Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 22:14, 18 lut 2013

Do góry
Mazan nie bój się, nikt nie wapnuje.
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 22:13, 18 lut 2013

Do góry
Nie wiem o co chodzi z tym wyłożeniem?

Żwir odpada, bo będą leciały liście. Tutaj na zdjęciach to są zrębki - pocięte kawałki gałązek przemielone przez młynek do gałęzi.
Ale równie dobrze może być próchnica liściowa.
Ogród na Zawilcowej 22:03, 18 lut 2013

Do góry
Krzysztofie, daję Ci opinię profesjonalisty - jeśli chcesz mieć piękny ogród to następnym etapem w jego realizacji jest wytyczenie brzegu - linii rabat, jest to krawędź, gdzie kończy się trawnik a zaczynają rabaty. . Kosisz trawnik a rabaty masz wysypane korą lub żwirem.

Przymierzyć się do tej pracy można poprzez rozłożenie węża na trawniku, albo narysowanie prostego projektu na kartce papieru.

Wtedy dbasz o trawnik więc nawet jak będzie mało roślin a trawnik zadbany - będzie to ogród w dobrym tego słowa znaczeniu. Bo jeśli trawnik zachwaszczony i byle jaki to i rarytasy roślinne nie pomogą. Zacznij więc od trawnika. Masz u nas wiele artykułów, jak o niego zadbać. W razie czego pytaj.

Unikaj rozrzucania roślin jako wysepki w trawniku, po pierwsze dlatego że z kosiarką musisz "slalomować" pomiędzy krzewami, a po drugie nieciekawie to wygląda.

Robi się kolekcja, a nie kompozycja. Posłuchaj mej rady, mam spore doświadczenie.

Ponieważ ogród jest duży, możesz go podzielić na różne funkcje. Sad, warzywnik, łąka lub trawnik który rzadziej się kosi i prawdziwie ozdobny ogród najbliżej domu i na przedogródku od frontu.

Te funkcje musisz sobie sam określić, zastanowić się nad kompostownikiem, tarasem czy altaną, ławką wśród roślin.

O co mi chodzi pokażę na przykładzie dowolnego projektu ogrodu, zobaczysz jak podzielić ogród i jak poprowadzić tą linię.

Spotkanie Gardenia 2013 21:39, 18 lut 2013

Do góry
gaby3003 napisał(a)
mniej i wiecej tak
korygowac; dopisywac, odpisywac,

poznań;kwiatholandii gunia1990 zabaewa
wielkopolska;smska
słupsk;Magda70
warszawa;Gardenarium kaisog1
wojsławice;Krys
Syla Enya73 anna_studio anita
grupa wrocław; Marzena2007 irena_milek noemi Wieloszka aga_pe Gabisia
kraków;Kondzio ell alinak
łomza;ana_art
kaszuby;gaby3003
szczecin; monitka

plus osoby towarzyszace

Wrocław bez osób towarzyszących, chyba że na pace przyjadą
Spotkanie Gardenia 2013 21:17, 18 lut 2013

Do góry
mniej i wiecej tak
korygowac; dopisywac, odpisywac,

poznań;kwiatholandii gunia1990 zabaewa
wielkopolska;smska
słupsk;Magda70
warszawa;Gardenarium kaisog1
wojsławice;Krys
Enya73, anna_studio, anita,
grupa wrocław; Marzena2007, irena_milek, noemi, Wieloszka, aga_pe, Gabisia
kraków;Kondzio ell alinak Syla
łomza;ana_art
kaszuby;gaby3003
szczecin; monitka

plus osoby towarzyszace
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:29, 18 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A kiedy tak na marginesie będzie wiosną? Czyli kiedy rozmarznie gleba? Kto wie?

Za dwa tygodnie Danusiu .... a ok. 5 marca będą szalały krokusy i iryski w ogródku Ani ASC obiecuję
nic nie umiem, nie znam się.... ale bardzo chcę 19:24, 18 lut 2013

Do góry
Fajnie Roma, że o nas nie zapomniałaś
Iwona. Serdecznie pozdrawiam z małego ogrodu. 19:23, 18 lut 2013

Do góry
Witaj Iwa, bardzo jestem ciekawa Twojego zakątka, w jakim jest stylu? Koniecznie zakładaj wątek i pokazuj co się da
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 17:41, 18 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Musisz kupić w workach ziemię ogrodniczą, torf odkwaszony, próchnicę odkwaszoną itp. cokolwiek, żeby użyźnić i zapełnić skrzynie. Potem dodawaj kompostu.

