Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do kwadratu

Ogród do kwadratu

Syla 13:47, 29 cze 2013

gusiarz napisał(a)

Marzenko - ja je już raz przesadzałam - niewiele im to pomogło... , ale jeszcze spróbuję. Ale powiem Ci, że w tamtym rejonie boję się czegokolwiek sadzić... co z tym kawałkiem zrobić??? Jakieś odwodnienie?

polecam zrobić odwierty tu i ówdzie ręcznym sprzętem (mogę załączyć zdjęcie do kupienia w Obi) na głębokość 1,5-1,7 - zasypać żwirkiem lub piaskiem .... pomaga
Mathildis 14:44, 29 cze 2013

Odnośnie lustra jestem za lustrem pod daszkiem, podobają mi się lustra w ogrodzie choć sama na razie u siebie takowego nie widzę.

Mathildis 14:46, 29 cze 2013

Syla napisał(a)

polecam zrobić odwierty tu i ówdzie ręcznym sprzętem (mogę załączyć zdjęcie do kupienia w Obi) na głębokość 1,5-1,7 - zasypać żwirkiem lub piaskiem .... pomaga

Sylu wrzuć ten sprzęt u mnie, potrzebuję go w trochę innym celu - muszę poszukać źródła wody i wykopać studnię, bo u mnie wręcz przeciwnie sam piach i roślinki domagają się wody. Było już 3 różdzkarzy i każdy w innym miejscu pokazywał, więc muszę posilić się bardziej fachowymi narzędziami.
Ozz 16:16, 29 cze 2013

Dziewczyny - na glinie nie polecam sypać do dołka TYLKO ziemi z worka, bo robimy roślinie sztuczną ,,wykopaną" donicę, korzenie nie będą mogły się przebić przez nią, a co za tym idzie zakotwić i ustabilizować. Parę razy wykopywałam już takie ,,ściśnięte" rośliny i niestety już w stanie martwym. (Głównie chodzi tu o większe rośliny, które w końcu będą musiały przerosnąć ten dołek).

Jak woda podsiąka to faktycznie dobrze jest pod dołkiem zrobić drenaż, ale do dołka domieszać też ziemi rodzimej (z górnej warstwy), by roślinę powoli przyzwyczajać i przystosowywać. A jak coś się nie sprawdzi to trudno... trzeba podmieniać na gatunki mniej wybrzydzające
gusiarz 21:23, 29 cze 2013

Chciałam wszystkim baaardzo podziękować za szybkie odpowiedzi i podpowiedzi ws. podtopionych roślin. Dzisiaj wszystko przenosiłam i ratowałam jak mogłam. Powiem szczerze... obraz nędzy i rozpaczy... woda stoi w dołkach.. ech masakra. Od poniedziałku przekopywanie rabatki z piachem i torfem... nie ma innej rady. Jedynym roślinkom, których ta glina nie ruszyła to tawuły japońskie i przywrotniki. Rosną tam, aż miło... jak na razie
malkul 21:24, 29 cze 2013

Świtnie wyglądają te róże z trawami.
Czytając o twoich problemach z wodą zrobiłam dziś drenaż spod rabaty pod tarasem. Człowiek uczy się na będach czasem swoich czasem cudzych. Przykro mi Aguś , myslę że odwierty jak radzi syla powinny polepszyć sytuację.
Jesli chodzi o lustro to ja mam całkiem inne zdanie. Myślę że u ciebie wcale.
Ozz 22:30, 29 cze 2013

Skoro masz glinę to nie wiem czy torf potrzebny, lepszy może byłby kompost z piaskiem? Roślinki się ucieszą
magnolia 22:43, 29 cze 2013

tak, daruj im torf- dawaj dużo pisku.
jako zamiennik typuję choinę Jedeloch.
A w półcieniu ( jeśli tam jest) rodgersję ( chyba że zima tam masz zastoisko wody z roztopów, to nie)
Topola 22:58, 29 cze 2013

Ozz napisał(a)
Dziewczyny - na glinie nie polecam sypać do dołka TYLKO ziemi z worka, bo robimy roślinie sztuczną ,,wykopaną" donicę, korzenie nie będą mogły się przebić przez nią, a co za tym idzie zakotwić i ustabilizować. Parę razy wykopywałam już takie ,,ściśnięte" rośliny i niestety już w stanie martwym. (Głównie chodzi tu o większe rośliny, które w końcu będą musiały przerosnąć ten dołek).

Jak woda podsiąka to faktycznie dobrze jest pod dołkiem zrobić drenaż, ale do dołka domieszać też ziemi rodzimej (z górnej warstwy), by roślinę powoli przyzwyczajać i przystosowywać. A jak coś się nie sprawdzi to trudno... trzeba podmieniać na gatunki mniej wybrzydzające

No to ja też dorzucę swoje "trzy grosze". Miałem ten sam problem, bo ogród na glinie i iłach. Kiedy sadziłem rośliny i do dołka wsypywałem tylko ziemię z worka, to niestety przy każdej większej ulewie cała woda zbierała się właśnie w tych dołkach. Na to przychodził jeszcze wiatr i rośliny powykrzywiane w kierunku wiejącego wiatru. Przy takiej gliniastej ziemi koniecznie trzeba do dołka domieszać ziemi macierzystej.
Madzenka 07:27, 30 cze 2013

Aguś dasz rad z glebą albo zostaw w tym miejscu rośliny, które sobie dobrze radzą z wodą ...