Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Blaski i cienie nowego życia 23:57, 29 lip 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ha.ha gdyby nie te kwiatki to myślałabym że to inne hortensje a nie pnące. Sama już czasem nie wiem co gdzie wciskam

Chopin nie wygląda na chorego to mocna róża, ale fajnie by wyglądał wśród traw bo strasznie długa łodyga, kwiaty zawsze są na czubku i zawsze okazałe. Tak wygląda w całości. Myślę że na wiosnę wreszcie dostanie docelowe miejsce pod murem bo mnie tu w przejściu denerwuje. Szczególnie że przerwy w kwitnieniu są.

Też bym się pogubiła przy takiej ilości nasadzeń
Sąsiadka ma tą niebotyczną różę. Ma wiele róż pnących, które rosną jak szalone i mało chorują, albo wcale. Że tez u mnie są takie chorowite.

Czy to kwitnie magnolia u Ciebie? Zaczynają się mi podobać.
Śliczne kompozycje z trawami
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 18:24, 27 lip 2018

Do góry
Magnolia Susan poczuła zew wiosenny i kwitnie drugi raz....po raz pierwszy jej się to u mnie zdarza, wiem że magnolie tak mają ale u mnie jeszcze nigdy tak nie było

No i moje pomidorki koktajlowe -plony będę mierzyć nie w sztukach ale w kilogramach....a to przecież tylko jedna duża donica
Ogrodowe szaleństwo ... 20:23, 26 lip 2018

Do góry
To juz jest uzależnienie od kopania
Wymyśliłam nową rabatę, w prawdzie nie zbyt duża ale kopania i pielenia będzie

Tło to forsycja i kamyki, przed nią pas irysów, na obrzeżach chcę dać żurawkę, którą ma Zoja, na brzegu po środku jest magnolia. Nie wiem co w środku, ale chcę jednolite rośliny.
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 15:37, 26 lip 2018

Do góry
Mazan napisał(a)
Lynsky

Topsin nie ma działania bakteriobójczego, a tę chorobę pokazałeś na fotkach.
Oprysk możesz przeprowadzić choćby dziś 2 - 3x co 7 dni. Ilość zabiegów zależy od natężenia choroby.

Pozdrawiam

Ok. Dzięki. To dzisiaj zacznę. Po ilu dniach powinna być poprawa? Tzn. czy konieczny jest kolejny oprysk czy już po jednym powinienem zobaczyć poprawę i zakończyć na nim?
No i jeszcze jaką dawkę zastosować? Magnolia ma wysokość około 170 cm.
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 10:38, 25 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Magnolii z reguły się nie tnie, każdy zaleca nie ciąć. To drzewo nie lubi cięcia. jak chcesz, sąsiadka tnie po przekwitnięciu i magnolia Susan ma się nieźle, ale czy tak będzie w twoim przypadku - nie wiem więc nie polecam cięcia.

jednak podcięłam i chyba jej to służy, bo właśnie kwitnie drugi raz
zdjęcie zaraz po cięciu, czyli sprzed 3 tygodni
Miejski ogród w wersji mini 10:35, 25 lip 2018

Do góry
kaz742011 napisał(a)
Magnolia powtarza kwitnienie.

Śliczny kolor tej magnolii. Widzę, że pomalutku, systematycznie, między deszczami kończysz wjazdową .
Miejski ogród w wersji mini 22:25, 24 lip 2018

Do góry
Magnolia powtarza kwitnienie.

Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 20:02, 24 lip 2018

Do góry
Witam. Prosze o porade. To moja magnolia chyba Nigra z purpurowymi liśćmi. Zastanawiam sie czy tą boczną gałąź powinnam zostawić.Jej liście są dużo większe od tych pozostałych. Wygląda to dość dziwnie. Jak od innego drzewa.

Do raju daleko - u Ewy 23:33, 23 lip 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ewcia ,Rabata hortensjowo-różanaia jest bajeczna.Prześliczna
Moja magnolia te sobie zakwitła.
Ale dla nie to nie to sao, o na wiosnę
Hortki piękne

Dziękuję Aniu Ta rabata teraz wygląda najlepiej To jest jej najlepszy termin. Jeszcze lepiej może tylko wyglądać, gdy róże powtórzą kwitnienie

Do raju daleko - u Ewy 22:57, 23 lip 2018

Do góry
Ewcia ,Rabata hortensjowo-różanaia jest bajeczna.Prześliczna
Moja magnolia te sobie zakwitła.
Ale dla nie to nie to sao, o na wiosnę
Hortki piękne
Małymi krokami-Ogród Wioli 13:22, 23 lip 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Kurcze, jak a u mnie ten Carex Gold słabo rośnie, chyba muszę kupić nowe sadzonki. U Ciebie pięknyD.
Magnolia w hakone świetnie będzie wygladała.

Mój rośnie w półcieniu, a jak miałam w pełnym słońcu to przysychały mu końce i słabo rósł...

Też myślę,że Susanka w skarpecie z hakone będzie fajnie wyglądać
Małymi krokami-Ogród Wioli 08:15, 23 lip 2018

Do góry
Kurcze, jak a u mnie ten Carex Gold słabo rośnie, chyba muszę kupić nowe sadzonki. U Ciebie pięknyD.
Magnolia w hakone świetnie będzie wygladała.
Moja działka na Dębowym Lesie 21:18, 21 lip 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)
Hostowisko bardzo dorodne masz [zresztą jak wiele innyc rabat!].
No i jaka dorodna hortensja dembolistna, ciągle tak mało popularna a mi coraz bardziej się podobająca. Kwitnie Ci regularnie?

Dziękuję Ewelinko
Hortensja Dębolistna jest naprawdę ładna, okazała kraka, liści.
Wcześnie wypuszcza listki i jesienią ładnie się przebarwiają .
I ładnie kwitnie.
chociaż moja w tym roku bardo skąpa w kwitnieniu.

Magnolia sobie powtórnie zakwitała

Ptasi gaj 15:22, 21 lip 2018

Do góry
Super ta magnolia. Prawdziwy rarytas.
Ptasi gaj 15:10, 21 lip 2018

Do góry
Zawsze we wrzesniu 2gi raz te paki sa najwieksze magnolia zolta

.

Babie lato pajeczyn od groma przejsc miedzy drzewami nie mozna

Motylogród 23:41, 20 lip 2018

Do góry
Mariposa napisał(a)
Toszko, pracuję nad glebą, jak wiesz, w tym roku na pewno nie będę jeszcze nic sadzić - ale wolno mi to planowanie idzie, więc wolę zacząć już teraz, bo potem jeszcze kilka rabat będzie trzeba stworzyć

Na miejscu planowanej rabaty leżały kompost i obornik - już wiele tych dobroci przemieszało się z glebą, więc nie chciałabym wybierać ziemi i dołu robić, bo szkoda tych dobroci, przekopię bardzo głęboko wszystko i ewentualnie zrobię rabatę lekko wyniesioną. Siarka już czeka, mączkę granitową też już mam. Za chwilę będę wszystko mieszać, czekam tylko, aż zrobię odwodnienie - bo pod tą rabatą będzie szła nitka odwodnienia - i to chyba dobra wiadomość, bo pomimo podłoża gliniastego, rodki nie powinny mieć stojącej wody. Liście i igliwie zaczęłam zbierać w oddzielnym kompostowniku, ale wolno mi to idzie, bo nie mam czasu na spacery Nadrobię jesienią. Ziemię liściową zrobię w workach.

Co do iglaków - na tuje i cyprysiki absolutnie się nie nastawiam, bez żalu je wyautuję, ale szukałam czegoś na tło i osłonę dla rodków. Z tyłu u sąsiada jest rząd sosen, więc jakieś tło zielone jest, ale z prawej strony pusto - może jednak jakiś żywopłot niski? Choiny? Jakie radzisz?

O borówkach w poście powyżej. W tym miejscu słońce jest cały czas, na razie nic by borówek nie cieniowało, ale później może to robić magnolia. Hmmm ...

A co do proporcji - starałam się je zachować, naprawdę ale chyba masz rację, brałam pod uwagę wymiary roślin dziesięcioletnich, a nie docelowe (bo o tych nikt nigdzie nie pisze)

Czytam i myślę dalej...

Proponuje poczytaj wątek Bogdzi tam jest opisane wielokrotnie jak ziemię pod rodki przygotować i czego im trzeba
Docelowych rozmiarów roślin nikt nie pisze bo roślina jeśli żyje to nadal rośnie. Czyli docelowo jest rosnąca ciągle, albo suchar w ziemi
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:35, 20 lip 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Magnolia wielopniowa- mistrzostwo! Ślicznie te pieńki wyglądają, myślałam, że to świdośliwa

Ogrodzenie zapowiada się świetnie, słupki bardzo eleganckie.

jak możesz, to i mnie wyślij namiar na szkółkę, warto mieć

Magnolię i tak musiałam ciąć bo szeroka rośnie i tak sobie ją podkrzesałam
Ogrodzenie też nam się już podoba,jest takie jak chciałam Dzięki

już wysyłam priv
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:53, 20 lip 2018

Do góry
Magnolia wielopniowa- mistrzostwo! Ślicznie te pieńki wyglądają, myślałam, że to świdośliwa

Ogrodzenie zapowiada się świetnie, słupki bardzo eleganckie.

jak możesz, to i mnie wyślij namiar na szkółkę, warto mieć
Motylogród 15:07, 20 lip 2018

Do góry
Toszko, pracuję nad glebą, jak wiesz, w tym roku na pewno nie będę jeszcze nic sadzić - ale wolno mi to planowanie idzie, więc wolę zacząć już teraz, bo potem jeszcze kilka rabat będzie trzeba stworzyć

Na miejscu planowanej rabaty leżały kompost i obornik - już wiele tych dobroci przemieszało się z glebą, więc nie chciałabym wybierać ziemi i dołu robić, bo szkoda tych dobroci, przekopię bardzo głęboko wszystko i ewentualnie zrobię rabatę lekko wyniesioną. Siarka już czeka, mączkę granitową też już mam. Za chwilę będę wszystko mieszać, czekam tylko, aż zrobię odwodnienie - bo pod tą rabatą będzie szła nitka odwodnienia - i to chyba dobra wiadomość, bo pomimo podłoża gliniastego, rodki nie powinny mieć stojącej wody. Liście i igliwie zaczęłam zbierać w oddzielnym kompostowniku, ale wolno mi to idzie, bo nie mam czasu na spacery Nadrobię jesienią. Ziemię liściową zrobię w workach.

Co do iglaków - na tuje i cyprysiki absolutnie się nie nastawiam, bez żalu je wyautuję, ale szukałam czegoś na tło i osłonę dla rodków. Z tyłu u sąsiada jest rząd sosen, więc jakieś tło zielone jest, ale z prawej strony pusto - może jednak jakiś żywopłot niski? Choiny? Jakie radzisz?

O borówkach w poście powyżej. W tym miejscu słońce jest cały czas, na razie nic by borówek nie cieniowało, ale później może to robić magnolia. Hmmm ...

A co do proporcji - starałam się je zachować, naprawdę ale chyba masz rację, brałam pod uwagę wymiary roślin dziesięcioletnich, a nie docelowe (bo o tych nikt nigdzie nie pisze)

Czytam i myślę dalej...
Działeczka Asi :) 10:58, 20 lip 2018

Do góry
Wczoraj jak nie miałam ze sobą aparatu, oczywiście zakwitła lilia orientalna. Jest piękna, dzisiaj jak pogoda dopisze zrobię fotkę
I jeszcze wyobraźcie sobie, że podlewając wczoraj niektóre roślinki patrzę... a moja biedronkowa magnolia Susan ma jeden kwiat Nie wierzyłam, że one kiedyś zakwitną. Mam dwa egzemplarze Ale muszę pomyśleć na jesieni o przesadzeniu ich, bo oczywiście rosną w takim miejscu, gdzie nie powinny rosnąć. Tylko gdzie ja je przesadzę hmm....
Będę mieć pytanko o te magnolie, bo mają one jakieś takie powygryzane liście. W sumie nie dbałam o nie szczególnie, bo w nie nie wierzyłam
Wieczorem wstawię fotkę, może ktoś mądry podpowie, co jej jest
No zaskoczyła mnie totalnie tym kwiatem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies