Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Anabell 23:38, 13 lip 2020

Gardenarium napisał(a)
Nawet w tym roku miałam sporo rozmnożonych bylin z sadzonek i podziału. Miałam nawet ogrodniczkę po studiach na etacie i plany, żeby została głównym ogrodnikiem, jednak z powodu pandemii mój plan nie wypalił i wszystko wzięło w łeb

Rośliny wsadziłam na rabaty nad jeziorko i w inne miejsca. Pozostało jeszcze z 20 boltonii, bo te wyjątkowo obrodziły

Nasiona jak najbardziej w swoim czasie będą, będzie wszystko, jak tylko osiądę tam na stałe i tylko tym ogrodem się zajmę i pisaniem książek Albo prelekcjami o ogrodach angielskich.

Teraz póki co muszę jeszcze pracować na wysokich obrotach i w pracy i w ogrodzie i w domu, i wszędzie.

Danusiu!
życzę Ci aby spełniły się plany i marzenia, a w ostatnim zdaniu bardzo współczuję i radzę zwolnić, coś o uzależnieniu od pracy wiem.

Pozdrawiam.
sylwia_slomc... 00:00, 14 lip 2020

Oglądałam z przyjemnościąTen rok niestety pokrzyżował plany większości z nas Oby kolejny lepszy był
Bog 09:27, 14 lip 2020

Pięknie wszystko rosnie od filmiku wolę zdjęcia robione przez Ciebie potrafisz pokazać piękno roślin.

Danusiu w tak wielkim ogrodzie jak często trzeba używać chemii na szkodniki i choroby?
Gardenarium 22:28, 14 lip 2020

W wielkim ogrodzie wszystko się rozprasza, jest przewiew, rośliny rosną na kompoście, gleba jest dobra...Nie mam problemu z chorobami i szkodnikami, mszyce załatwiają biedronki, inne szkodniki np. poskrzypka cebulowa zaatakowała część lilii, nic z tym nie robiłam, zjadły liście i już.

Największym problemem jest to....że kupujemy rośliny... a w nich (ziemi w doniczkach) miliony jajek opuchlaków...dopiero teraz zaczęłam czesać wszystkie mniejsze rośliny...w korzeniach i co???? jajka, jajka, larwy, larwy.... to jest dopiero obca inwazja. I co tu robić? Nie kupować?

Ostatnio kupiłam konwalniki, bo zeszłoroczne każdy wyłazi z gruntu, bo nie ma korzeni:
Obecnie sadzone musiałam cały dzień wyskubywać do ostatniego jajka.

Nie używam środków ochrony roślin, jedyny to jakiś preparat olejowy do oranżerii, na mszyce.

Instagram Ogrodowiska
sylwia_slomc... 23:58, 14 lip 2020

Brawo za podejście U mnie też poskrzypka lilie zjadła, a resztę ślimaki dokończyły, poskrzypkę otrzepywałam, ale na ślimaki to już sypie bo bym ogrodu nie miała po tych zalaniach wcale.
Bog 09:28, 15 lip 2020

Danusiu dobrze że chociaż chorób grzybowych nie masz a poskrzypek bardzo sie mnoży musiałam zrezygnować z lilii natomiast jaja opuchlaków w doniczce z berberysem też wyciągałam roślina ledwo przeżyła bo musiałam rozgrzebywać wszystkie korzenie teraz mam nastawiony wrotycz na gnojówkę będę podlewać mam nadzieję ze pomoże przy tak małym ogródku to nie problem.
Od zeszłego lata mam inwazję skoczków najbardziej na perukowcu i na róży mniej co mnie dziwi a na szałwii chyba przędziorek a ja bardzo nie lubię pryskać chemią ech
Danusiu pozdrawiam życzę zdrowia
Gardenarium 06:18, 16 lip 2020

Zrobiliśmy jeden oprysk Amistarem na osutkę na cisach, kilka gorzej wyglądało.
Główne nasze problemy z roślinami to to, że niektóre mogą mieć za mokro, ale to jest problem natury "fizjologicznej" a nie chorób i szkodników.

Instagram Ogrodowiska
Bog 08:56, 16 lip 2020

Mam cisa elegantissima 17 letniego na moim głównie miseczniki się pojawiają a osutki
nie widziałam one chyba są w glebie musze zobaczyć w necie.
BKosimkArt 10:27, 16 lip 2020

Gardenarium napisał(a)
Moje najnowsze "dziecko" - rabata z ptakami. Ptaki są cięte z cisa, jeden siedzi na stożku a reszta na ziemi. Ta rabata wita Gości od furtki, będzie otaczała przyszły domek, na razie jest ucięta. Dominują ciekawe odcienie fioletu i mocny róż, ale także blady róż. Powtarzam tutaj ustaloną listę roślin, ciekawy efekt dają fioletowe kapusty.

Niedługo będzie tutaj wokół nowy trawnik, z wyspami tulipanów z donic wymieszanych.

Boska! Ciekawa jestem ptaków, jak będą w przyszłości wyglądały, uwielbiam ten motyw w kazdej postaci...
Gardenarium 21:07, 16 lip 2020

Bog napisał(a)
Mam cisa elegantissima 17 letniego na moim głównie miseczniki się pojawiają a osutki
nie widziałam one chyba są w glebie musze zobaczyć w necie.

Osutka to choroba grzybowa.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies