Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Blaski i cienie nowego życia 16:33, 24 kwi 2023

Do góry
Urszulla napisał(a)
Stare narcyze i z cebulek wsadzonych w styczniu

Czekam na pierwiosnki omszałe i rozmnażam przywrotniki od Madzi

Mi coraz narcyzki wypadają.
Te stare dobre odmiany są najlepsze. Ale tych mi brak.
Jestem ciekawa tych pierwiosnków.
Ha zwykle teraz dostałam i kupiłam i posadziłam. Bo tylko już jeden miałam.
Może te w końcu będą mi dobrze rosły .
W kamiennym kręgu od początku 16:28, 24 kwi 2023

Do góry
GorAna napisał(a)
Wieczorny spacer
Jedne tulipany już przekwitły, a inne jeszcze w pąkach

Podoba mi się ten szpaler szafirkow.
Miałam ich sobie więcej dokupić na jesieni i.... zapomniałam
Tulipany też bardzo ładne
Ogród Basi i Romka 16:20, 24 kwi 2023

Do góry
Basieksp napisał(a)
A na ogrodzie podziwiam rabarbar

Jest coraz większy a to dopiero początek sezonu, ciekawe czy zakwitnie, posadziłam go w zeszłym roku

Ale fajny i wielki już ten rabarbar. To jadalny czy ozdobnym??
Domki dla owadów oryginalne. Podobają mi się. Fajnie, że już zasiedlone.
Rozpoznawanie roślin cebulowych 16:09, 24 kwi 2023

Do góry
W tym roku w cieniu.
Rozpoznawanie roślin cebulowych 16:06, 24 kwi 2023

Do góry
Dzień dobry!

Czy może ktoś wie jak nazywa się ten tulipan, kupiłam jako tulipan Kaufmanna niski Fashion 25 szt. /w Królik cebule/. Nie wygląda jak na zdjęciu sprzedawcy i w zeszłym roku sobie znowu dokupiłam, bo mi się bardzo podobały i teraz te nowe kwitną już inaczej, tak jak wyglądają na stronie sprzedawcy. Może te pierwsze to była pomyłka? Bardzo mi się podobają, w słońcu aż świecą pomarańczowo, dobrze powtarzają kwitnienie, mają na liściach taki jakby bordowo-fioletowy wzorek. Czy może ktoś wie jak mogą się nazywać te moje pierwsze kupione, być może pomyłki ?
Podmiejski ogród Cataliny 16:04, 24 kwi 2023

Do góry
I tegoroczna magnolia na pamiątkę. Niestety młodsze okazy nie kwitną, przymrozek uszkodził kwiaty
Wiosennie 2023 - lasagne 15:41, 24 kwi 2023

Do góry
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 13:42, 24 kwi 2023

Do góry
Białe tulipany trochę podrosły

Chyba siewka ciemiernika

A tu maliny wdarły mi się do grządki warzywnej. Taki betonowy krawężnik nie jest wystarczającą barierą dla ich korzeni.

Ogród bez reguł 13:28, 24 kwi 2023

Do góry
galgAsia napisał(a)
Chciałabym przedstawić mojego nowego pomocnika - japoński nóż hori-hori. Dostałam w prezencie na urodziny i teraz mogłam go przetestować. Nóż o szerokim ostrzu, ze stali węglowej, rękojeść z drewna bukowego. Używałam go do podcinania korzeni wykopywanych roślin, usuwania chwastów typu mlecz, robienia dziur w ziemi do podsypania / podlania różnych dobroci w korzenie, posadzenia cebuli, itp. Jest absolutnie super , od razu został moim ulubieńcem

Japonski nóż hara-kiri
Ale fajny
I ciapnąć można cos i wykopać …a jak cos nie wyjdzie to nawet się pochlastać
Ogród bez reguł 13:26, 24 kwi 2023

Do góry
Niebieski kwiat i kolce... niebieski kwiat i kolce...Na szczęście kolców brak
Na końcu piękny zawilec w formie plena. Powolutku się rozrasta
Spam magnoliowy następnym razem.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 13:24, 24 kwi 2023

Do góry
Kasya napisał(a)

Co to za cudny kwiatuszek?
Ogród bez reguł 12:58, 24 kwi 2023

Do góry
Powojniki jeszcze nie w kwiatach , więc pasują W tunelu też zielono. A na koniec parocja perska i jarząbek kolumnowy

Ogród bez reguł 12:44, 24 kwi 2023

Do góry
Nie samymi kwiatkami człowiek żyje, więc trochę zieloności też pokażę

Ogród bez reguł 11:08, 24 kwi 2023

Do góry
Okazało się, że (mam sklerozę) mam trochę tulipanków Dziwne trochę, bo ja do tej pory byłam mocno nietulipankowa... Ale parę specialsów mam
Jeszcze nie wszystkie kwitną. Tu poniżej to Purple Prince i Salmon Prince oraz tulipany botaniczne Persian Pearl. Purple to powtórka z poprzedniego sezony, Salmony dokupiłam do kompletu i jestem nimi oczarowana. Subtelne połączenie różu i pomarańczu (a w zasadzie łososiowego ) jest absolutnie przepiękne. Czekam na resztę

Ogród bez reguł 11:01, 24 kwi 2023

Do góry
Chciałabym przedstawić mojego nowego pomocnika - japoński nóż hori-hori. Dostałam w prezencie na urodziny i teraz mogłam go przetestować. Nóż o szerokim ostrzu, ze stali węglowej, rękojeść z drewna bukowego. Używałam go do podcinania korzeni wykopywanych roślin, usuwania chwastów typu mlecz, robienia dziur w ziemi do podsypania / podlania różnych dobroci w korzenie, posadzenia cebuli, itp. Jest absolutnie super , od razu został moim ulubieńcem

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 10:58, 24 kwi 2023

Do góry
Rozbieram kompostownik
Bo juz dogorywa
Chce kupić z tworzywa
Bo potrzebuje 2 oddzielne komory
I z pokrywą bo malutki ogródek i obok sąsiada
Jakieś uwagi ?
Nie wiem czy to dobry pomysł ?

A co to za kokon ktoś wie ?
Trawa zamieniła się w pazdzierz

Ogród bez reguł 10:55, 24 kwi 2023

Do góry
Zmęczonam okrutnie. Od czwartkowego popołudnia codziennie orka w warzywniku. Pogoda sprzyjała, chwilami aż na bardzo , bo +24C to już dla mnie za dużo...

Co zrobiliśmy:

-grządka borówkowa - przekopane, posadzone, mikoryza, wyściółkowane korą. BTW, jakie ceny tej kory...?!? Jakby ze złota była...

-zdarta darń pod szklarnię, wykopane następne cebulowe i lawenda. Przy okazji wyszło, że moje wcześniejsze pomiary nie były aż tak doskonale, jak sądziłam i żeby zmieścić szklarnię, muszę przenieść posadzone jesienią maliny... Na szczęście maliny jesienne, więc nawet nie zauważą przeprowadzki. Na nieszczęście - trzeba było wykopać różności z innego miejsca i przygotować glebę, co zostało zrobione częściowo.

- znalazłam jeszcze nieprzyciętą lawendę w sadzie, więc - przycinanie lawendy

- wywieziona część drewna po wycince - bo już trzeba było chodzić zygzakiem, wszędzie coś leżało, jak w jakimś labiryncie

- znalazłam miejsce pod truskawki, więc miejsce przekopane i odchwaszczone

-wywieziona część kamieni, które robiły za ozdobne obwódki wokół części roślin.

A tutaj poglądowe fotki, jak wygląda borówkowa. Mam nadzieję, że się uda

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:31, 24 kwi 2023

Do góry
Dziewczyny śś faktycznie postanowiła gwiazdorzyć. Mam dwa drzewka, jedna jest lamarcka, a druga kanadyjska i to ta kanadyjska tak szaleje, lamarcka jest jakaś licha, ale może się wyzbiera.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 10:26, 24 kwi 2023

Do góry
Za domem

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:26, 24 kwi 2023

Do góry
Brunnery już kwitną, jabłoń Ola jeszcze momencik i też wybuchnie kwieciem. Czekam też na wiśnie Kanzan, one mają tak piękne te kwiaty. A młode liście grabu są bezkonkurencyjne

Z kolei całą niedzielę spędziłam na wyciecze rowerowej w górach, uwielbiam tereny w których przyszło mi mieszkać.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies