Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe przygody 22:00, 28 gru 2015

Do góry
Ewik napisał(a)
Rozszalałaś sie z cebulkami, bedzie sie działo
Mi pomylili paczkę . Prawie zawału dostałam , licytowałam kolory białe, różowe, fioletowe , patrze a mam same wsciekłe czerwienie, pomarańcze i inne łaciatki a gość telefonu nie odbiera ale na szczęście na drugi dzien sie odezwał i przeprosił za pomyłkę , moje poszło do kogoś innego , mam nadzieje, że na dniach dojdzie

A to Ci historia też bym chyba zalała się czerwienią co jak co, ale jakoś to nie mój kolor, choć bywa czasem w na salonie Wiadomo zdarza się najlepszym, sama pracuję z klientami i cieszę się jak po drugiej stronie spotykam człowieka.
Staram się trzymać kolorów, ale hybrydy tulipana princess irene bardzo mi się podobają.
czy kopczykowałaś już róże? Może uda mi się to zrobić w środę.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:59, 28 gru 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Bożenarodzenie Wielkanocne

Ten zestaw jest adekwatny do aury i świąt Oj zatęskniłam za zapachem ogrodu

Dom, ozdoby..wszytko jak z katalogu.. zazdrość mnie zżera.. ale trudno... pewnych rzeczy nie przeskoczę

Czekamy na śnieg Ja już 2 dni na nartach pojeździłam, brakowało mi dobrego towarzystwa.. owszem eM jest OK.. ale ile można razem ... czasami już nudą wieje
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:51, 28 gru 2015

Do góry
wrzesień 2015- już prawie na bieżąco jestem
Postanowiliśmy postawić kropkę nad i. Zaakceptowaliśmy fakt, że przyjdzie nam czekać kilka lat na zagospodarowanie właściwe podjazdu i ścieżki do domu. Pojawiło się rozwiązanie tymczasowe w postaci szarego klińca. Nawet się wpasowało kolorystycznie w ogólny klimat

i nocą

powstała rabata pod oknem zachodnim

Trawa wreszcie zaczęła rosnąć.
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 21:47, 28 gru 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Dziękuje za zyczenia
Dla was moje dzisiejsze kwiatki

Moje w pąkach.. nie wiem jak to z nimi będzie Na pewno narzucę na nie liście.

Cebulowymi się nie martw, dadzą radę

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:33, 28 gru 2015

Do góry
W sierpniu działo się sporo. Zrobiliśmy kolejny krok ku cywilizacji. zastąpiliśmy schody wejściowe z betonowych bloczków i palet na coś bardziej przyjaznego oku.

Z tyłu zamiast palet pojawił się klimatyczny taras. Pechowo się złożyło, że w tym miejscu mamy dość blisko granice działki, ze względu na wnętrza nie dało się umiejscowić tarasu od zachodu, trzeba było pomyśleć nad stworzeniem intymności. Taras został obsadzony miskantami. Za parę lat powinien dawać złudzenie siedzenia w trzcinach. Widok na ogród zapewniony jest z ławeczek.Pojawiła się rabata podokienna od południa.

i okolicznościowe dekoracje

Trawa w dalszym ciągu odmawiała współpracy. Dodatkowo kret jak zwykle rył wbrew.
Ogródek Iwony 21:27, 28 gru 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Za radą Ewy wykopałam dziś kilka sadzonek werbeny i posadziłam w doniczki:

Zabieram do domu. A może do nieogrzewanego garażu?

Nasionka rozsypałam na rabatę i przykryłam ziemią.

Śliczne kępy będą na następny sezon.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:26, 28 gru 2015

Do góry
Pawlus napisał(a)
I po świętach...Od tygodnia nie uruchamiałem laptopa, więc dopiero teraz poakżę choinkę. Taka sama kolorystyka jak rok temu. Zabrakło mi bombek i troszkę łysa.

I na zewnątrz

Piękna jest Pozdrawiam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:21, 28 gru 2015

Do góry
Lipiec 2015 cd (maja i czerwca nie było, więc lipca może być więcej)
Do zagospodarowania został ostatni fragment. Dość trudny, bo działka niestety nie jest prosta jak stół i ma spadek w kierunku zachodnim. Trzeba było przemyśleć zagospodarowanie powstałej skarpy. Wyszło tak

Warzywnik zaczął porastać tym i owym. na forum znalazłam (chyba u Asicy) pomysł na estetyczne wpisanie warzywnika w ogród. Niezagospodarowany płacheć ziemi czeka na sadzonki truskawek

I tak sobie rosło

katalpa

nowa rabata z poidełkiem dla ptaków

Zachodnią część ogrodu wypełniły dwie półksiężycowe rabaty i okrągła rabata w środku. Żyję nadzieją, że to co tam posadziłam w przyszłości podzieli ogród na mniejsze zakamarki. Póki co żywię się wyobraźnią.
Ogrodowe przygody 21:07, 28 gru 2015

Do góry
iwonadm napisał(a)
winchester cathedral
[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/101/1019140/original.JPG[/img]

Jak sie sprawuje u Ciebie ? zamówiłam na jesieni, bedzie w towarzystwie MW , w tyle MR
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:00, 28 gru 2015

Do góry
Lato tego roku rozpoczęło się już w maju i trwało bardzo długo. Co ważne dla ogrodników, było to lato praktycznie bezdeszczowe, a nam zachciało się zakładać trawnik. To była porażka ogrodnicza- nawet mnie- wrodzona optymistkę- wyprowadzało to z równowagi wrrrrrrrrrr
maj 2015- zdjęć brak, zajęci byliśmy zakładaniem trawnika i warzywnika
czerwiec 2015- zdjęć brak, zajęci byliśmy zakładaniem rabat i trawnika
lipiec 2015
widoki zaokienne przestały nas wreszcie wpędzać w depresję
okno kuchenne- no w takich warunkach to ja wreszcie mogę zmywać ręcznie i zmywarka mi niepotrzebna

okno na zachód (widok podczas jedzenia)

i zbliżenia

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:43, 28 gru 2015

Do góry
Pozostała część ogrodu rosła w swoim rytmie
kwiecień 2015
na froncie

od strony tarasu

w południowo-wschodnim narożniku

Pobudowlany kot obdarzył nas przychówkiem

Chciało się żyć, krystalizowała się kolejna rabata
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:31, 28 gru 2015

Do góry
Ubiegłoroczna zima była dla nas bardzo życzliwa- nie było jej wcale. Po ogarnięciu i ucywilizowaniu wnętrz przyszła pora na cywilizowanie zewnętrzności.
Od frontu wyglądaliśmy tak

Czekało nas rozplantowanie ziemi wybranej spod podjazdu, przekopanie tej części działki, na której polegiwały pagórki piasku, przeprowadzane były głębokie wykopy. W kwietniu tego roku wyglądało to tak- czysta płachta ziemi to teren już obsiany zielonym nawozem
(EMek stoi na górze humusu do rozplantowania)

Wykonana została opaska wokół domu, jej wypełnienie to otoczaki pozostałe z budowy gruntowego wymiennika ciepła. Powstały podniesione rabaty podokienne

Na tej posadziłam żurawki, hortensję limelight, ostrokrzewy blue princess, rozplenice i dwie róże wielkokwiatowe.
Na drugiej runianke japońską i rododendrony. Ten środkowy coś chorował, więc zastąpiłam go hortensją annabel.

I kopałam, kopałam, kopałam, wybierałam żółtą glinę, grabiłam i tak mi zeszło kilkadziesiąt dni

W czasie tego kopania rodziły się pomysły na kolejne rabaty, na ogródek warzywny.
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 20:30, 28 gru 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Pokazuję różnicę w wyglądzie kul Danica. Ta ostatnia od prawej jeszcze nie cięta jest.

o Boże jak pięknie tylko to mi się nasuwa
Przyjazny ogród 20:27, 28 gru 2015

Do góry
I kotek dla Agani , to maleństwo, które widziałaś latem.

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 20:27, 28 gru 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
A magnolie to już powinny zaczynać ?

U mnie to samo.
Przyjazny ogród 20:24, 28 gru 2015

Do góry
Laurowiśnia przetrwała w ogrodzie już kilka zim, choć częściowo zniszczona pamiętnej 2011/12 oraz jodła hiszpańska 'Glauca' sadzona w tym sezonie.

Pędy coraz bardziej brunatnieją.

Przyjazny ogród 20:23, 28 gru 2015

Do góry
Zawsze ładne trawy

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:01, 28 gru 2015

Do góry
Sezon ogrodowy 2014 r. zakończyliśmy w październiku. Był to piękny jesienny dzień.
Kot pobudowlany miał się dobrze

Domek dołączył do cywilizacji

Zimę 2014/2015 spędziłam na zagospodarowaniu wnętrz i myśleniu o ogrodzie. Czekało nas sporo pracy z przerobieniem ślicznej żółciutkiej gliny na coś zdatnego do użycia przez rośliny. Zakupiłam spore ilości gorczycy, facelii, bobiku, żyta i grochu. No i zapomniałam o najważniejszym- namiętnie czytałam ogrodowiskowe wątki. )
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:52, 28 gru 2015

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Cudne masz wejście do domu
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:45, 28 gru 2015

Do góry
We wrześniu nasz ogród po raz pierwszy godnie zaprezentował się w jesiennych barwach.
Wreszcie zazieleniło się w okolicach tarasu

Fajnie prezentowały się marcinki w czerwonych pęcherznicach

A ja rozpoczęłam prace przy zagospodarowaniu ugoru (wjazdu dla sprzętu) na zachodniej granicy działki

Kwitną miskanty chińskie

Nie chce się wierzyć, że za dwa miesiące będziemy już mieszkać.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies