Rozrysowałam wersję Danusi bez poprzednich linii. Bardzo proszę o pomoc w obmyśleniu nasadzeń. Dodałam więcej szczegółów, tj. okna, studzienki. Dorysowałam resztę domu, ponieważ myślę, że na tym etapie trzeba przynajmniej zaplanować linie rabat dookoła domu aż do tarasu.
Jeśli chodzi o wersję rozrysowaną przez Danusię pomóżcie mi zdecydować o nasadzeniach w poszczególnych płaszczyznach. Jeśli Sebek dobrze rozszyfrował ciurkadełko, to myślę, że wokół niego na pewno mamy żwirek. W tej chwili na całej przestrzeni pomiędzy chodnikiem a drogą dojazdową jest wysypany kamień. No właśnie nie jest to drobny żwirek tylko kamienie jasnego koloru.
Czy ktoś ma ochotę pokolorować? Albo podpowiedzieć kolory i rośliny?
H. aspera jest dość popularna hortensją i na pewno jest w niejednym ogrodzie.
.
To prawda też ją mam
Chętnie jednak oglądam zdjęcia z innych ogrodów, bo lubię oglądać dorodne rośliny i zestawienia w jakich zostały posadzone.
Ja się do końca z tą popularnością Aspery nie zgodzę i w wielu ogrodach jej nie widziałem
Jak dla mnie to ona jednak bardzo droga przynajmniej w moich okolicach. A jest to jedna z ładniejszych hortensji jak dla mnie
A ja w związku z nią mam pytanie, Bożenka wie wszystko, liczę, że odpowie. Dostałam piękną, mocną sadzonkę Endleess, ale ma tylko trzy długie pędy kwiatowe. Czy mam ją mocno przyciąć wiosną w celu rozkrzewienia? I czy będzie mimo cięcia kwitła? Jakoś mnie niepokoi u niej ten ewenement, że kwitnie i na jednorocznych, i na dwuletnich... Prawda to?
Niezbyt się znam ale wszystko jest w książkach. Po upierzeniu się rozróżnia. Zięby wyraźnie są inne, nawet bym powiedziała że wyglądają jakby inny gatunek, a u jerów samica nie ma na głowie i karku tak intensywnego koloru czarnego. Pierś też ma mniej jaskrawą.