Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:56, 16 maj 2018

Do góry
to tyle- komputer muli nieziemsko.
Dzisiaj leje i aura jest jesienna
jeszcze domek dla owadów na mirabelce własnie

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:53, 16 maj 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
po czym pnie się u Ciebie hortensja?
a miłośc do zawilców podzielam i ja

po mirabelce
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:52, 16 maj 2018

Do góry
Nie Gosiu, to hortensja pnąca, bez odmiany. Rośnie w jasnym cieniu

trzcinniki już wielkie i sporobolus przed nimi wreszcie nie taki malutki, bo dojrzalszy

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:34, 16 maj 2018

Do góry
kamasje
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:18, 16 maj 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
...
hortensja pnąca zamierza kwitnąć

to Hortensja pnąca Mirranda? masz ją w cieniu?
Miłkowo - sezon 2016-2022 17:13, 16 maj 2018

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Świetne są te pęcherznice na pniu?? Nie doczytałam, sama je robiłaś czy kupiłaś takie?? Super naprawdę!
W ogóle wszystko u Ciebie piękne

Basia, kupiłam gotowe, rok temu. I nie były drogie.
Dziękuję bardzo
to ciut szerzej, bez zbliżeń, bo sporo na rabacie jest
potem ciężko mi ciąć cisy, miałam przesadzać, wysadzać, nie wyrobiłam się
do kontrastu irysy białe, kremowe i żółć, taka dość niespotykana

lawendy mimo radykalnego cięcia rosna
a berberysy już ciut masy nabrały
kostrzewy nie oskubałam i będzie kwitnąć
nie zdążyłam

magnolia szaleje
wielka już, znowu podcinanie mnie czeka, inaczej zadusi wszystko w rabatach

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:10, 16 maj 2018

Do góry
ja tez pokażę kilka fotek, z przed kilku dni. Tak było sucho i gorąco, że już nie są do końca aktualne, bo wszystko kwitnie chwilę

hortensja pnąca zamierza kwitnąć
Skarbonkowy ogródek 15:02, 16 maj 2018

Do góry
Cześc!

przyszłam za wysłannictwem Toszki i cięcia cisów. Ale też przejrzałam wątek, głównie pismo obrazkowe.

Super domek, taki z charakterem! b.klimatyczny on ci!
Ogrdek też super się zmienia. Fajnie że miałaś parę skarbów jak duże drzewa, magnolia, cis czy rh. Ale też fajnie że wprowadzasz nowe, zmieniasz, nie boisz się ciąć

Pocieszę Cię że sama w 2014 kupiłam 4 kopane cisy, które z wiedzą zerową wybrałam na stożki. Chyba nawet nieźle wybrałam. Jeden padł, reszta przez 2 lata prezentowała się średnio, teraz już jest w miarę ok.

Też z cisów robiłam kulki - większe z paru sadzonek, a mniejsze z pojedynczych. i powiem że to kolejny ich sezon i zaczynają wyglądać sensownie. Choć oczywiście przytnę jak Toszka przykazała .

Teraz chce się nauczyć robienia kulek na patyku/lizaków. Z tego co widzę to robiłaś stożki. I sadzenie i cięcie w tym samym czasie więc moja odwaga się zwiększa, tymbardziej, że moje maluszki są w donicy, a nie kopane.

Super zrobiłaś to kulkowisko. Jak chcesz dodać sobie kwiecia to może jeżówki do tego dodaj? albo inne bylinki i trawki jeszcze?
Hortki możesz posadzić w mniejszej ilości i ewentualnie za rok dodać więcej.

a wtedy pod oknem i ścianą posadziłaś po całości hortki czy tylko przy oknie? Nie wiem czemu, ale z tego typu domem kojarzy mi się mocno anabelle [lepiej strong anabelle] i obwodka bukszpanowa.

Gratuluję odwagi w cięciu tej duże kuli. owszem, jest za duża w stosunku do innych i nawet obwódki ale taka kula to skarb.
Monitoruj buksy bo ta ćma grasuje i szkody straszne robi.

Spodobało mi się u Ciebie i będę pewnie wracać

Chyba w pobliżu masz szkółki gdzie sprzedają kopane roślinki prawda? Mogę zapytać jak się mają cenowo cisy i serby? ot tak, przyszłościowo i też zeby porównać z tym co mam tutaj.
mam 2 fajne sklepy,ale czasem rozbierzność cenowa jest ogromna. taki malutki cisek w donicy w jednej jest po 1EUR szt, a w drugiem, nawet ciut mniejszy po 2,75EUR!

mają parę kopanych cisów, nadal dostępnych i zakopanych już od jesieni w piasku i chyab są coś kolo 20eur za ok 1m,może trochę wyższe. a małe kulki jeszcze nie super są po 30eur i więcej..
Ale cis będzie drożał przez tą ćmę bukszpanową.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:28, 16 maj 2018

Do góry
Gosia, straty są u Was, ale tez wszystko bujne i dorodne. Ogród już jest i to krzepki, więc nawet strat nie widać ( przynajmniej ze zdjęć).
Pierwiosnki robią robotę za cebulowe?- lubisz je? Wyglądają fajnie bardzo.
Fajnie że rodgersja ma się dobrze.

A czyścce na froncie rosną? Zamiast hakone dorzuciłas tam stipę, czy hakone z matecznika, nie zrozumiałam?
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 07:43, 15 maj 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Magnolia jest kaprysnym i delikatnym stworzeniem. Posadziłaś w trawie

Dołek jest źle przygotowany, za mały. Poczytaj i sama stwierdź jakie błędy popełniłaś.

Dziękuję....
Wszystko przez ti, że była.sadzona na szybko...nie doczytałam...wszystkiego uczę się sama...
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 07:41, 15 maj 2018

Do góry
Musia, ta Magnolia została posadzona "skandalicznie".Poczytaj a zrozumiesz dlaczego. Trzeba jej poprawić życie. Wolę walki ma
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 07:34, 15 maj 2018

Do góry
Magnolia jest kaprysnym i delikatnym stworzeniem. Posadziłaś w trawie

Dołek jest źle przygotowany, za mały. Poczytaj i sama stwierdź jakie błędy popełniłaś.
Ogród prawie romantyczny 06:19, 15 maj 2018

Do góry
Magnolia piękna. Krzaczkowata ?
Podobne do mojej
Rododendrowa rabata prezentuje się fajnie.
Mnie one nie lubią.
Pozdrawiam
Ogród KasiWB - część II 20:04, 14 maj 2018

Do góry
Również po latach wreszcie w hortensjach pokazała się magnolia )

Zielonym do góry... 10:01, 14 maj 2018

Do góry
stipa nierówna ale i tak fajna Magnolia na razie nie najgorzej wygląda..

krzewuszka już niedługo będzie kwitnąc...ja ją lubie ale muszę przesadzićbo w tym miejscu ją wywiewa..

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:34, 14 maj 2018

Do góry
Anitka napisał(a)

To bodziszek żałobny 'Samobor', a drzewko to magnolia, do końca nie wiadomo jaka, bo to pomyłka.
Tam wyglądał to miejsce w drugim tygodni kwietnia.

O już jedną odpowiedź znalazłam Pozdrawiam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:11, 13 maj 2018

Do góry
magnolia napisał(a)

Jakaś niemoc jest we mnie w temacie zdjęć. Nawet robiłam ze dwa razy ale w tym roku zimą coś mi mocno żarło kępy bylin w wielu miejscach, teraz albo wystają same kikuty, albo budzą i padają bo brak im korzeni.
Lawenda... powoli wyrywam i zrobię z niej ognisko niestety- to tez z lekka rozbraja z zapału.
Stipa też wymarzła, zbierają się sadzonki od dobrej duszy.
Także mam wrażenie że nie ma wiele do pokazania.
Do tego jest strasznie sucho tak, że rosliny kwitna po 3-5 dni zamiast 3 razy tyle.
kamasja zakwitła w niedzielę, dziś już kończy.
M robi taras w cieniu, więc w najładniejszej części wiosennej- w lasku są wykopki i betoniara i szalunki i cały bajzel faceta w akcji ( choć stemple wylał równiuteńko,aż miło)
A poza tym mam awarię laptopa, a do starego kompa nie umiem wsadzić karty z aparatu.... niezły ze mnie 'dekiel'
Ale wstawię kilka fotek, na których nie wchodzą w kadr cudne zwłoki lawendowe lub inne równie piękne widoki.

To sobie pojęczałam

Marto widać natura potrafi nas i negatywnie zaskoczyć. Pocieszam w smuteczkach bo jestem pewna ze i deszcz i werwa wrócą a wraz z nimi nowe piekne realizacje. Oby sił i determinacji nie zabrakło tego zycze. A taras brzmi ciekawie. Modrzewiowy tak jak planowaliście?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 06:40, 13 maj 2018

Do góry
magnolia napisał(a)

...
Stipa też wymarzła, zbierają się sadzonki od dobrej duszy.
Także mam wrażenie że nie ma wiele do pokazania.
Do tego jest strasznie sucho tak, że rosliny kwitna po 3-5 dni zamiast 3 razy tyle.
kamasja zakwitła w niedzielę, dziś już kończy.
...
...

u mnie Marto tez dupa, wsztystkie zakupione jesienią hakone zdechły, ani jedna z prawie 30 sadzonek nie przeżyła, więc rabat świeci pustkami, przesadziłam swoje sadzonki z przodka może uratują sytuacje.

Cały długi pas który poszerzałam tez dupa bo wszytsko male po przesadzeniu dopiero nabiera mocy. szkoda gadać.

Twojej lawendy szkoda mi strasznie bo kochalam te rabacisko .Cudne zresztą

ale czekam na nową jej odsłonę
Nie ma co płakać trzeba do przodu to moja dewiza

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies