Gardenarium, widzę ,że pytania dotyczą dwóch kalendarzy: na przedwiośniu - termicznego, a nieco później - fenologicznego. I niech się nikt nie boi nazw. One tylko wyglądają na trudne, wystarczy poszukać w necie i ... wszystko wiadome. To są naukowe określenia prostych, jasnych, tzw chłopskich terminów dla każdego zrozumiałych. Jeśli po zapoznaniu się z nimi będą jeszcze jakieś problemy - pytajcie. Chodzi mi o zrozumienie podstaw - szczegóły to już inna sprawa. Tam tkwi niejeden diabeł.
Poczytaj o oświetleniu ogrodu, nie lampy mają być ozdobą, a rośliny, które one oświetlają. To naczelna zasada oświetlenia ozdobnego. Oświetlenie ze względów bezpieczeństwa to inna sprawa.
Danusiu,masz racje,gunere olbrzymia zakupilam w poblizu wyspy Mainau,niestety,wbrew zapewnieniom sprzedajacego ogrodnika nie przezimowala u mnie. Na wyspie Mainau a i owszem-wrecz olbrzymia,a to jest tylko pare km roznicy.
Polecałam dereń biały nie wiem jaką odmianę, ale tutaj w oddali uważam, że ta Aurea jest genialna no i sadzisz co 2 metry, więc tanio wychodzi, a ładne nasadzenie, zwłaszcza z niebieskimi hostami pod spodem
Hakone albo jedna albo druga, nie ma po co obu sadzić.
Tawułki (astilbe) są w tonacji różowej, zaplanowałaś języczkę też ona kwitnie pomarańczowo i w innycm czaseie, ale ja bym nie szła w pomarańcz chyba, smutne są te języczki.
Reszta chyba ok.
Hosty ładnie dobierz wg zdjęć
Duuużo przywrotnika, bo się rozsieje. A może też naparstnice zamiast języczki ?
Widziałam w Holandii taki las podmokły z łąką naparstnic Była śliczna.