W szklarni(wciąż nie umytej) nadal królują dalie i wysiewy wszelakie.
Może teraz już ktoś rozpoznaje co to? Dla ułatwienia dodam, że listki są owłosione i mięsiste.
Jeszcze kilka nie tylko tulipanowych portretów. Trupio-różowe Candy Prince, ciemno pomarańczowe nn, a w doniczkach zlepek wszystkiego co zostało.
Dotrwają magnoliowe kwiaty do jutra? Malus Professor Sprenger na szczęście nadal w pąkach.
Mam dość takiej pogody...co to za zimny kwiecień. Dzisiaj wieje lodowaty wiatr jak w środku zimy, a dwie najbliższe noce prognozowane w granicach 0, czyli na bank u mnie będzie minus. Pojawiające się co jakiś czas słońce daje złudne wrażenie przyjemnego ciepła.
Poszerzona przyśmietnikowa czeka na roszady i nowe bodziszki, ale kupiłam podpędzone(z pąkami kwiatowymi) i boję się teraz sadzić. Macie u siebie te odmiany: korzeniasty Bevan's Variety i kantabryjski Biokovo?
Rozpoczyna się tulipanowy spektakl pod grabami. Wcisnęłam tu wszelkie możliwe odcienie różu i tak kwitną nieustannie od kilku lat
Na różankę wkroczyły żółte barwy i jakiś intensywny pomarańcz którego nie pamiętam z lat poprzednich
Dzień dobry,
mam pytanie czy mojej trzmielinie coś dolega? Nie ma białych śladów, nic jej nie zrzera, muszek też nie widać. Mam 2 takie, na zdjęciu (w czarnym obrysie) ta po prawej wygląda bardziej ubogo niż ta po lewej. Czy to kwestia tylko gubienia liści po zimie czy jest na coś chora, ew. czym popryskać.
Kwitnie moja piękna magnolia Susan
Uwielbiam ją! w długości kwitnienia świdosliwę wyprzedza sto razy.... Potrafi kwitnąć ok.3 tyg a świdośliwa dopiero co zakwitła i już przekwita...
No chyba , że zapowiadane przymrozki od dziś ją lizną ?
Wciaz za malo na pokazy, nie widac zamyslu. Poki rowniarka nie przejedzie nie skonczymy tylu i boku. Zreszta powielam schemat z poprzedniego ogrodu, rabaty wyjda wieksze ale chce je potem podzielic scieżkami. Ale nie teraz, po wydeptaniu (mam nauczke po poprzednim ogrodzie). Brzozy chce zrobic wyspami i od tylu domu wiecej pokombinowac tez z wyspami. Przod ma byc udziwniony jedynie o fale
tak pod kuchnia:
tu bede troche linie poprawiac bo czopki mi powychodzily brzydkie
miejsce pod truskawki nim beda skrzynie, wiec to taki troche tymczas. musze dac jakis plotek bo psiaki za bardzo chetnie tam włażą
I to tyle, od strony tarasu juz nie fociłam. Ale troche roboty bylo.
No piękne są! I super z hakonami.
Pies mi zeżarł przedwczoraj tę chudą magnolię, więc w to miejsce też pewnie ŚŚ wsadzę, choć od lat planuje tam ambrowca
Co za tydzień! Codziennie coś mi się dostaje!
Dziś dostałam od starszej latorośli pięknego buka 'Aurea Pendula'. Jest przystojniakiem (szczepienie na wys. 250 cm.) i ma bardzo ładną czuprynę. Posadziliśmy go w pobliżu płotu. Powinien ładnie złocić się na tle szmaragdów sąsiada.
Nigdy nie miałam buka. Doczytałam, że to dość chorowity gatunek. Trudno, jednego chorowitego w ogródku mogę mieć
Przeczytałam też, że profilaktycznie powinnam zrobić mu oprysk Promanalem (gdy będzie w fazie pękających pąków). Spójrzcie na zdjęcie: czy nie jest już za późno na ten oprysk?