Weroniko z dużą przyjemnością pospacerowałam po Twoich wiosennych rabatkach. Tawuły imponujące, też należą do moich ulubionych krzewów. Floksy- poduszkowce coraz piękniejsze.
Pozdrawiam.
Witam nieszko
To prawda, tulipany kwitną bardzo efektownie
Tawuły miałam, ale w tym roku dokupiłam kilka krzaczków. A to za sprawą ogrodu Ani z Lecę w kulki...
Ewa - super! Hosta na Ciebie czeka w doniczce, za późno mi się przypomniało i już jest duża chyba pojedzie ze mną do Keukenhof
Ela - powoli też sałatę można jeść, rukola duuża
Kasia - dzięki! Pogoda taka że Twoje też migiem urosną!
Sebek dzięki - tak sobie pomyślałam Ale wczoraj przycięłam tawuły w kuleczki i z planu nici
Ulewa spotkała nas dzisiaj w Łajskach w ogrodniczym. Wybrałam się na rekonesans a przy okazji kupiłam dwie tawuły i żurawkę bo mi jednej zabrakło żeby dokończyć rabatę. Tam są jednak najniższe ceny. W Borowej G, jest taki wybór szczepionych ilaków, że oczopląsu można dostać. Wypasione hosty też mają.
Jeździłaś po trawy?
Byłam dziś na giełdzie kwiatowej w Tychach i przywiozłam cały bagażnik roślinek: żółte begonie bulwiaste, floksy szydlaste, tawuły i trochę trawek (między innymi Aureolę). Jutro wybieram się na kiermasz pod Spodek.
Kamyczki koniecznie zlikwiduj a już napewno tą taśmę która oddziela je od kory
Te dwie rabaty się proszą o coś reprezentacyjnego tylko czy śnieg nie będzie niszczył kul i stożków jak je tam posadzisz? Szkoda by było.
Jak chcesz rozjaśnić rabatę to świetnie się do tego nadają tawuły goldmound. Mają bardzo intensywną zieleń wiosną i jak będzie cięła w ładne kulki to są reprezentacyjne też.
Widziałaś ten ogród? https://www.ogrodowisko.pl/watek/1729-lece-w-kulki?page=8
Może tu Cię coś zainspiruje...
Aniu- zauroczona twoim ogrodem, już w ubiegłym roku wprowadziłam do siebie tawuły.
Rosną obłędnie i w mega tempie.
Jak często przycinasz swoje by zachować półkule ?
Czy z odciętych gałązek robiłaś może sadzonki ?
Ja swoje przycinałam tydzień temu a dziś mają po kilka niesfornych odstających pędów....
A może tawuły golden princes?? Dałoby żywą jasną zieleń, kwitną na różowo, można formować w kulki i strzyc do woli więc za wysokie nie będą poza tym od wiosny do jesieni masz zagospodarowaną rabatę. A między nimi szałwia omszona też wyglądałaby ok a jesienią przebarwiają się na pomarańcz ... No i są tanie- po kilka złoty zależy jak duże. I wieloletnie
A może tawuły golden princes?? Dałoby żywą jasną zieleń, kwitną na różowo, można formować w kulki i strzyc do woli więc za wysokie nie będą poza tym od wiosny do jesieni masz zagospodarowaną rabatę. A między nimi szałwia omszona też wyglądałaby ok a jesienią przebarwiają się na pomarańcz ... No i są tanie- po kilka złoty zależy jak duże. I wieloletnie
Witam Cię Dajano. Na wątku Zbyszka wyczytałam, że nie wiesz czy ten Twój krzew obsypany białym kwieciem to tawuła. To jest w 100 % tawuła wczesna. Jest kilka odmian tych uroczych krzewów. Jak będziesz miała chwilę, to wejdz na mój wątek i oglądnij moje tawuły. Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę szybkiego ukończenia prac.
Dziekuje Zbyszku za odwiedziny było mi naprawdę bardzo miło .Widzę nowe nasadzenia na rabacie .Na temat roslin to wiele nie podyskutuje bo laikiem jestem w tej dziedzinie, ale patrząc na twoje tawuły juz wiem że nie znalazłam u siebie przez przypadek krzaczka który tak nazwałam.Ciekawe co ja zatem znalazłam, musze to w domu wyjasnić Wiem tylko ze jest ładny i cały obsypany białym drobnym kwieciem .Listki ma inne niz twoje wiec nie jest to tawuła .Piekny masz ogród i taki zadbany .Miłego dnia Zbyszku
Zbyszku, przepraszam, że się wtrącę, ale moim zdaniem za blisko siebie posadziłeś te tawuły. One są bardzo ekspansywne i zasłonią Ci żurawki. Chyba, że wymyśliłeś dla nich jakiś specjalny pokrój. Moja 3 - letnia już wygląda tak. Może Twoja to inna odmiana, ale po liściach sądzę, że taka sama.