Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wilczy ogród

Wilczy ogród

Agatorek 08:13, 16 paź 2023

Magleska napisał(a)
Miałam nie męczyć już fotkami w pazdzierniku .....ale takie ładne światło było ,że uległam pokusie ,więc wstawiam ku pamięci

Tutaj chyba widać te białe chryzantemy, śliczne są
Kupujesz gdzieś lokalnie? Czy znasz może odmianę? Podobają mi się

Ogród jeszcze na schyłku lata i jesieni, pogoda w tym roku dopisuje i rośliny długo są ładne

Pięknie masz, ale to wiesz ❤️
Agatorek 08:18, 16 paź 2023

Ps. Zrobiłabyś zdjęcie, gdzie je widać wyraźniej?

Ps.2 one są zimujące, czy niekoniecznie?
olciamanolcia 08:21, 16 paź 2023

Magleska napisał(a)
i kilka z różnych kątów

Pięknie jak zwykle a zakątek kamlotowy podoba mi sie bardzo i to bardzo bardzo
Miłego dnia:0
Cmoki i miziajki dla Wilczycy
zawitka 10:25, 16 paź 2023

Magda w sprawie chryzantem. Posadż je trochę dalej od siebie bo ?????/

kupiłam kilka lat temu piękne bylinowe chryzantemy kilka kolorów i w ciągu 2-3 lat wszystkie prawie zrobiły się mocno czerwone zostały jedne które siedziały daleko od czerwonych niskich a sa bordowe ale wysokie.

Faktycznie nie wykopywałam ich na zimę ale okrywałam igliwiem Takie cuda. Resztę opiszę u siebie ale poczekam jeszcze na jeden kolor żółty.
Gruszka_na_w... 10:47, 16 paź 2023

Świetne te nowe nabytki roślinne. Będą cieszyć oko.
Z moich ogrodniczych obserwacji wynika, że te niższe chryzantemy dostają w szkółkach hormony skarlające. W kolejnych latach rosną zdecydowanie wyżej. Trzeba je systematycznie dzielić, bo po kilku latach karpa mocno drewnieje i ma tendencje do wygniwania. Moje bez dzielenia przeżyły ok. 6 lat i z każdym kolejnym rokiem kwiecia było coraz mniej.

Hodowcy lubią też dodawać hormony skarlające astrom.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kordina 12:17, 16 paź 2023

U Ciebie na stoku, to chyba jakiś mikroklimat panuje, tyle jeszcze pięknie kwitnie a co to tam koło rozanek? Czy to jakiś przetacznik czy jakaś szałwia, cokolwiek by nie było - dziwię się, że jeszcze tak ładnie wygląda
sylwia_slomc... 20:39, 16 paź 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Świetne te nowe nabytki roślinne. Będą cieszyć oko.
Z moich ogrodniczych obserwacji wynika, że te niższe chryzantemy dostają w szkółkach hormony skarlające. W kolejnych latach rosną zdecydowanie wyżej. Trzeba je systematycznie dzielić, bo po kilku latach karpa mocno drewnieje i ma tendencje do wygniwania. Moje bez dzielenia przeżyły ok. 6 lat i z każdym kolejnym rokiem kwiecia było coraz mniej.

Hodowcy lubią też dodawać hormony skarlające astrom.

A ja z doświadczenia uprawy chryzantem na 1 listopada przez okolicznych sąsiadów wiem, że to nie hormony skarlające tylko ciężka praca kilka razy w sezonie uszczykiwane wszystkie końcóweczki chryzantem, co powoduje, że są zgrabne niskie kopki na groby. Przynajmniej u nas rolnicy tak robią. A te bardziej wyfikane odmiany wymagają dodatkowo w sezonie letnim skracania dnia czyli codziennego popołudniowego nakrywania całego pola czarna włókniną, a rano odkrywanie. I te wyfikane przez to nazywają się sterówki bo ich rozwój i kwitnienie w ten sposób są sterowane przez człowieka.
anabuko1 21:19, 16 paź 2023

Magleska napisał(a)
Kilka kadrów z dokupionych nowości -nie mogłam się oprzeć
2 Chryzantemy bylinowe -podobno zimujące -okaże się ,czy przeżyją

i Astry ,które zakupiły mi Anitka i Sylwia -takich jeszcze nie miałam

jeszcze mam nowe białe pełne -nie wiem czemu ,ale fotki im nie zrobiłam

cudne Chryzantemki
A na ostatnim zdjęciu jest jakaś ładna trawa.
Co to za trawa ?
Magleska 07:02, 17 paź 2023

Agatorek napisał(a)

Tutaj chyba widać te białe chryzantemy, śliczne są
Kupujesz gdzieś lokalnie? Czy znasz może odmianę? Podobają mi się

Ogród jeszcze na schyłku lata i jesieni, pogoda w tym roku dopisuje i rośliny długo są ładne

Pięknie masz, ale to wiesz ❤️

Aga kupiłam lokalnie ,odmiany nie znam -ale to chryzantemy jednoroczne -też mi się podobają
przesadziłam po kupieniu do większych doniczek i dają pokaz na całego
dziękuję za pochwały -już większość swojego ogrodu lubię -wzięłam się teraz za przeorganizowanie w przedogródku- narazie jak Kopciuszek wybieram kamyczki

Agatorek napisał(a)
Ps. Zrobiłabyś zdjęcie, gdzie je widać wyraźniej?

Ps.2 one są zimujące, czy niekoniecznie?

Zrobię im fotkę z przodu ,ale one są jednoroczne -takie zwyklaki na cmentarz

Magleska 07:04, 17 paź 2023

olciamanolcia napisał(a)

Pięknie jak zwykle a zakątek kamlotowy podoba mi sie bardzo i to bardzo bardzo
Miłego dnia:0
Cmoki i miziajki dla Wilczycy

Justyna dziękuję -zakątek kamlotowy wynikł z chęci posiadania miejsc bardziej bezobsługowych -mam dużo rabat pracochłonnych i te najtrudniejsze, strome kawałki chce mieć zarośnięte prawie bezobsługowo-okaże się po jakimś czasie ,czy tak będzie

Wilczyca wymiziana i wycmokana