Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Ogród Magdalenka 22:19, 04 maj 2012

Do góry
noemi napisał(a)
Mój dzisiejszy zakup ... bukszpan do donicy podświetlanej,w casto za 21 zł , na razie nie mam innego pomysłu, wygląda dość śmiesznie, bo ma bardzo dużo młodych listków, jest trochę potargany i nie wygląda jak regularna kula ... w dotyku jest taki mięciutki ... może to jakaś inna odmiana ?

Mój biały zestaw

Madzia bukszpan zawsze jest taki poczochrany w maju Potem zesztywnieją i ciemniejsze się zrobią mu końcówki i wtedy mozesz go znów pokulkować
Ja mam takie same małe doniczki - na razie w nich lawenda rośnie ale jutro pomyślę czy do nich moje pelargonie nie zapakować

Słuchaj rad sztarszych Pań Ja mam 3 lampiony na tarasie i kolejny jeszcze sobie dokupię A oświtlenie elekryczne na drzewa skieruję
Ogród z perspektywą na przyszłość 22:11, 04 maj 2012

Do góry
W wigilię lało, w pierwszy dzień świąt nadeszły mrozy, w drugi dzień świąt przestała nam odpływac woda z kanalizacji do szamba... Nie było pełne...
Po świętach 27 grudnia M spiralą hydrauliczną próbował udrożnić rury kanalizacyjne, mam kolekcję najdłuższych spirali z Casto trzeciego dnia do akcji wkroczyła firma od interwencji hydraulicznych...
Zdemontowana wanna, toaleta i spirala mechaniczna nie dała rady. przypomnę że to już 4 dzień walki z odetakaniem rury. Czwartego dnia po wypompowania szamba (30.12) spirala prowadizła akcję odblokowania rury od strony szamba..... I znów się nie udało. Zapadła decyzja - nalezy odkopać rurę kanalizacyjną, mniej więcej zlokalizowaliśmy w którym miejscu jest zablokowana... Żadna z firm nie chciała nawet zacząć prac w sylwestra, który wypadał w piątek..... 3 stycznia z pomocą przyjechała koparka, która rmusiała rozwalić podjazd z kostki granitowej!!!!! Przy temperaturze minus 8 stopni odkopywanli rurę. Okazało się, że pękła i zapchała się piaskiem z podsypki pod kostkę granitową. W tym miejscu stał kontener na odpady budowlane i pradopodobnie z powodu najazdu na to miejsce ciężkiego sprzętu na początku grudnia pękła rura...
Zadasz pytanie a co z fizjologią w tym czasie??? Całe szczęście, ze stary dom nie został jeszcze sprzedany i oddalony był 5 minut jazdy samochodem.... Gdyby nie to to chyba byśmy się do hotelu przenieśli.
Doam tylko, ze w sylwestra mieliśmy urządzić parapetówę w naszym nowym domu.... Nie tylko my ale i nasi przyjaciele, którzy 30. 12 dowiedzieli się, ze nie ogranizujemy imprezy, spędzili sylwestra na "białej sali"
Jak pomyslę o tych wydarzeniach z perspektywy czasu to myślę, że:
a) po każdym katakliźmie zaczynie kiedyś świecić słońce
b) co nas nie zabije to nas wzmocni
c) zabraniam ciężkiemu sprzętowi wjeżdżać poza linię szamba
d) podłogę firmy chapel polecam każdemu z czystym sumieniem i na imprezach pozwalam po niej chodzić w szpilkach
Monika za rok będziesz przy lampce wina opowiadac jak zakładaliście trawnik....
Ogród z perspektywą na przyszłość 22:03, 04 maj 2012

Do góry
Moniko skoro chcesz posłuchać o kataklizamach to proszę.
Planowalismy się wprowadzić w grudniu 2010 do naszego nowego domu aby spędzić w nim święta.
Ponieważ panowały olbrzymie mrozy, któregoś dnia podczas jakiś prac przeprogramowania alarmu mąż w oczekiwania na zakończenie prac o 9:00 napalił w nowym domu w kominku i pojechał do pracy. Mamy kominek z płaszczem wodnym. O godzinie 17:00 odebrałam od niego telefon, żebym szybko przyjeżdżała ze wszystkimi ręcznikami do nowego domu. niemal płakał przez telefon. Okazało się, ze z powodu mrozu zamarzło nam tzw naczynie wzbiorcze w instalacji kominkowej. Ze wzgledów estetycznych kazałam je zamontować na poddaszu... Pompa pobierała cały czas wodę, która ciekła spod dachu przez dwa piętra. Na zewnątrz panowały mrozy w ciągu dnia po ok. minus 15 stopniu, w nocy było -27 stopni!!!
Cały dom był zalany, to było 3 grudania. Cała woda stała na parterze na podłodze drewnianej i w ogrodzie zmiowym. Groziło nam rozsadzenie konstrukcji szklanej gdyż ogród zimowy nie jest niczym innym ogrzewany niż kominkiem, który przestał działać. Dobre stony: podłoga drewniana zdała egzamin i wytrzymała, nie odpadła, nie wygięła się. Kontrukcja szklana przeżyła, kominek udało się ponownie uruchomić. Całą noc spaliśmyw zimnym domu dogrzewając go aby woda przeschła, to była jedna z najzimniejszych nocy w grudniu 2010 roku... i w ogóle tej zimy....
Niewielkie zacieki na suficie (dom jest szkieletowy, wiec cała woda wypływała otworami na instalację elektryczną, która też wytrzymała ) nie przeszkodziły nam w planowanej przeprowadzce.
Do 12 grudnia jednak pod naszym starym domem po 9 latach gmina postanowiła j zrobić nam drogę dojazdową z kostki betonowej. W konsekwencji dojazd do domu samochodu z firmy przeprowadzkowej był niemożliwy... Ostatecznie 18 grudnia przeprowadziliśmy się do domu Cały czas napełaniało nam się szambo, w ciągu 3-4 dni 10 m2 było zapełnionych. Zapomniałam dodać, ze po mrozach nadeszły deszcze... Uszczelnialiśmy szambo od środka, tochę pomogło.Już tylko co 7 dni wywoziliśmy deszczówkę za 150 zł...
Ogród z perspektywą na przyszłość 21:44, 04 maj 2012

Do góry
Moniko dla Ciebie kwiaty Holandii
Ogród Dominiki 21:40, 04 maj 2012

Do góry
Dominiko dopiero dzisiaj zobaczyłam Twoje klony palmowe. Jaki masz na nie patent, ze Ci nie wymarzają i nie zjadają ich żadne zarazy?
Ogród Sylwii od początku :) 21:37, 04 maj 2012

Do góry
Sylwia cudowne zakątki. Ale przynam się, ze żurawki to mistrzostwo świata. Jak ajest Twoja recepta na te rośliny?
U Oci ... 17:19, 04 maj 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
mi też te kule się podobały tez się zastanawiam jak one wyglądają. Widzialam w ubiegłym roku takie jakby na nóżce i zastanawiałam się czy to się jakoś wbija czy jak. A jak z światłem z tych kul jakie jest? czy nie bździ jak świetliki?

Sprzedawca odpisał, że nóżki w całości można wbić do ziemi
Czekamy zatem na fotki OCI
Zrobię fotki moich solarów, które wyglądają jak lampy najazdowe. Nie najgorzej to wygląda ale światło symboliczne
U Oci ... 17:17, 04 maj 2012

Do góry
ocia79 napisał(a)

Obejrzałam te kule, ciekawa jestem jakie będzie światło, koniecznie pokaż

Pokażę

To czekam cieprliwie
I pamiętaj nie sadź drzew w trawniku bo: a) będzie brzydko wyglądać b) źle będzie się kosić c) ogród straci nowoczesny geometryczny wygląd

Kiedyś będzie tu pięknie ... 17:05, 04 maj 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Realizacja z ogrodu nowoczesnego nie była pokazana (tylko pojednyczne zdjęcia - choćby z montowania źródełka, ale za to jest też nowoczesny ogród minimalistyczny

Sebku ale ja miałam na myśli ten super nowoczesny dom, w którym ma byc lustro na ścianie zamontowane. Danusia jest chyba w trakcie realizacji. To jest najnowsze dzieło szefowej ale na razie tylko jedno zdjecie pokazała z placu budowy i an razie cisza.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 16:57, 04 maj 2012

Do góry
W ubiegłym roku wyrywałam mlecze ręcznie, bo mam malutki trawnik i świeżo po założeniu miałam więcej chwstów niż trawy. Spędzałam wieczory na ręcznym pieleniu i walce z komarami W tym roku nie mam mleczu chociaż wszędzie jest dookoła. Trawa zagłuszyła wszystkie chwasty
Koszenie, koszenie, jeszcze raz koszenie i nawożenie. Jak trzeba to i trzy razy w tygodniu w maju. M skosił ostatnio odsyć krótko, jesli chwasty nie zdążą zakwitnąć na trawniku to stopniowo zanikają.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 16:52, 04 maj 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

I po stresie
Marzenko, a może takie lampy solarne do ciebie
http://allegro.pl/lampa-solarna-kamien-dekoracyjny-sg93605-i2270754605.html
http://allegro.pl/lampa-solarna-bialy-kamien-dekoracyjny-sg93604-i2270755735.html

Irenko to lampy tego samego dostawcy co kule. Oglądałąm je i w szczególnosci ta szara mi się podobała
Widziałam w ogrodzie botaniczną paulownie. Cudo. Wieczorem wkleję zdjęcia bo je muszę poprzeglądać a chciałabym tochę w ogrodzie popracować bo ciepło się zrobiło

Popracuj zajrzę wieczorkiem, co cie w Botaniku zachwyciło!

Rh w pełni kwitnienia i azalie pontyjskie. Za tydzień będzie feria kosaćców a za chyba 2 tygodnie piwonii. Magnolie i wiśnie już przekwitły. Tulipany wszystkie wykopane (???) i ani jednego czosnku nie widziałam. Czy oni wykopują cebulki tulipanów? Nigdzie żółtych liści nie było.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 16:50, 04 maj 2012

Do góry
I dzisiejsze zakupy. Znów białych pelargonii angielskich nie było zatem nietypowe surfinie w dóch odcieniach biskupim i fioletowym

Na zdjęciach nie widać róznicy. Lobelia też papieska a nie niebieska
A oto całość zakupów
Kiedyś będzie tu pięknie ... 16:47, 04 maj 2012

Do góry
Kwiecie holandii dzięki że zajrzałaś w takim trudnym dla Ciebie dniu.
Pomyśl sobie nie pierwszy i nie ostatni trawnik przed Tobą a zdrowie dzieciątka najwazniejsze. Kto wie może jeszcze kilka domów wybudujesz i specjalistką od trawników zostaniesz? A synków na razie tylko dwóch będzie....
Kiedyś będzie tu pięknie ... 16:45, 04 maj 2012

Do góry
GabiK napisał(a)
Marzenko, wreszcie obejrzałam wszystko.
Podziwam taras i ścianę, trzymam kciuki za maturę.

GabiK a aj zajrzę do Ciebie Dzięki za wizytę i trzymanie kciuków
Kiedyś będzie tu pięknie ... 16:44, 04 maj 2012

Do góry
Justynko i Aniu skutecznie trzymałyście kciuki Mam nadzieję, za miesiąc się okaże...
Kiedyś będzie tu pięknie ... 16:43, 04 maj 2012

Do góry
malkul napisał(a)
Jezu dawno mnie nie było a tu tyle cudów!! Marzenko taras dech w piersi zapiera, elegancko aż chciałoby się kawki napić. Ściana wodna też się pięknie prezentuje. Koniecznie zmień tytuł wątku bo to jakaś zmyła jest. Kiedyś... nie żartuj. Jest przepięknie. Najbardziej zachwyciła mnie żywa zieleń grabowego żywopłotu. Soczysta aż ślinka leci
Note bene mam pytanko gdzie jest ta realizacja Danusiowa do nowoczesnego domu? Bardzo jestem jej ciekawa a gdzieś widziałam że o niej wspominałaś.

Małgoś dzięki, rzadko do nas zaglądasz i fotek swojego domu nie pokazujesz
Nie ma chyba jeszcze realizacji Danusi ogrodu nowoczesnego.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 16:42, 04 maj 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
I po stresie
Marzenko, a może takie lampy solarne do ciebie
http://allegro.pl/lampa-solarna-kamien-dekoracyjny-sg93605-i2270754605.html
http://allegro.pl/lampa-solarna-bialy-kamien-dekoracyjny-sg93604-i2270755735.html

Irenko to lampy tego samego dostawcy co kule. Oglądałąm je i w szczególnosci ta szara mi się podobała
Widziałam w ogrodzie botaniczną paulownie. Cudo. Wieczorem wkleję zdjęcia bo je muszę poprzeglądać a chciałabym tochę w ogrodzie popracować bo ciepło się zrobiło
Ogród z perspektywą na przyszłość 16:39, 04 maj 2012

Do góry

Kurcze, kurcze, kurcze!!!
Współczuję Ci bardzo. Pociesz się, że za rok będziesz wspominała tę sytuację już bez emocji.
Jak trochę ochłoniesz to Ci wieczorem opowieść o wydarzeniach w naszym domu napiszę, ale musisz dojść do siebie.
Moniko a czy fachowcy nie przewidzieli, ze przy tak podniesionym poziomie gruntu należy w zmocnić boki trawnika??? Przecież to ich fuszerka. Ty i M nie musicie się na tym znać a skoro oni wiele trawników wykonali to powinni to przewidzieć!!
.
Znajdż dobrą sytuację tej całej sprawy. Młody trwanik byłby narażony na obsuniecie przez co najmniej 2-3 miesiące zanim się ukorzeni. Lepiej, ze teraz sie to wydarzyło i zdąrzycie przed sianiem go zabezpieczyć.
Radziłabym Ci obrzeża z kostki wykonać lub z jakiegokolwiek innego materiału. Kora nie będzie stanowiła zapory do wypłukiwania ziemi przez deszcze. Takie ulewne deszcze wielokrotni mogą się powtórzyć.
Ogród z perspektywą na przyszłość 12:21, 04 maj 2012

Do góry
A kulkowanie znakoite, śliczne, ślinię się na ich widok Buziole i wypoczywaj na leżaczku
Ogród z perspektywą na przyszłość 12:20, 04 maj 2012

Do góry
kwiatholandii napisał(a)

Monika, ale pokaż jak spryskiwacze działają! I przyłaczam się do zachwytów nad wyrównanym miejscem pod trawnik. U mnie oczywiście aż tak pięknie to nie wyglądało, a w jednym miejscu (przez to oberwanie chmury) to w ogóle niezłe pobojowisko się zrobiło, ale nie będę się tym przejmować. I tak jest super! Ale u Ciebie to będzie trawnik konkursowy! Jeszcze chwilkę i będzie zielono

Agata, dzięki wielkie. Panowie z tej firmy powiedzieli, że wredna jestem i czepiam się szczegółow i dopiero drugi tak prosty trawnik zrobili i stracili na to o wiele więcej robotogodzin niż mieli w ofercie. Oczywiście, to że tak mi wczoraj dopiekli przy rozliczeniu, przeżywałam kilka godzin, ale trudno. Albo dobrze, albo wcale. Mają jeszcze do wysiania hydrosiewem trawę jutro, więc nie chwalmy dnia przed zachodem słońca. Bedziemy szampana pili za dwa miesiące jak łysych placków nie będzie i chwaściorów wszędzie

W ofercie chyba nie mieli przy wycenie że trawnik ma być krzywy ???? Niech ich, Dziewczyno nie przejmuj się wyegzekwowałaś to co deklarowali na poczatku i za co im zapłaciłaś!!! Niech sobie naiwnych szukają w innych ogrodach mogą im robić krzywe jak się nie znają
Niezly standard tzw benchmark wyznaczyłaś na ogorodowisku będziemy naśladować
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies