Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Latarenki, lampiony i ... 22:19, 08 paź 2015

Do góry
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:19, 08 paź 2015

Do góry

Kwiatowy ogródek Monteverde 22:18, 08 paź 2015

Do góry
Basilikum napisał(a)
wow ale piekne pigwy, moje malusie sa w porownaniu do twoich. Tez musze do ogrodu poleciec sprawdzic czy jeszcze wisza.

W tym roku faktycznie dały popis bałam się, że popękają bo była susza, ale może tylko jakieś ze dwie pękły
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:16, 08 paź 2015

Do góry
Milka napisał(a)
ostatnie 2 ranki były mgliste, tak tajemniczo...
tu rabata z hakone, dzieliłam je i dawałam na całość, bo po wycięciu jałowca w kulki, było pusto. Następnie z rozsadnika przesadziłam rozchodniki, teraz tylko podlewanie, aby nie padły, okaże się wiosną

cebule nie posadzone, ziemia, jak skała, a chciałam tu dać żonkile i hiacynty, wiosną tu część zrobiłam

spojrzenie z kilku stron

O matko,co za widoki. Pięknie

Moje hakony zamiast się rozrastac,to giną w oczach. Już ich nie będę sadziła.
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:16, 08 paź 2015

Do góry
victoriagos napisał(a)

takie chiejstwo - zakupiłam i jakie zdziwko - nic takiego nie wyrosło -tylko zdjęcie na opakowaniu ładne było, buuuu
a wykopywania i przechowywania jest sporo przy tym

Aniu u ciebie co roku są takie ładne? u mnie w zeszłym roku były boskie
w tym roku kiepsko, zauważyłam że wpływ ma też na to miejsce wsadzenia
tegoroczne naszadzenie było piękne tylko tam gdzie kłącze było w cieniu a łodygi w słóńcu,

Miejsce i ziemia bogata, bo dalie szybko rosna i potrzebują dobrego "papu"
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:15, 08 paź 2015

Do góry
A przy schodach fioletowo

to są posadzone tylko 3 wrzosy zeszłej jesieni, a jak się rozrosły

Kwiatowy ogródek Monteverde 22:14, 08 paź 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Aniu, jakie przetwory zrobisz?

Haniu i Basiu z pigwy i gruszki robię nalewki dżemy i taką "pulpę" na naleśniki lub do ciasta , a gruszki jeszcze robię marynowane do pieczonego drobiu z
owocami jałowca, anyżem, octem winnym i innymi przyprawamiaha zapomniałam o kompocie
Kosolkowa Pasja 22:14, 08 paź 2015

Do góry
Rench napisał(a)

A ta lista to nie Twoja ?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4745-kosolkowa-pasja?page=124

Aaaaaaaaaaaaa!!!! To byla lista chciejstw (niepogrubionym drukiem były te które bym chciała - kupiłam z nich tylko Pomponellę i Atremis) Gdzieś Ty tak daleko zabrnęła u mnie?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:11, 08 paź 2015

Do góry

floksy obcięte i zrobiło się czerwono

W cieniu - zacieniona 22:09, 08 paź 2015

Do góry
Joku napisał(a)
Trawki też mi się podobają, a konwalnika masz hurtowe ilości. Sama rozmnażasz? Właściwie to głupie pytanie bo w twoich rękach wszystko samo rośnie.
...w ubiegłym roku miałam jedną doniczkę...podzieliłam wiosną i teraz...niech się rozrasta.
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:08, 08 paź 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
A moje jeszcze na drzewie wiszą. Jutro idę patrzeć, czy ich wiatr nie wywiał.

Pewnie nie wywiał Haniu
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:07, 08 paź 2015

Do góry
moja róża pnąca

jagodnik od strony kompostu( ależ muli mi te zdjęcia)

po trawach widać jak wiało

Mój 4 arowy azyl... 22:05, 08 paź 2015

Do góry
dubelek
Ale coś ze zdjęciem,to go powtórzę ,bo piękne

Hortensjada 22:05, 08 paź 2015

Do góry
Nie okrywam żadnej rośliny rosnącej w gruncie, jeśli wymarznie, znaczy nie nadaje się do mojego ogródka

A ten najpiękniejszy
Alba Plena

Mój 4 arowy azyl... 22:05, 08 paź 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Jesienne barwy

[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/97/976135/original.jpg[/img]

Wspaniałe te krokusy jesienne U mnie nie kwitnie ani jeden,czy to możliwe,że wszystkie 100 sztuk wyżarły mi gryzonie ?

Pyszności pokazujesz Sałatka z zielonych pomidorów,jaką robiła babcia chodzi za mną już drugi rok
W tamtym nawet kupiłam już nawet pomidory,ale zanim się zabrałam za sałatkę,to zaczęły czerwienieć Może w tym sezonie się uda....
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:02, 08 paź 2015

Do góry
Nie nudzi Was jedno i to samo jak wklejam?

Jabłoń po wycięciu śliwy nabrała nowego wymiaru

Roślinki przy stopniach i rzece zaczynają być widoczne

Kwiatowy ogródek Monteverde 22:00, 08 paź 2015

Do góry
AnkaW napisał(a)
Chciałam się przywitać - jestem nowa na forum i szukam ekspertki od różZ góry przepraszam za długi tekst ale chciałam od razu dać potrzebne informacje
Czy mogłabyś mi doradzić co pasuje do róży westerland?
Mam takie kłopotliwe miejsce przy wjeździe od strony sąsiada. U sąsiada bałagan z każdym rokiem coraz większy, małżonek nie chce słyszeć o matach z wikliny. Z szerokością jest nienajlepiej właściwie od zera do około 1m. Planuję na początek puścić na siatkę trzmielinę potem tą różę dalej mam szczepiony klon jesionolistny z żurawkami w nóżkach i rząd szmaragdów na długości około 40m. Ogrodzenie jest praktycznie w osi pn-pd, zacienienie od bardzo starego orzecha sąsiada przez 3-4 godziny. Ziemia b. zbita gliniasta, małopolska.
I pytanie trzmielina biało-zielona? Czy coś innego? Co pasuje do westerland w nóżki? 1 krzew czy 2?
Ta róża mi się podoba i jej cechy też ale może lepsza będzie jakaś inna odmiana?
Z drugiej strony wjazdu ma być różanka (w kolorach różu/bieli/fioletu). Od pn przy samym ogrodzeniu mam zaczątki wysokiego żywopłotu z bukszpanu z przodu ma być niska obwódka bukszpanowa, lawenda a z tyłu planuję trzy buki/klony.
Na początku rzędu szmaragdów mam przed nimi trzy rozplenice a dalej po jakichś 10m początki żywopłotu mieszanego czyli przed szmaragdami np: migdałek na pniu, rododendrony, sosny, jodłę, kulki berberysów, tawułę, lilaki, jałowce kolumnowe, peris itp - na razie niezbyt ciekawe/niedokończone i do poprawek Na końcu działki za szmaragdami w najniższym miejscu działki mam dąb czerwonolistny, 2 doorenbosy, 1 brzoza gracilis i przy samym ogrodzeniu od strony południowej 3 miejscowe młode dęby. Ten fragment jest raz do roku zalewany i traktujemy go jako "ogród naturalistyczny". Działka ma ok 27 arów i jest położona na południowym stoku.
Będę wdzięczna za jakiś pomysł

Witaj nie jestem żadną specjalistką od różale można posadzić bukszpany i ciąc je nisko albo dzwonki niebieskie będą pasowały do pomarańczy Westerland lub jednoroczne rośliny. Westerland to róża parkowa którą można prowadzic jako pnącą dorasta do 2,5 m, ale jest też bardzo kłująca, także trzeba uważać na dzieci chociaż ochroni przed złodziejem bardzo dużo wymieniasz nasadzeń k/ róży warto więc zastosować linie kroplująca, aby krzew miał dostateczną ilość wody. Pytasz czy trzmielina Fortunego, bo ona jest właśnie taka pstrokata, to zależy od gustu wlaściciela ogrodu trudno mi radzić w tej kwestiipozdrawiam serdecznie
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 21:54, 08 paź 2015

Do góry
no to gratki za pierwszą 100

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 21:53, 08 paź 2015

Do góry
ale sen z powiek spędza mi pytanie sadzić serby wzdłuż siatki czy nie sadzić tu serbów?!
tz na razie chce przygotować kształt rabaty i przkopać na zimę:

i zrezygnować z rabatki przy kostce (to jest strona północna)
Od nowa ... na przekór wszystkim 21:52, 08 paź 2015

Do góry
iwka napisał(a)

plan jest taki

po bokach zielone to świerki, potem tuje, panel drewniany i na środku ekran z cisa. tą nigrę miałam przenieść całkiem w prawo, bardziej przy świerkach i wysunąć do przodu, tutaj gdzie tuje nie mogę bardzo się wysuwać do przodu bo tu jest przejazd na drugą część podwórka

edit. a tu gdzie biała plama to tujek mi zabrakowało

tuje chciałam tak do dwóch metrów w górę, nawet mniej trochę, i chodzi bardziej o to żeby trochę wyciszyć się niż zasłonić widoki

Ahaaaa
to teraz widać, o co chodzi. Ładny planik.Czyli ten pas tuj po prawej jest sporo dłuższy od tego po lewej, tak? No to dwie nigry w takim razie, przed tujami po prawej i jedna przed tujami po lewej.
Jeśli będzie tylko jedna i to przy świerkach, chyba wtedy będzie brakowało drzewka w środku tej długiej ściany.Jedna mała (nawet uśmiechnięta)trzmielinka to wydaje się za mało.

Ale, jak nie można drzewek wysunąć wcale do przodu to ja już nie wiem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies