nio Grażynko ,my też .dobrze że istnieją te kominki .nie odważyłam się
dzisiaj do ogrodu ...tawuły czekają na cięcie i bukszpany . o mamo a przędziorek szaleje na conikach .i mszyce na różach . pokrzywy zamiast w beczce to jeszcze w rowie ...masakra jestem nie na bieżąco
Justynko- to ścięte dziś tawuły- sadzonkuję sobie- a co ?
Może się ukorzenią. Tyle, że powtykałam je tak bez składu i ładu - nie sadziłam, iż będzie ich tak dużo.
Jutro jakoś to wyrównam i niech sobie rosną na razie.
A moja Luka już nie taka młoda- ma 5 latek- tylko taka laseczka .
Joku,
tam koło szaro-niebieskich czosnków i brązowo-beżowej turzycy jest posadzona jeszcze hakonechloa macra 'Aureola' pasiasta. To już za dużo jak dla mnie.
Bo w tel są berberysy bordowe i cytrynowo-zielone tawuły japońskie 'Goldmund' albo 'Goldflame' lub 'Goldenprincess' - coś z tego.
A to miejsce nie jest jeszcze skończone nie dałam rady myślałam że dzisiaj dokończę ale deszcz pokrzyżował mi plany
To ma być kącik "do posiedzenia" co prawda ławki jeszcze nie mam ale miejsce na nią jest .
Plan jest taki : ławka ma stać między 2 kulkami z bukszpanu a 3 kulkami z tawuły.
Przy bukszpanach rosnie hortęsja Anabelle ale nie wiem co dalej Może te żóraweczki chociaż nie jestem przekonana jeśli chodzi o ich kolor .....
A to co wymyśliłam po prawej stronie ławki. Rośnie hortensja i tawuły no i też jakoś mi się wena zatrzymała
Asiu ,rozmnażam raczej bylinki z 2 po sezonie są 4 tak samo z trawami i żurawkami zrobiłam .Berberysy mam 2 Pillar ,jeśli się skuszę jeszcze na jakieś to te małe kulkowate .Tawułek też wystarczy ,limke chcę jeszcze jedną ,więc nie taki majątek .A hościaki ,pewnie podzielę ,ale kiedy to nie wiem bo chcę zobaczyć wielkie kępy ,dzisiaj kupiłam 3 ,jedna miała tylko nazwę .Zazdraszczam tego bzu ,był dziś w szkółce ,ale sprzedany ,czekał na przyjazd właściciela.
Wiem coś o kasce ,już jej na roślinki brak ,przeznaczone było więcej kasy ,ale testy alergiczne i odczulanie córy pochłoneły trochę kasy plus naprawa auta .Pomału co mc do zimy coś się dokupi .
Rabata brzozowa wciąż niedokończona, brakuje jeszcze duuużo trawek. Już posadzone prawie 40szt, potrzeba drugie tyle To żółte pod brzozami to tawuły "Gold Mound", też przesadzone. Jeszcze 3tyg. temu były kulkami, po podlaniu florovitem rosną jak szalone
A rabata przy garażu dostała żwirek, o korę ciągle wywiewało po całym podjeździe.
Renatko, spróbuj rozmnożyć rosliny przez odkłady, tawuły, berberys, limkę,
Bez Palibin koniecznie posadź, mój pachnie upojnie, właśnie teraz w pełni kwitnienia.
Hosty te co masz w ogrodzie podziel jesienią, ja tak robię bo na wszystko kasy nie wystarcza.
Wiosną przytnij Limkę, patyki to wody.
Zerknę jakie masz hosty, może jesienią coś podeślę.
Mówisz, że mam rękę do rozmnażania pewnie masz rację. Mam też serce do roślin i czasami z nimi rozmawiam
Justi ja mam 2 sztuki Admiration ( piękne mają te listki, prawda ? ), ale ich nie cięłam. Podejrzewam, że można wczesną wiosną, zanim puszczą listki i może potem jeszcze raz, tak jak tawuły ( te co u Ani z Lecę w Kulki ). Ale są mądrzejsze głowy niż ja
Aga, no to idę do Ciebie oglądać sesję A kalosze sfotografowałaś?:_)
Pomidożarnia... to mnie ujęło.. a właściwie moje kubki smakowe Oj Aga,... co tam hosty.. pomidory i ogórki studniowe to je to!
Ja też ich dokupię Kupiłam kilka, na próbę, ale są rewelacyjne. .. Biedronkowe
Podoba mi się "piegowata tawuła"
Aguś, dzięki dzięki! BBpedia Genialne! Kwiaty proste i niewyszukane Ale gdzie mi tam do Twoich eleganckich i wypielęgnowanych rabat Długa droga przede mną, ale co tam.. początek już jest
Anulka, kto ma wiedzieć ten wie. Co ma wiedzieć, to wie I wszystko jasne
No musiałam, bo mnie ciągle projektowanie korciło teraz klamka zapadła. BeBe i już
Dzięki za informację Dam znać, jakby co
Aż się zarumieniłam... Dziękuję Evciu .. ja się dopiero uczę, ale chcę wam pokazać to, co widzę i jak to widzę A że zaczęłam widzieć OGRÓD... to jakoś tak samo wychodzi
Chwilo trwaj!... No to uff.. bo stresa miałam premierowego
bardzo dziękuję Nie przypuszczałam, że tak wam się spodobają. A pochwała od Ciebie to naprawdę wyróżnienie, bo dotychczas po cichu wzdychałam do Twoich zdjęć
Tak na szybko z ogrodu proszę o pomoc albo akceptację Jedna partia roślin dotarła i próbuję mądrze rozmieścić
Zaczynając od tyłu:
-pod samymi iglakami 2 tawuły brzozolistne-kwitną na biało
-przed nimi 3 miskanty gracillimus
-z przodu te małe to lawenda.
Jutro dotrą żurawki i planuje na samym przodzie, przez kostką.
Proszę o opinie.
Władza Zębata zakochana w hostach, oj tak!
Swoje hosty też dzisiaj fotografowałam wczesnym rankiem w piżamie i kaloszach
Ach, co ogród robi z człowieka...
Ewuś, ja mam tawuły wczesne szt. 3. W tej chwili są wysadzone w lesie, bo przeszkadzały w budowie pomidożarni i trzeba je było przesadzić (wrrr!) Nowa lokalizacja im za bardzo nie służy, ale powoli zbieraja się w sobie i kwitną.
Powracam po pierwszych bojach z rabatami przy kostce. Na razie maluchy, ale po kilku tygodniach widać jak wystrzeliły w górę. Codziennie podziwiam nowe przyrosty i sprawia mi to ogromną przyjemność.
Względem projektu wykusz nieco odmieniony. Kilka bukszpanów zostało pominiętych. Pojawiły się dwie różnokolorowe tawuły i pieris. Zrezygnowaliśmy z jałowca który miał stać z prawej strony, bo wyszło dla niego za mało miejsca oraz z świerka o niemieckiej nazwie - jakoś nie był nam dany. Poza tym brakuje tylko czosnków, ale do tematu wrócimy na zimę i za rok je pokażę.
Na froncie też kilka zmian. Pojawiły się lawendy. Z jednej strony doszła azalia i kwiatek darowany w szkółce, ale nazwy nie pamiętam, muszę następnym razem sprawdzić. Na razie na tle kory chowają się berberysy, ale już wszystkie obrastają w listki i zaczynają się ładnie prezentować. W łezce migdałem, skalnica i wrzośce. Te zmiany były uwarunkowane mniejszymi rozmiarami rabaty, niż w projekcie, ale i tak nam się podobają
Dziękuję ślicznie za pomysł.
Najbardziej przypadły mi do gustu żurawki, bo ich nie mam. Tawuły i trzmielinę mam posadzoną wzdłuż wejścia do domu przy chodniku. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie
A mnie się zdaje, że tu całkiem co innego jest potrzebne
Coś w odmiennym - bordowym kolorze i żółtym, kolejna zieleń nic nie da.
Po prawej czerwone berberysy Admiration lub żurawki np. Berry Smoothie - śliczne są, a po lewej żólte trzmieliny Em. Gold, lub żólte cięte w kulki tawuły japońskie.