Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:31, 14 lip 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rabata wyrwana z całego ogrodu w dodatku tak pogibana i pogięta to zły pomysł. Do niczego nie pasuje. Bo nie ma żadnych innych nasadzeń/rabat..gdzie one??

Dziękuję za odpowiedź. Ma Pani rację. Poniżej przesyłam plan działki i zdjęcia. Z racji, iż ma powstać budynek gospodarczy z fotowoltaiką chciałam go obsadzić i resztę ogrodu. Oddzielić część warzywną od gospodarczej. Poza tym dużo mam zaplanowanych obsadzeń i chciałam etapami to realizować.

Plan działki

Widok z góry:

Na prawo z tarasu:

1.wiąz(kupione), 2.cyprysik nutkajski(kupione), 3. trawy memory, 4. jeżówki green twister, 5. żurawki, 6.daniki

Na lewo z tarasu:

1.cisy 2. może jałowiec bonsai, który mam do przesadzenia

Widok na taras:

Z tarasu mam zaplanowane schody na wprost drzwi tarasowych z płyt betonowych, rozszerzające się ku dołu. Zbocze tarasu chciałabym spiętrować. Najpierw myślałam o belkach ogrodowych. Ale podobają mi się też murki gabionowe, wypełnione kamieniem czerwonym vanga (taki już ma na frocie).

Donica przy tarasie:

Boki tarasu mam obsadzone. Z jednej strony jest skalniak.
PS. Trzmielina do przycięcia . Ma zasłanić betonową donicę.

Druga strona to różne nasadzenia. Raczej do zmian. Na widocznych pergolach są następujące obsadzenia: 1. narożna-winogrona, 2. środkowa-milin, 3. z boku-kiwi pnącze

Wspomnieny jałowiec (wysokość ok. 1,3m):

Bardzo będę wdzięczna za wszelkie sugestie, podpowiedzi. Generalnie to sobie wymyśliłam, że z tyłu domu będą proste geometryczne rabaty. Natomiast z frontu budynku koła, pofalowane obrzeże. To jednak dalszy etap, po zakończonym ogrodzeniu. Poniżej również zdjęcia przodu:

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:42, 14 lip 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam ostrogowce, różne, malinowe, czerwone, białe. Rozsiewają się, wykopuję i sadzę dalej. Wycinam przekwitłe kwiatostany ze środka. Piękne są. Obejrzyj moje zdjęcia z różnych ogrodów.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/536-ostrogowce-wyjatkowe-kwiaty-na-suche-stanowiska

Cudne! Jak z bajki. Ojojoj..... Dziękuję!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:31, 14 lip 2020

Do góry
Mam ostrogowce, różne, malinowe, czerwone, białe. Rozsiewają się, wykopuję i sadzę dalej. Wycinam przekwitłe kwiatostany ze środka. Piękne są. Obejrzyj moje zdjęcia z różnych ogrodów.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/536-ostrogowce-wyjatkowe-kwiaty-na-suche-stanowiska
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:28, 14 lip 2020

Do góry
W wielkim ogrodzie wszystko się rozprasza, jest przewiew, rośliny rosną na kompoście, gleba jest dobra...Nie mam problemu z chorobami i szkodnikami, mszyce załatwiają biedronki, inne szkodniki np. poskrzypka cebulowa zaatakowała część lilii, nic z tym nie robiłam, zjadły liście i już.

Największym problemem jest to....że kupujemy rośliny... a w nich (ziemi w doniczkach) miliony jajek opuchlaków...dopiero teraz zaczęłam czesać wszystkie mniejsze rośliny...w korzeniach i co???? jajka, jajka, larwy, larwy.... to jest dopiero obca inwazja. I co tu robić? Nie kupować?

Ostatnio kupiłam konwalniki, bo zeszłoroczne każdy wyłazi z gruntu, bo nie ma korzeni:
Obecnie sadzone musiałam cały dzień wyskubywać do ostatniego jajka.

Nie używam środków ochrony roślin, jedyny to jakiś preparat olejowy do oranżerii, na mszyce.
Kompozycje z trawami w roli głównej 21:47, 14 lip 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jestem za sadzeniem dużych grup bylin z trawami

nr 1

Co to za piękna trawa z prawej?
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 10:53, 14 lip 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mokra pogoda, brak przewiewu a tym samym wysychania, zarodniki się przenoszą. Osuszać, oczyszczać z porażonych listków. Pryskać Mirage+Topsin mieszanka

dziękuję Danusiu
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:38, 13 lip 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nawet w tym roku miałam sporo rozmnożonych bylin z sadzonek i podziału. Miałam nawet ogrodniczkę po studiach na etacie i plany, żeby została głównym ogrodnikiem, jednak z powodu pandemii mój plan nie wypalił i wszystko wzięło w łeb

Rośliny wsadziłam na rabaty nad jeziorko i w inne miejsca. Pozostało jeszcze z 20 boltonii, bo te wyjątkowo obrodziły

Nasiona jak najbardziej w swoim czasie będą, będzie wszystko, jak tylko osiądę tam na stałe i tylko tym ogrodem się zajmę i pisaniem książek Albo prelekcjami o ogrodach angielskich.

Teraz póki co muszę jeszcze pracować na wysokich obrotach i w pracy i w ogrodzie i w domu, i wszędzie.

Danusiu!
życzę Ci aby spełniły się plany i marzenia, a w ostatnim zdaniu bardzo współczuję i radzę zwolnić, coś o uzależnieniu od pracy wiem.

Pozdrawiam.
Żywopłot mieszany 23:35, 13 lip 2020

Do góry
Będzie pstrokato Bardzo nawet a potem przed tą pstrokacizną będzie kolejny dylemat, co posadzić? no więc co posadzić, kolejną mieszankę?
Nie taka jest rola żywopłotu żeby namieszać... chyba że będzie tylko to w ogrodzie.

Ogród to nie chaos i mieszanka roślin, które z przypadku wsadzisz bo się podobają.

Zacznij od stworzenia planu, zarysu rabat, podziału ogrodu na strefy, a nie do mieszanki ulubionych roślin.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:27, 13 lip 2020

Do góry
Rabata wyrwana z całego ogrodu w dodatku tak pogibana i pogięta to zły pomysł. Do niczego nie pasuje. Bo nie ma żadnych innych nasadzeń/rabat..gdzie one??
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:23, 13 lip 2020

Do góry
Nawet w tym roku miałam sporo rozmnożonych bylin z sadzonek i podziału. Miałam nawet ogrodniczkę po studiach na etacie i plany, żeby została głównym ogrodnikiem, jednak z powodu pandemii mój plan nie wypalił i wszystko wzięło w łeb

Rośliny wsadziłam na rabaty nad jeziorko i w inne miejsca. Pozostało jeszcze z 20 boltonii, bo te wyjątkowo obrodziły

Nasiona jak najbardziej w swoim czasie będą, będzie wszystko, jak tylko osiądę tam na stałe i tylko tym ogrodem się zajmę i pisaniem książek Albo prelekcjami o ogrodach angielskich.

Teraz póki co muszę jeszcze pracować na wysokich obrotach i w pracy i w ogrodzie i w domu, i wszędzie.
Nawóz do trawy - skład. 22:17, 13 lip 2020

Do góry
Trawnik będzie dojrzały za rok, teraz się nie gorączkuj, jak ma wyglądać, skoro koszony raz czy dwa razy? Kosić co 4 dni. Nawieźć za 2 tygodnie. Odchwaszczać.
Nawóz nie wiem czy dobry.

Ogrodowisko - ogrody pokazowe, dni otwarte 07:40, 13 lip 2020

Do góry
Nie wiemy od kiedy, terminu póki co nie ma. Jubileusz też odłożony. Bolejemy nad tym, że tyle pięknych obrazów tylko my ujrzeliśmy I pracownicy. I codziennie smucimy się, że nikt tego nie widzi

Na razie pracujemy nad tym, aby móc ogrody otworzyć. To nie jest takie proste i oczywiste, jakby się wydawało To nie tylko termin ogłosić, ale musimy być przygotowani.

Dorabiamy kolejne sektory ogrodu, aby zamknąć i front i jeziorko.

Ogłosimy wszędzie, gdzie tylko możliwe, gdy taki termin zostanie ustalony. Nie trzeba będzie wypatrywać, będzie dobrze widać
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:42, 13 lip 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dwa linki do obejrzenia Z wizyty Tomka Szostaka Z ogrodem na TY - film i zdjęcia.
Fajnie się ogląda.

Zdjęcia

Film Z Ogrodem na Ty

Obejrzałam wszystko. Super. Dziękuję.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:55, 12 lip 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nazbierane latami Będę odsprzedawać zbędne mebelki Jeśli oczywiście czegoś nie wykorzystam

Prawdziwe skarby
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:31, 12 lip 2020

Do góry
Nazbierane latami Będę odsprzedawać zbędne mebelki Jeśli oczywiście czegoś nie wykorzystam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:26, 12 lip 2020

Do góry
Dwa linki do obejrzenia Z wizyty Tomka Szostaka Z ogrodem na TY - film i zdjęcia.
Fajnie się ogląda.

Zdjęcia

Film Z Ogrodem na Ty
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:23, 12 lip 2020

Do góry
Teraz to nie spotkałam.

Nie kupuję jej więc się nie interesowałam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:00, 12 lip 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie, Prunus nie lubią cięcia. Kup sobie śliwę dziecięcą - Prunus cistena - jest kulista, mniejsza.

Danusiu spotkałaś ją w jakimś sklepie?
Grzyby kapeluszowe na trawniku 08:58, 12 lip 2020

Do góry
Nie są groźne, tylko brzydko wyglądają, Mokry rok.
Kępki zbitej trawy przeniesiony 08:57, 12 lip 2020

Do góry
Odp. tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/2381-plamy-na-trawniku-spowodowane-przez-suczke?page=2#post_2
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies