Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Madzenka 16:57, 04 maj 2012

W ubiegłym roku wyrywałam mlecze ręcznie, bo mam malutki trawnik i świeżo po założeniu miałam więcej chwstów niż trawy. Spędzałam wieczory na ręcznym pieleniu i walce z komarami W tym roku nie mam mleczu chociaż wszędzie jest dookoła. Trawa zagłuszyła wszystkie chwasty
Koszenie, koszenie, jeszcze raz koszenie i nawożenie. Jak trzeba to i trzy razy w tygodniu w maju. M skosił ostatnio odsyć krótko, jesli chwasty nie zdążą zakwitnąć na trawniku to stopniowo zanikają.
Juzia 17:21, 04 maj 2012

Na mlecze Mniszek pomaga.
Ja wyrwałam dzisiaj tylko te co już zakwitły, a resztę zwalczę jak będę babek się pozbywała właśnie Mniszkiem.
Milka 17:44, 04 maj 2012

Marzena2007 napisał(a)
W ubiegłym roku wyrywałam mlecze ręcznie, bo mam malutki trawnik i świeżo po założeniu miałam więcej chwstów niż trawy. Spędzałam wieczory na ręcznym pieleniu i walce z komarami W tym roku nie mam mleczu chociaż wszędzie jest dookoła. Trawa zagłuszyła wszystkie chwasty
Koszenie, koszenie, jeszcze raz koszenie i nawożenie. Jak trzeba to i trzy razy w tygodniu w maju. M skosił ostatnio odsyć krótko, jesli chwasty nie zdążą zakwitnąć na trawniku to stopniowo zanikają.

Mam takiego specjalnego dziabaka do chwastów i nim ręcznie wywalam, ale przy tej ilości i powierzchni mojej działki, nie da rady; kosimy co 5 dni, ale są miejsca które zostały zniszczone po budowlańcach, tam trzeba dosiać; ponadto 3 wielkie psy robią swoje, mój trawnik jest niemłody, częściowo dziki i taki dziki uwielbia mąż, więc dopóki mu to pasi, ja się nie będę zamęczać
twój trawnik na razie młody, więc wszystko z nim dobrze, ale pewnie z czasem chwasty zaatakują, no mniej masz tego trawnika, bo u mnie nie licząc rabat, 2500
Milka 17:47, 04 maj 2012

Juzia_G napisał(a)
Na mlecze Mniszek pomaga.
Ja wyrwałam dzisiaj tylko te co już zakwitły, a resztę zwalczę jak będę babek się pozbywała właśnie Mniszkiem.

Juzia, my przez te lata sporo już próbowaliśmy preparatów, tak naprawdę potrzeba specjalisty, ale nic z tego nie wyjdzie, bo na drugi dzień psy i krety zrobią swoje
anna_studio 18:18, 04 maj 2012

Ja też polecam Mniszka...
majkel0326 21:48, 04 maj 2012

Ja opryskałam trawnik mniszkiem parę tygodni temu,drobniejsze zielsko zżółkło,mniszek ma się dobrze,własnie kwitnie w najlepsze Teraz usuwamy go ręcznie.Chyba nie jest mi dany piękny trawnik
Madzenka 22:27, 04 maj 2012

Irenko w starym domu mój trawnik miał 9 lat i był piękny. Ale fakt jak jest malutki to można go nawet ręcznie odchwaszczać, ale z powodu swoich rozmiarów chwasty nei miały szans Dlatego w nowym domu mam również mały trawniczek bo wkoło same pola i chwasty a trwanik jest bardzo uciążliwy.
Milka 10:22, 05 maj 2012

Aniu, Majke i Marzenko dziękuję za rady, coś tam podziałam w swoim czasie
Pola 10:23, 05 maj 2012

Witam Irenko, piękny dzień u mnie życzę miłego weekendu w ogródku
Milka 11:09, 05 maj 2012

Polu wzajemnie dziś będę wyluzowana i posadzę sobie niecierpki w donicach