak ta z punktu 1.
Ściółka powinna być IMO w jednej i drugiej rabacie taka sama. Ja oczywiście wybrałabym drobną korę .
No i tyle .
EDIT Fajowo front wygląda z kostką. Zaczyna być widać zarys ogrodu, co nie?