Tą ziemię,torf i próchnicę wymieszać razem??Czy też kłaść warstwami? Jeszcze raz jeśli chodzi o "warstwy",to zaczynam od gałęzi,na galęzie ww mieszankę,czy jeszcze coś???Przepraszam,że ponownie pytam,ale wolę się upewnić i prosić o wytłumaczenie (łopatologicznie ): Zawsze warzywa były siane na polu i nikt nie zastanawiał się nad skrzyniami,a nie chcę popełnić błędu.

Kompostownik zakładam na pewno!!!
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 17:10, 18 lut 2013

Do góry
Jakby co, pytaj.
A obornik złóż na pryzmę i niech leży z dwa lata.
Przebiśnieg - śnieżyczka (Galanthus nivalis) 17:08, 18 lut 2013

Do góry
Koniecznie pokazuj
Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 17:06, 18 lut 2013

Do góry
No i teraz jest ok, brawo
Wydzielenie warzywniaka 17:06, 18 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
z wizytówek - ciągle ktoś wkleja

Widziałam Danusiu, staram się odpisywać na priv jak ktoś pisze w wizytówce. Po prostu usuwaj
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 17:04, 18 lut 2013

Do góry
Co do ochrony desek prze gniciem, może zakup membranę budowlaną, taką co się fundamenty chroni? Potnij ją na paski i przytwierdź do desek od środka, Będzie osuszała deski. Teraz mi się taki pomysł nasunął.

Musisz zacząć robić kompost https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/289-kompost-najlepszy-nawoz-do-ogrodu

Na dno skrzyni jak już cokolwiek będziesz miała, można nawet dodawać na pół rozłożony kompost, na to ziemię ogrodową.

Musisz kupić w workach ziemię ogrodniczą, torf odkwaszony, próchnicę odkwaszoną itp. cokolwiek, żeby użyźnić i zapełnić skrzynie. Potem dodawaj kompostu.

Kompost to podstawa warzywnika.

Popatrz na to jeszcze i poczytaj

https://www.ogrodowisko.pl/tag/warzywa
Wydzielenie warzywniaka 16:54, 18 lut 2013

Do góry
z wizytówek - ciągle ktoś wkleja

Sharlee napisał(a)
Asiu, ogromny masz ten ogródek warzywny! Zazdroszczę, choć pewnie dużo czasu potrzeba by był taki piękny i zadbany?

Sharlee napisał(a)

Czy te ogromne liście to cukinia czy rabarbar? Jeśli rabarbar to poproszę o wskazówkę jak go uprawiać, bo go uwielbiam i chętnie bym go u siebie widziała
Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 16:51, 18 lut 2013

Do góry
Widzę, że kombinujesz i działa już, ale ładniejszy podpis będzie jak zrobisz tak jak napisałam
Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 16:40, 18 lut 2013

Do góry
Zaraz pomogę. Zrób "cytuj" ten post i zobacz na podglądzie, jak poniżej wygląda kod podpisu.

Skopiuj go i wklej w profilu w podpisie.

Duży ogród i brak pomysłów
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 15:14, 18 lut 2013

Do góry
Ja bym nie impregnowała tych desek, nie wiem o tych preparatach czy są na pewno ekologiczne, możesz poszukać w necie. Ja nazwy nie podpowiem bo nie stosowałam.

Folia bardzo się przyda, bo oprócz ciepłolubnych pomidorów czy ogórków, możesz Tam wysiewać rzodkiewkę, a nawet buraczki czy pietruszkę. Zajrzyj odnośnie folii do wątku Babci Jasi. I przeczytaj nasze wątki o warzywach.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/267-ogrod-babci-jasi?page=46

Naturalne nawozy do ekologicznego ogrodu 15:05, 18 lut 2013

Do góry
Nie wiem, ale do kwaśnolubnych stosuj lepiej specjalistyczne nawozy - do iglaków i do wrzosowatych.
Witam wszystkich bardzo serdecznie. 15:03, 18 lut 2013

Do góry
Witaj Bella, załóż własny wątek ogrodowy, będziemy odwiedzać i pomagać oraz podziwiać dokonania. A jak jeszcze ich nie masz.. to nic trudnego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies