Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:10, 30 gru 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Cuda są.. tak ciepłego grudnia to ja nie pamiętam.

Ziemię jednak wydarłam swoją.. a zaoszczędzone pieniądze poszły na gry

Ciemierniki w pąkach, wrzośce kwitną, prymulki, róże.. kosmos..

u mnie też jeden ma takie paczki, dziś nasypałam na nie kory bo piździ
Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:09, 30 gru 2015

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Nie wiem, czy to ważne, ale informuję, ze trylogię autorstwa Małej Mi i jej ogrodowiskowych przyjaciół przeczytałam i jestem już na bieżąco. Pasjonująca lektura! Ileż dramatycznych zwrotów akcji! Zapewniam niemy podziw. Ogród przepiękny, a jego właścicielka na niebanalną osobowość. Gratuluję!

Masz rację... ta trylogia powstała dzięki przyjaciołom.... nie był to do końca monolog

Podziwiam, za wytrwałość... parę razy obiecywałam, że stawiam flachę temu kto przeczyta.. teraz musisz się po tę falchę zgłosić osobiście. Zapraszam serdecznie

I zapraszam do tworzenia kolejnego tomu trylogii...... być może z nowym rokiem będzie nowy wątek.. a teraz gonię po zakupy, bo sylwestrujemy u mnie..a kuchnia to dla mnie wyzwanie gorsze niż cokolwiek innego na świecie..

PS. Rewizytę złożę, ale w spokojniejszym okresie.. a teraz szykujemy się do Nowego Roku.

PS.2 Mój eM zawsze mówi, że nie wie czy w ten dzień ma się cieszyć czy się martwić..

Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:03, 30 gru 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
Aniu też jadę dzisiaj po ziemię do róż, czas je obkopczykować bo jest 'wreszcie' mróz -8 to może powstrzyma wegetacje bo cuda zaczynają się dziać

Cuda są.. tak ciepłego grudnia to ja nie pamiętam.

Ziemię jednak wydarłam swoją.. a zaoszczędzone pieniądze poszły na gry

Ciemierniki w pąkach, wrzośce kwitną, prymulki, róże.. kosmos..

Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:01, 30 gru 2015

Do góry
Margarete napisał(a)

Rowerowych wypadów zazdroszcze, choć może nie do końca bo te wasze górki i pagórki całkiem spore sa .....a ja wole pedałować po równym....

No cóż .. pierwszy raz prowadziłam rower pod górkę.. nie zmogłam....

A sałatka??..winę zwalam na ryby.. bo te mrożone składają się tylko z wody..

Ptaki już jeżówki oskubały

Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:59, 30 gru 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)
Lubię zdrowy rozsądek

Masz świetną kondycję fizyczną bo dbasz o nią nawet w grudniumiałam przez kilka dni pojeździć na basen,bo dawno nie byłam-Łukasz chorował cały prawie listopad a teraz nieoczekiwanie mnie choroba rozłożyła. Więc się kuruję i zaglądam z przyjemnością na forum bo dawno nie miałam lepszej do tego okazji

Kondycję mam beznadziejną.. stan zdrowia jak niektórych róż..
Róże które chorowały nie maja wogle liści.. i tych nie kopczykowałam...

Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:45, 30 gru 2015

Do góry
mira napisał(a)
Dzisiaj też róże okopczykowałam i to mi wystarczyło za rower też
Ja lubię kopaczy jesli chodzi o gry a w Sylwestra będę wywijać z dwójką gier nie trzeba

pozdrawiam

Ja wczoraj kopczykowałam przy ...latarce.. wydzierałam przekompostowaną darń zza jodeł.. wynosiłam w wiaderku do taczki.. i tak 7 pełnych taczek wydłubałam mojej ziemi z odzysku. Wystarczyło na 20 kilka róż. Dołem liście oberwałam by kopców nie robić na liście.. Dziś mam ręce wyciągnięte do ziemi..
Super róże wyglądają z liśćmi i z kopcami.. aż foto zrobiłam..

Ogród tworzony z pasją 10:35, 30 gru 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Wszystko juz zabezpieczone z powodu nadchodzącego mrozu.

Takie zabezpieczenie najbardziej mi sie podoba.Ja w tym roku troche sie pospieszyłam ,w przyszłym planuje zredukowac to okrywanie ,zostawie roze i azalie bo beda starsze,mam nadzieje ze dadza rady widze ze zostawiasz weze nawadniajace na zime ,nic sie z nimi nie dzieje?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:29, 30 gru 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Witam się Haniu Przeczytałam wszystko z zapartym tchem Bardzo podoba mi się sposób w jaki przedstawiłaś nam początki swojego ogrodu Chciałabym być już na takim etapie jak Ty ,ale u mnie potrwa to niestety znacznie dłużej Też wszystko robimy sami, a powierzchnia trochę większa, ale otaczają nas szczere pola jak u Ciebie. Mydleńca dzięki Tobie wpisałam na listę chciejstw, napisz jakie masz z nim doświadczeniaJa bym spróbowała namówić sąsiadów od słupa , żeby go podsadzili winobluszczem trójklapowym, forumowa koleżanka ma taki pięknie obrośnięty słup z którego zrobiła atut w ogrodzie
Zaznaczam , żeby nie zgubić

Twój wątek też mam zaliczony. Bardzo Ci zazdroszczę areału, mimo że zdaję sobie sprawę, ile będziesz miała pracy. Zrozumiałam, że ogród minimalistyczny, to nie jest to, co mi w duszy gra ))))Moje 12,5 ara to jednocześnie dużo, ale mało dla uzyskania wrażenia "ogrodowego oddechu".
O mydleńcu wiem tyle, ile przeczytałam w necie osadziłam go za ogrodzeniem- szybko rośnie, więc może robić za tło. To ten pierwszy badylek

Morze woni i kolorów... 10:20, 30 gru 2015

Do góry
Tak na szybko kilka zdjęć:

Moje nowe uzależnienie Zaszalałam i posadziłam ich w tym roku 10 sztuk. Sama nie wiem jakim cudem je zmieściłam w ogrodzie.
Tutaj Hortensja Grandiflora:

Od lat obiecuję sobie, że nie będę kupować i sadzić żadnych kwiatów, które trzeba wykopywać na zimę. Niestety jakimś cudem stałam się właścicielką pewnej ilości mieczyków Musiałam więc posadzić je w ogrodzie:

Tej wiosny większość czasu spędziłam na likwidacji starego i zakładaniu nowego trawnika. Gdyby nie konieczność dostosowania jego poziomu do położonej kostki brukowej, nigdy nie zdecydowałabym się na takie przedsięwzięcie Chyba jednak warto było.

Życie w wiejskim ogrodzie 10:15, 30 gru 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Bonica jest różą która ładnie się krzewi Ja każdej wiosny dość radykalnie ją skracam przez co ma zwarty pokrój
Mam u siebie szpaler z tych róż Na 5 m rośnie 10 krzewów Efekt już w pierwszym roku był zadawalający
Myślę że też można spokojnie na 1 m2 sadzić jeden krzew tylko na efekt ,,buszu,, trzeba dłużej czekać

Piekne sa ,przymierzam sie chce wszadzic pare przed wejsciem .Dziekuje za odpowiedz
Przyjazny ogród 10:11, 30 gru 2015

Do góry
Mariusz napisał(a)

Z tym kotkiem, to działo się zabawnie . W młodym wieku nikt nie rozpoznał płci, tak więc z czasem Nelka stała się Nelkiem, mamy kocura
Obecnie jest 4.2 na minusie - stacja Bolestraszyce, zapewne nad ranem będzie dużo więcej.

Neluś dowcipniś....oj...ale Wam zrobił niespodziankę, a ja się śmieję z siebie, bo strzeliłam byka

Temperatura w Krakowie o 6.00 rano - 7, to już odczuwalny chłodzik, trzymam kciuki za jodełkę hiszpańską

piękne one są, moje dwie nie przezimowały, takie iglaczki warto posiadać w ogrodzie, a pod Twoją troską i opieką z pewnością szybko urośnie
Przybywa Ci iglastych....może następną poszukasz jest jeszcze Abies pinsapo Aurea

Mam pytanie odnośnie avatraka, czy Ty trzymasz w ręku szyszkę/kwiatostan z Gunnery?
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:08, 30 gru 2015

Do góry
mira napisał(a)
(...)

więc prace domowe to znaczy
nowy terminarz ogrodowy, inwentaryzacja nasion, przegląd zdjęć bo się przymierzam do wizytówki - no jest sporo

a na koniec zrobiłam sobie dziś śliczny bukiecik i uwierzyć nie mogę że taki wyczarowałam w ostatnim prawie dniu roku

dedykuję wszystkim zaglądającym

pozdrawiam

ps.
a dwie piękne sadzonki werbeny na wszelki wypadek wykopałam i mam w doniczkach w garażu

Zzaczęłam od obstalowania nowego kalendarza. A prace domowe to rychłe malowanie. Byle do wiosny.
Bukiet cudny, też coś jutro wymyślę jeszcze z żywych roślin.

PS Kopce piękne, nawet krecikom byłoby miło to widzieć.
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:02, 30 gru 2015

Do góry
mira napisał(a)

a to wianuszek pod trzmieliną też a la minut

I to jest bomba. A banieczka parasolka - nigdy takiej nie widziałam a wiele już widziałam bombek (bo jestem fanką bombek i kiedyś muzeum założę jak pozbieram darowizny - bombki po rodzinie.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:57, 30 gru 2015

Do góry
Lubię to miejsce...

Z słoneczkiem w lustrze...

Dobra, kończę, zobacze jak wymalowali
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:53, 30 gru 2015

Do góry
Biedne ciemierniki...

Na szybko przykrywałam ostrokrzewy nowo zakupione i wrzośce....

W japońcu już nie okrywam roślin...
to ich 2 sezon, w taką zimę dadzą radę
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:49, 30 gru 2015

Do góry
Jeszcze świąteczne akcenty pozostały, wiadomo że to nie marzec

I kawałek wiosny...
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:46, 30 gru 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)
U Ciebie jeszcze nie byłam świątecznie, ale za to jestem poświątecznieważne że nastroje dobre...mi marzy się już wiosna a tu jeszcze zima przed nami. Dzieci pewnie zadowolone z wypadu

Za życzenia dziękuje i sie odwzajemniam

Dzieci zachwycone, i na zime sie cieszymy bo narty gotowe a ferie za pasem...
Do wiosny jednak też tęsnie, choc wszystko po kolei.. teza mrozik chwycił, rodki sie poskrecały, lodzik sie pokazał, tylko sniegu brak...

Skrecone od mrozu rodki, kalina i pieris
Ogrodowe przygody 09:43, 30 gru 2015

Do góry
gratki

Czarny bez (Sambucus). Jak się pozbyć czarnego bzu 09:32, 30 gru 2015

Do góry
miskka napisał(a)

Mam do ciebie prośbę o poradę:we wrześniu posadziłam Black Tower. Oczywiście rośnie bez problemu, ale ostatnio ktoś "uprzejmy" złamał mi duży pęd (młoda ta roślinka więc miała tylko dwa pędy). Pozostał jeden malutki około 20 cm. Wiem że roślinka odbije, ale może podpowiesz mi czy długo będzie odrastał? Czy zagęści się ładnie? Mam zdjęcie ale nie chcę zaśmiecać twojego wątku.

Witaj Miskka! Przepraszam że tak długo ale nie wyrabiam się .
Nie wiem czy Black Tower będzie się zachowywał jak Eva bo to jednak inna odmiana i ma mieć pokrój kolumnowy, opiszę Ci jak rośnie moja Eva. Powyżej jest już sporo zdjęć ale dodam jeszcze dzisiejsze. Małe sprostowanie z poprzednich wpisów sadzony był we wrześniu 2012 (pomyliło mi się - to zdjęcie było z maja 2013 a nie sadzenie).

Postawiłam długopis, żeby było widać jak gruby jest pień (trzyletniej rośliny). Wszelkie gałązki na dole wyłamuję (zanim zdrewnieją można to robić bez problemu, wręcz czasami same się wyłamują). Nie był niczym nawożony, raz miał sypnięte wapno z magnezem a w tym roku do sąsiednich roślin poszły wióry rogowe i myślę, że on też skorzystał.
Odnośnie Twojego pytania to myślę, że szybko się zregeneruje i zagęści.
Koniecznie wstaw tutaj zdjęcie swojego, potem jak urośnie wstawisz kolejne.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:24, 30 gru 2015

Do góry

O i ten bałagan muszę uporządkować, ale nie wim zupełnie jak .Altanka pójdzie do rozbiórki Ten zakręt psuje mi wszystko .bo mam porobione prostokąty a tu łuk i co z nim począć ?????/
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies